Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Ανεξάρτητη Κίνηση

Διονύσης Κοντονής: “Κοινωνική μέριμνα για την αναχαίτηση της ανθρωπιστικής κρίσης”

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Κίνηση, Διονύσης Κοντονής στη εφημερίδα Εβδόμη αυτού του Σαββάτου.

Ο Διονύσης Κοντονής μιλά για τη θητεία του πλάι στον Γρηγόρη Κασιδόκωστα, για την ετοιμότητα των υπηρεσιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, για τις “αιρετικές” προτάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο που προκάλεσαν επιθέσεις στο πρόσωπό του, αλλά και για τα σχέδια της νέας Δημοτικής Αρχής, της οποίας φιλοδοξεί να είναι μέλος.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Κοντονή, έχετε γνώση και εμπειρία στα Δημοτικά δρώμενα από νέα ηλικία. Αλήθεια, πότε ξεκινήσατε;

Δύο δεκαετίες που διαθέτω τον ελεύθερο χρόνο μου στην πόλη όπου ζω και μεγάλωσα το παιδί μου, δραστηριοποιούμαι παράλληλα επαγγελματικά, με αρκετή επιτυχία, και κρατώ τα δημοτικά ακριβώς γι’ αυτό που είναι: Προσφορά από κάθε χρήσιμη θέση στο συμπολίτη, τον συνδημότη, τον γείτονα και τη γειτόνισσα αλλά και στον επισκέπτη της πόλης. Η εποχή των επαγγελματιών της πολιτικής έχει παρέλθει. Αυτοί που είδαν τα κοινά ως σκαλοπάτι για την προσωπική τους και την περιουσιακή τους ανέλιξη, έφεραν τη χώρα μας στη σημερινή κρίση.

Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να τονίσω ότι η εμπειρία που αποκομίζει κανείς από την τριβή με τη δημόσια διοίκηση είναι όχι απλώς χρήσιμη, αλλά απολύτως απαραίτητη σε κάθε δημοτική αρχή. Όμως δεν αρκεί. Ο τόπος χρειάζεται τα νιάτα και την ορμή τους, τη φρεσκάδα των ανθρώπων που κάνουν τα πρώτα τους ανεξάρτητα βήματα. Για το λόγο αυτό άλλωστε και η ομάδα νίκης της Ανεξάρτητης Κίνησης συνδυάζει όσο κανένα άλλο ψηφοδέλτιο την εμπειρία με την ανανέωση. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι τον αγώνα για να κάνουμε το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την καλύτερη πόλη της Ελλάδας τον δίνουμε όλοι μαζί, με την ιδιαίτερη συμβολή του ο καθένας.

Τα περισσότερα χρόνια έχετε θητεύσει από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στο δήμο Βουλιαγμένης. Γιατί δεν διεκδικήσατε αυτή τη θέση κατά τη δημοτική περίοδο που εκπνέει;

Πραγματικά, η περίοδος που πλάι στον Γρηγόρη Κασιδόκωστα δημιουργήσαμε το θρύλο της Βουλιαγμένης ήταν χρόνια πολύ δημιουργικά. Δεν σας κρύβω ότι ήταν έργο δύσκολο, γιατί ο Γρηγόρης είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγάλες απαιτήσεις από τους συνεργάτες του και τον χαρακτηρίζει η αμεσότητα και πάνω από όλα η αγάπη του για την περιοχή μας. Για να απαντήσω στο ερώτημά σας όμως, πρέπει να πω ότι δεν είμαι άνθρωπος που αποζητά τα αξιώματα και τα οφίτσια.

Πρέπει όμως να γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες σας ότι η συνένωση των τριών πρώην δήμων σε έναν ανέδειξε ένα νέο δυναμικό που για πρώτη φορά κλήθηκε να λειτουργήσει ως ενιαίο σύνολο. Φυσικά, όλοι κρινόμαστε από τους δημότες για το αν τα καταφέραμε. Οι δυσκολίες ήταν πολλές. Και γνωρίζετε καλά, γιατί παρακολουθείτε ανελλιπώς τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι σε κάθε ανάγκη και κάθε απορία που προέκυπτε, προσέφερα με τις παρεμβάσεις μου την όποια εμπειρία απέκτησα για τη διαδικασία, τους κανονισμούς και τους νόμους που διέπουν τη δράση των δημοτικών συμβούλων. Θεωρώ το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου ύψιστο και γι’ αυτό δεν έχω σχεδόν καμία απουσία από τις συνεδριάσεις. Ο Σπύρος Πανάς άλλωστε μου εμπιστεύτηκε μια σημαντική αρμοδιότητα αυτή τη δημοτική περίοδο, που δεν μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν του προέδρου.

Σήμερα είστε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους του καλοκαιριού όσον αφορά τις πυρκαγιές; Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν προσλάβατε έκτακτο προσωπικό για το σκοπό αυτό.

Τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η πρώτη φορά που στο δήμο μας, τη Βάρη, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη δεν κάηκε ούτε ένα πεύκο! Θέλω να στείλω ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο και απειλή. Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας στελεχώνονται από άξιους ανθρώπους που πάνω απ’ όλα αγαπούν τον τόπο τους και γι’ αυτό υπερβάλλουν σε ζήλο και ξεπερνούν τις περισσότερες φορές τα όρια των καθηκόντων τους για να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Αυτό αισθάνομαι ότι μας επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες απέναντί τους και δεν σας κρύβω ότι έχω απογοητευτεί πολύ από τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της πυρασφάλειας. Έχετε δίκιο ότι το έκτακτο προσωπικό που προγραμματίζαμε, οι 60 διμηνίτες που θα προσλαμβάνονταν για να επιτηρούν την πόλη κατά τους επικίνδυνους μήνες του καλοκαιριού, τελικώς απορρίφθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της παράταξης του κυρίου Κωνσταντέλλου. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε ήδη και η στάση αυτή μιας στείρας και επικίνδυνης αντιπολίτευσης που δεν λογαριάζει το κόστος προκειμένου να βλάψει τη δημοτική αρχή, με βάζει σε σκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, σας βεβαιώνω ότι η λύση θα βρεθεί. Υπάρχει εγκεκριμένο ήδη από την Οικονομική Επιτροπή ένα κονδύλι για την αποψίλωση το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο για να θωρακίσουμε την πόλη. Παράλληλα, ειδοποιούμε όλους τους οικοπεδούχους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καθαρίσουν τα ξερόχορτα και τα εύφλεκτα υλικά από τις ιδιοκτησίες τους.

Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας και παράλληλα είμαστε σε διαρκή συντονισμό με όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε ό,τι κι αν συμβεί, να αντιμετωπιστεί την ώρα και με τον τρόπο που πρέπει.

Πιστεύετε στην εθελοντική προσφορά στο Δήμο; Έχετε εθελοντικές ομάδες στην Πολιτική Προστασία;

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και είναι αξιέπαινη στάση ζωής. Οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι οι πρώτοι εθελοντές ώστε να εμπνέουν και τους υπόλοιπους με το παράδειγμά τους. Είμαι περήφανος που στην πόλη μας έχουμε τέτοια παράδοση στον εθελοντισμό και που η δράση αυτή επικεντρώνεται στον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Οι εθελοντές γίνονται τις περισσότερες φορές τα μάτια και τα αυτιά του Δήμου σε κάθε γωνιά της πόλης και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε. Στο Δήμο μας δραστηριοποιούνται δύο εθελοντικές ομάδες στη Βούλα και από μία στη Βάρη και στη Βουλιαγμένη. Έχουν στην ευθύνη τους βασικούς τομείς της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας.

Μου δίνετε εδώ την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την άψογη συνεργασία. Φέτος και με την προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου, μπορέσαμε να λύσουμε διαδικαστικά ζητήματα που μας πήγαιναν πίσω, όπως τη δυνατότητα οδήγησης των οχημάτων από εθελοντές, ένα ζήτημα πολύ κρίσιμο.

Και επειδή λέμε αλήθειες. Εμφανίζετε μια διπλή προσωπικότητα. Έχετε πάρα πολλούς φίλους και πολλούς “εχθρούς” στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πού οφείλεται αυτό;

Με συγχωρείτε, αλλά η προσωπικότητά μου είναι μία και τη διακρίνει σταθερότητα, όπως αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι, όπως λέτε. Επιλογή μου είναι να κρίνω τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο, πάντα πολιτικά και ποτέ με προσωπικούς όρους ή με εμπάθεια. Η στάση αυτή εξοργίζει αρκετούς είναι αλήθεια. Πρόκειται για ανθρώπους που νομίζουν ότι ανεβαίνουν οι ίδιοι, αν κατεβάσουν τους άλλους. Ο πολιτικός πολιτισμός είναι κάτι που επικροτούν πολλοί, αλλά άλλους τους εξοργίζει. Προτιμούν για παράδειγμα ένα Δημοτικό Συμβούλιο αρένα, όπου όλοι καταφέρονται εναντίον όλων. Είμαι βέβαιος ότι τέτοιοι άνθρωποι θα απομονωθούν την επόμενη δημοτική περίοδο που θα σημάνει μια πραγματική αλλαγή και ανανέωση για την πόλη.

Στην παρούσα δημοτική αρχή έχετε καταθέσει πολλές φορές “αριστερές” προτάσεις: Για δωρεάν τροφεία στα παιδάκια των βρεφονηπιακών σταθμών, μηδενικά δημοτικά τέλη στα ΑμεΑ και στις πολύτεκνες οικογένειες και που τελικά ψηφίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχετε εξαντλήσει τα περιθώρια κοινωνικής προσφοράς;

Δεν έχει καμιά πολιτική τάση ή πολιτικός χώρος το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας! Ζούμε μια πρωτόγνωρη περίοδο, όπου το έδαφος χάνεται κάτω από τα πόδια πολλών συμπολιτών μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ο Δήμος ένα κομμάτι του ανάλγητου κρατικού μηχανισμού που γνωρίζει μόνο πώς να επιβάλλει φόρους. Από αυτή την αρχή ξεκίνησα για να καταθέσω όλες τις προτάσεις που αναφέρατε. Και γνωρίζετε ότι ειδικά για τα τροφεία των παιδικών σταθμών υπήρξαν αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση και μάλιστα ορισμένοι πήγαν να ανατρέψουν την απόφασή μας.

Οι δήμοι είναι το τελευταίο ανάχωμα στην κοινωνική κατρακύλα που βλέπουμε γύρω μας και πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση έχει στο εξής να παίξει σπουδαίο ρόλο στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς. Πρέπει άλλωστε να έχουμε πάντα κατά νου ότι ως δημοτικοί σύμβουλοι διαχειριζόμαστε χρήματα των δημοτών, χρήματα όλων των φορολογούμενων. Αυτά τα χρήματα πρέπει με οργανωμένο τρόπο και ιεραρχημένες ανάγκες να επιστρέφουν σε αυτούς που τα έδωσαν. Σήμερα λοιπόν προέχει η κοινωνική μέριμνα, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης την οποία περνά η χώρα μας.

Έχετε σκεφτεί μια οργανωμένη παρέμβαση κοινωνικής προσφοράς προς τους δημότες που υποφέρουν;

Η προσφορά που λέτε γίνεται ήδη αθόρυβα και συστηματικά. Στο πρόγραμμά μας πάντως έχουμε εντάξει την επέκταση του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου σε Βάρη και Βούλα, τη δημιουργία νέων ΚΑΠΗ στη Βάρκιζα και τη Βουλιαγμένη και βέβαια την πολιτική μείωσης των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2015. Σημειωτέον, ότι τα τέλη έχουν “παγώσει” ήδη εδώ και δύο χρόνια και με πρότασή μου έχουν μειωθεί για τους κατοίκους της Βουλιαγμένης, που όπως ξέρετε πλήρωναν μεγαλύτερα ποσά παρόλο που οι ανταποδοτικές υπηρεσίες που τους παρείχε ο Δήμος ήταν ίδιες. Φυσικά, η απόφαση για δωρεάν τροφεία στους βρεφονηπιακούς που πήραμε μετά από πρότασή μου, θα εφαρμοστεί πλήρως.

Σχεδιάζουμε παράλληλα τη λειτουργία ενός “κοινωνικού εστιατορίου” που θα επεκτείνει το πρόγραμμα σίτισης αστέγων το οποίο ήδη λειτουργεί στην πόλη. Επίσης, προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε τεχνικά τις υποδομές της πόλης, για να διευκολύνεται η πρόσβαση σε όλους τους χώρους των ανθρώπων με αναπηρίες.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας