Κωνσταντέλλος: "Η κυβέρνηση μας ζήτησε να υποδείξουμε χώρους φιλοξενίας προσφύγων"

Κωνσταντέλλος: “Η κυβέρνηση μας ζήτησε να υποδείξουμε χώρους φιλοξενίας προσφύγων”

Δηλώσεις στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας έκανε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, για το προσφυγικό ζήτημα και την ενδεχόμενη εμπλοκή του παραλιακού Δήμου στα σχέδια της κυβέρνησης. 

Τονίζει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος:

tspg

“Το προσφυγικό θέμα είναι μια αναμφισβήτητη ανθρωπιστική τραγωδία. Πρώτα από όλα στεκόμαστε όλοι οι Έλληνες με ανθρωπιά στο δράμα των ξεριζωμένων και κάνουμε κατά το μέτρο του δυνατού ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο τους, αφού το 60%-70% γνωρίζει τι θα πει προσφυγιά.

Μιλώντας πολιτικά όμως, κεντρική κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση οφείλει να επιδείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με δεδομένο ότι μιλάμε για μια εθνικού επιπέδου κρίση. Προέχει λοιπόν να κάνουμε ένα διαχωρισμό των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες και τους λαθρομετανάστες. Οι πρόσφυγες πρέπει να βρουν στη χώρα μας ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και να τους παρασχεθεί ελευθερία μετακινήσεων.

Δεν θα πω το ίδιο για τους παράνομους μετανάστες, που πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις με στόχο την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ώστε να αναλάβουν όλες οι χώρες την ευθύνη που τους αναλογεί”.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν συζητούνται χώροι στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σημείωσε:

“Μας έχει ζητηθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποδείξουμε υποψήφιους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο μας. Δεν είμαστε όμως σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα, τη στιγμή που δεν μας έχει γνωρίσει η κυβέρνηση τι προδιαγραφές απαιτούνται.

Δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα αν ζητούνται έτοιμες κτιριακές εγκαταστάσεις ή χώροι εγκατάστασης ελαφρών κατασκευών. Δεν γνωρίζουμε αν πρέπει οι χώροι αυτοί να βρίσκονται εντός ή εκτός του οικιστικού ιστού ή κοντά σε κοινόχρηστα κτήρια. Δεν γνωρίζουμε καν το χρόνο παραμονής των προσφύγων”.