Ανακοίνωση δημοτών: Ο Κωνσταντέλλος υποτιμά τους πολίτες

Ανακοίνωση δημοτών: Ο Κωνσταντέλλος υποτιμά τους πολίτες

Τη δική της άποψη για την ενημερωτική εκδήλωση στη Βάρη σχετικά με τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων καταθέτει με σημερινή της ανακοίνωση η “Ομάδα Διατήρησης και Αναβάθμισης του Οικιστικού Χαρακτήρα της Περιοχής των 3Β”. 

Η ομάδα που έχει πρωτοστατήσει στη συλλογή υπογραφών εναντίον του σχεδίου της δημοτικής αρχής επισημαίνει ότι ο Δήμαρχος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου έδωσαν “ελάχιστες απαντήσεις” και υποστηρίζουν ότι είναι “εντελώς παράλογο” να κατασκευαστεί μια πολυδάπανη μονάδα, όταν λειτουργούν προγράμματα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή.

Τέλος, η “Ομάδα” απαντά στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτο” το σχόλιό του σχετικά με την “υφαρπαγή υπογραφών” που έκανε κατά την εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας τη στάση του Δημάρχου  “απροκάλυπτη υποτίμηση του κριτηρίου ενός σημαντικού αριθμού πολιτών που εναντιώνονται στο καταστροφικό σχέδιο”.

Αναλυτικά το κείμενο:


Την Πέμπτη 15 Μαρτίου και ώρα 17:30, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση από τον Δήμαρχο των 3Β σχετικά με το σχέδιο κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σχολή Ευελπίδων.

Παρά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση (μόλις 2 μέρες νωρίτερα) και το ακατάλληλο της ώρας και της ημέρας, καταφέραμε να κινητοποιήσουμε έστω και την τελευταία στιγμή αρκετό κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση το ακροατήριο θα ήταν πολύ μικρότερο.

Υπήρξαν πολλές ερωτήσεις, απόψεις και τοποθετήσεις. Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ελάχιστες. Πολλά φλέγοντα ζητήματα, όπως η εξασφάλισης της υγείας και ποιότητας ζωής των κατοίκων, η πιθανότητα δημιουργίας μονάδων και από άλλους Δήμους στο συγκεκριμένο χώρο, κατά πόσο θα γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι από αρμόδιες Υπηρεσίες και το πόσες στρατιωτικές μονάδες και κρατικές Υπηρεσίες θα εξυπηρετούνται, δεν απαντήθηκαν επαρκώς.

Επίσης μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα προχωρήσει στη Διαλογή στην Πηγή κάτι που ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων όπου θα γίνεται μηχανική διαλογή σύμμεικτων στερεών αποβλήτων. Είναι εντελώς παράλογο να κατασκευαστεί μία πολυδάπανη Μονάδα (και μάλιστα στον Υμηττό), προκειμένου να διαχειρίζεται ένα μικρό ποσοστό μη ανακυκλώσιμων υλικών (όπως pampers κ.α.). Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν διαφορετικά συστήματα διαχείρισης που απαιτούν διαφορετική μελέτη εξαρχής. Εξάλλου η διαχείριση του υπολείμματος εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Τέλος, παρότι δεν έχουμε καμία διάθεση προσωπικής διαμάχης με το Δήμαρχο, δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητο το απαράδεκτο σχόλιό του περί «υφαρπαγής υπογραφών με ψευδές κείμενο». Αποτελεί τραγική ειρωνεία το ότι η απροκάλυπτη αυτή υποτίμηση του κριτηρίου ενός σημαντικού αριθμού πολιτών που εναντιώνονται στο καταστροφικό αυτό σχέδιο, προέρχεται από έναν άνθρωπο ο οποίος επανειλημμένα ανατρέπει τα ίδια τα λεγόμενά του σε δημόσιες τοποθετήσεις του. (Ευτυχώς που υπάρχουν και τα βίντεο…).

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ 3Β