Κωνσταντέλλος: Η ομιλία της ορκωμοσίας

Κωνσταντέλλος: Η ομιλία της ορκωμοσίας

Το κείμενο ομιλίας που εκφώνησε κατά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου ο εκλεγείς δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Σεβασμιότατε, Σεβαστοί Ιερείς,

Κύριοι Δήμαρχοι, (Βουλευτές) και αγαπητοί μας καλεσμένοι,

Φίλες και φίλοι συνδημότες,

Σήμερα ξεκινάμε.

Ξεκινάμε να κάνουμε πράξη όσα σχεδιάζουμε και ονειρευόμαστε, εγώ και οι συνεργάτες μου, για την πόλη μας. Ξεκινάμε να υλοποιούμε, κατά γράμμα, το πρόγραμμα που θέσαμε πριν από λίγους μήνες στην κρίση σας, και που εσείς συνειδητά εγκρίνατε. Στις 25 Μαΐου, μας δώσατε καθαρή εντολή να κάνουμε πράξη όλα αυτά που σας υποσχεθήκαμε.

Αύριο το πρωί αναλαμβάνουμε, για τα επόμενα πέντε χρόνια, τη διοίκηση του Δήμου μας. Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση, να κάνουμε την ομορφότερη πόλη της Ελλάδας, ακόμα καλύτερη.

Να δημιουργήσουμε μια πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Να είμαστε κοντά στους συνδημότες μας, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα τους, να αναζητήσουμε μαζί λύσεις, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα τους.

Καλούμαστε να διαχειριστούμε το μοναδικό περιβάλλον που διαθέτει η πόλη μας. Να αναδείξουμε και να προστατέψουμε το παραλιακό μας μέτωπο, τους ορεινούς όγκους, το αστικό και το περιαστικό μας πράσινο.

Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι να επιδιώξουμε και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη στην πόλη. Ο Δήμος θα είναι πρωτοπόρος και ατμομηχανή της ανάπτυξης της πόλης, όχι το φρένο της. Το χρωστάμε αυτό ιδιαιτέρως στη νεολαία μας.

Η Ανάπτυξη όμως, θα κινηθεί στο εξής πλαίσιο:

1) Σεβασμό στο περιβάλλον σε όλη την έκταση του Δήμου, με προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής και στο πράσινο.
2) Λειτουργικότητα της πόλης και διευκόλυνση της οικονομικής ζωής της, που θα ενισχύει όμως και δεν θα βάζει σε κίνδυνο τα φυσικά προτερήματά της.
3) Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας.
4) Έξυπνους συνδυασμούς, για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με συνεργασία Δήμου και ιδιωτικού τομέα.

Εδώ θέλω να κάνω μια δήλωση, αυτονόητη αλλά αναγκαία: Το Πρόγραμμά μας, που τιμήσατε προτιμώντας το, μας δεσμεύει! Δεν ήταν προεκλογικό έντυπο, είναι συμβόλαιο μαζί σας και θα τηρηθεί κατά γράμμα.

Βασικό εργαλείο μας για να τα πετύχουμε όλα αυτά είναι η λογική. Η Λογική υπαγορεύει τα εξής αυτονόητα:

1) Σεβασμό στο δημότη. Προς χάρη του είμαστε εδώ και έτσι θα πολιτευθούμε. Η πολιτική των ανοιχτών θυρών και της συμμετοχικότητας δεν ήταν προεκλογική εξαγγελία, είναι σταθερή πεποίθησή μας.
2) Σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών. Η τεχνολογία μας παρέχει τα μέσα και θα τα εξαντλήσουμε. Οι ειδικές συνθήκες της εποχής, με την οικονομική κρίση και τη γενικότερη δυσκολία που υπάρχει, απαιτούν τη βελτίωση των συντελεστών απόδοσης όλων μας.
3) Ρεαλισμό και πρακτικά αποτελέσματα. Οι δύσκολες συνθήκες απαιτούν να δίνουμε καθημερινά εφικτές λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας με βάση τη λογική και την πραγματικότητα.

Συνοδοιπόροι μας στο ταξίδι που ξεκινάει για την πόλη μας από αύριο είναι πολλοί.

Είναι κατ’ αρχάς οι συνεργάτες μου, εκλεγμένοι και μη, που συνέβαλαν ο καθένας ξεχωριστά στην προσπάθεια μας να βρισκόμαστε εδώ σήμερα.

Υπολογίζω όμως στη συνεργασία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η διοίκηση μας να χαρακτηριστεί από πνεύμα σύνθεσης και συνεργασίας. Θα δεχτούμε με χαρά τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και την κριτική των μελών της μειοψηφίας, όσο αυτά γίνονται εποικοδομητικά και παραγωγικά. Περιμένω από τους αρχηγούς της μειοψηφίας, αλλά και από όλα τα μέλη της, να συναισθανθούν τη δυσκολία των καιρών και να λειτουργήσουν δίπλα μας. Ο λαός δεν εμπιστεύθηκε μόνο εμάς, αλλά και εκείνους κατά το ποσοστό τους, και είμαστε όλοι υπόλογοι απέναντί του. Δεν περισσεύει κανένας μας!

Πάνω απ’ όλα όμως, υπολογίζω σε όλους εσάς. Σας καλούμε όλους να είστε δίπλα στη νέα δημοτική αρχή. Να συμμετέχετε με προτάσεις, με κριτική. Η συμμετοχή όλων, είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας.

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους συνεργάτες μου, που με στήριξαν με αυταπάρνηση προεκλογικά και θα είναι οι άμεσοι συνεργάτες μου στο έργο μου, αλλά και όλους τους συναδέλφους που ορκίστηκαν σήμερα, ανεξαρτήτως παρατάξεως. Τους εύχομαι να έχουν καλή και επιτυχημένη θητεία.

Για μένα προσωπικά, η διαχωριστική γραμμή δεν θα είναι η συμπολίτευση από εδώ και η αντιπολίτευση από εκεί. Θα είναι αυτοί που δουλεύουν από εδώ και αυτοί που πολιτεύονται πολυτελώς από εκεί!

Θεωρώ υποχρέωσή μου επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό του Δήμου μας, για τις μέχρι τώρα πολύτιμες υπηρεσίες τους προς την πόλη, αλλά και για τη συμβολή τους στη νέα προσπάθεια προκαταβολικά. Συνεργάσθηκα στο παρελθόν με τους περισσότερους και έχω πληροφόρηση για όλους. Χωρίς καμία διάθεση κολακείας, μπορώ να καταθέσω ότι είμαστε τυχεροί που το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας έχει συγκριτικά εξαιρετική ποιότητα. Είναι το καλύτερο εργαλείο που θα έχω και ο κυριότερος λόγος που αισιοδοξώ.

Τους καλώ, τώρα που ο συντονισμός και οι κατευθύνσεις θα βελτιωθούν, να συστρατευθούν φιλότιμα σε αυτό το στοίχημα προόδου που βάζουμε, και τους υπόσχομαι ότι θα βρουν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ευήκοον ους, αμεροληψία και έμπρακτη επιβράβευση της εργατικότητας και της ευσυνειδησίας.

Όμως, από Θεού άρχεσθαι. Ευχαριστώ τον Μητροπολίτη μας για τη συμπαράστασή του στο Δήμο μας και την πόλη μας. Ο ζήλος του για το καλό της, έχει εκτιμηθεί δεόντως και ελπίζω να συνεχιστεί και με τη νέα Αρχή.

Συν Θεώ λοιπόν, Σεβασμιώτατε και αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, πάμε όλοι μαζί στη μάχη του καλού, για την πόλη μας, για τα παιδιά μας, για να δώσουμε, απ΄ αυτή την πόλη με τα τόσα χαρίσματα και δυνατότητες, το παράδειγμα ότι μπορούμε να χτίσουμε μια άλλη Ελλάδα.

Είμαι ευγνώμων προς όλους σας για τις ευχές σας και τα συγχαρητήρια. Σας καλώ όμως να κρατήσετε τα συγχαρητήρια για το τέλος της πενταετίας. Τότε αυτά θα έχουν αξία και πραγματικό αντίκρισμα!

Δείτε όλο το βίντεο της ορκωμοσίας: