Κόντρα Κωνσταντέλλου με το ΕΛΚΕΘΕ για τις μετρήσεις της ρύπανσης

Κόντρα Κωνσταντέλλου με το ΕΛΚΕΘΕ για τις μετρήσεις της ρύπανσης

Τη σύγκρουση με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών έφεραν δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Ο δήμαρχος είπε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 και επανέλαβε σε τηλεοπτική εκπομπή πως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου απευθύνθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ ζητώντας από το δημόσιο αυτό φορέα να πραγματοποιήσει μετρήσεις στα νερά του Δήμου. Συμπλήρωσε όμως ότι το ΕΛΚΕΘΕ αρνήθηκε επειδή “μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο”.

tspg

Κάπως έτσι δικαιολόγησε και την απόφαση που έλαβε ο δήμαρχος να αναθέσει απευθείας τη μέτρηση της καθαρότητας των υδάτων σε ιδιωτική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου και έστειλε αεροπορικά τα δείγματα που συνέλεξαν οι δημοτικές υπηρεσίες (βλ. σχετικά εδώ).

Απάντηση στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο έδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ ο οποίος υπογράμμισε ότι ποτέ δεν έχει τεθεί θέμα αργίας ή Σαββατοκύριακου στη λειτουργία του κέντρου.

Περαιτέρω οι εργαζόμενοι του φορέα τόνισαν ότι κάθε αίτημα προς το Κέντρο “αξιολογείται ως προς την επιστημονική του προτεραιότητα και σκοπιμότητα” και ότι εκτός από ένα τηλεφώνημα του Δημάρχου, ουδέποτε έγινε επίσημο αίτημα.

Αναλυτικά:

«Ο κος Κωνσταντέλλος επικαλείται δήθεν άρνηση του ΕΛΚΕΘΕ να προχωρήσει σε δειγματοληψίες, μετά από αίτημά του την Παρασκευή 16/9 διότι μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο! Προφανώς, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε κι οι δημοσιογράφοι της εκπομπής, φάνηκαν να γνωρίζουν στο ελάχιστο της δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ.

Να τους ενημερώσουμε λοιπόν, πως παρότι δημόσιο ερευνητικό κέντρο, το ΕΛΚΕΘΕ απασχολεί εργαζόμενους σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου, είτε είναι Σαββατοκύριακο είτε αργία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ, τονίζοντας πως δεν είναι λίγες οι φορές που η υπηρεσία έχει συνδράμει καταλυτικά σε έκτακτες περιπτώσεις ατυχημάτων στη θάλασσα, όπως πτώση αεροπλάνων, ελικοπτέρων, ναυαγίων και άλλων καταστάσεων, χωρίς ουδέποτε να τίθεται θέμα Σαββατοκύριακου ή αργίας.

Μάλιστα, αναφορικά με το θέμα του ποιος και πού θα πραγματοποιήσει έρευνες, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως «ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας σχετικά με τις μετρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, ως προς το που και πότε πρέπει να γίνουν ώστε να έχουν επιστημονική αξία, είναι το ΕΛΚΕΘΕ. Είναι προφανές λοιπόν, πως κάθε αίτημα, είτε δημάρχου είτε άλλου φορέα, αξιολογείται ως προς την επιστημονική του προτεραιότητα και σκοπιμότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ιδιότητα του δημάρχου κ. Κωνσταντέλλου ο οποίος ζήτησε να γίνουν μετρήσεις. «Με ποια ιδιότητα ο κος Κωνσταντέλλος αξιώνει κινητοποίηση του ΕΛΚΕΘΕ μετά από τηλεφώνημά του; Μήπως πάνω στη σύγχυσή του νόμιζε πως το ΕΛΚΕΘΕ είναι υπηρεσία του δήμου του;», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε έφτασε επίσημο αίτημά του στο ΕΛΚΕΘΕ.

«Επειδή ο δήμαρχος επικαλείται την περίπτωση της έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις το ΕΛΚΕΘΕ οφείλει να ιεραρχεί τις δράσεις του σύμφωνα και με τις εντολές που λαμβάνει από τις προϊστάμενες του αρχές, που είναι η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αλλά και σε συνεργασία με υπηρεσίες όπως αυτή της Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού. Μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι θα γινόταν αν ο καθένας έδινε εντολή – και μάλιστα προφορική – στο ΕΛΚΕΘΕ να δράσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο…».

Σύμφωνα πάντα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ, τα μέλη του επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματος για συκοφαντική δυσφήμηση, τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τους δημοσιογράφους που δεν μερίμνησαν ώστε να διασταυρώσουν τις καταγγελίες του δημάρχου.

Αυτό πάντως που τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΛΚΕΘΕ, είναι πως ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει στοχευμένες παράκτιες μετρήσεις, ενώ ήδη το Ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» δειγματοληπτεί σε συγκεκριμένους σταθμούς στον Σαρωνικό. «Αυτή η διαδικασία, καθώς και η διαδικασία ανάλυσης των δειγμάτων και εξαγωγής συμπερασμάτων, θα είναι μια συνεχόμενη και δύσκολη προσπάθεια, που χωρίς αμφιβολία το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ θα φέρει για άλλη μια φορά εις πέρας. Έχοντας επίγνωση, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, της κρισιμότητας της κατάστασης, το ΕΛΚΕΘΕ θα ενημερώνει διαρκώς τις αρχές και την ελληνική κοινωνία για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις αυτού του τραγικού συμβάντος» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ