Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

3Β: Οι κοπανατζήδες του Δημοτικού Συμβουλίου (Top 10)

Ζήτησαν και πήραν την ψήφο των δημοτών. Αναδείχθηκαν στο αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Δεν τίμησαν όμως την εμπιστοσύνη αυτών που τους επέλεξαν. Ο λόγος για τους συστηματικά απόντες δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Κοινό μυστικό για τους παροικούντες τη δημοτική Ιερουσαλήμ ποιοι ήταν οι πιο ασυνεπείς σύμβουλοι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής θητείας, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μην είναι δυνατή η έναρξη της συνεδρίασης λόγω έλλειψης απαρτίας. Δεν είναι όμως σωστό να γνωρίζουν και οι εκλογείς αν ο σταυρός προτίμησης που σημείωσαν στο ψηφοδέλτιο το 2010 έπιασε τόπο;

Το θέμα δεν είναι μόνο ηθικό ή θέμα προσωπικής συνέπειας λόγων και έργων (και αυτά φυσικά ισχύουν). Η απουσία από το Δημοτικό Συμβούλιο όταν είναι συστηματική τιμωρείται σύμφωνα με τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμη και με έκπτωση από το αξίωμα. Δεν είναι λίγοι οι σύμβουλοι που με κάθε αφορμή επικαλούνται τον Κανονισμό αυτό, εξαιρώντας πάντα τα εδάφια που αφορούν τις απουσίες. Αν λοιπόν όλα λειτουργούσαν όπως έπρεπε και σύμφωνα με τους νόμους και κανονισμούς, σήμερα μπορεί να ήταν διαφορετική η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπάρχει όμως απουσιολόγιο στο Δημοτικό Συμβούλιο; Δυστυχώς, όχι. Και η παρακάτω παράθεση απουσιών για το έτος 2013 βασίζεται στις δημοσιογραφικές σημειώσεις (ανεπίσημες φυσικά, γι’ αυτό και επιβάλλεται το “περίπου” δίπλα από το νούμερο) που επιβεβαιώθηκαν όμως από τα δημοσιευμένα στη “Διαύγεια” επίσημα έγγραφα του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε δημοσιευμένη απόφαση υποχρεωτικά αναφέρονται απόντες και παρόντες.

Top 10

Εντός του 2013 συγκλήθηκαν 54 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι παραπάνω από μία συνεδρίαση την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι “πρωταθλητές” στο σκασιαρχείο, η πρώτη δεκάδα, διαμορφώνεται ως εξής:

kammenou1. Αλεξία Καμμένου, πάνω από 37 απουσίες. Είναι αμφίβολο αν η δημοτική σύμβουλος δοκιμάσει ξανά την τύχη της στο εκλογικό στίβο, μιας που κατά τα φαινόμενα έχει πολύ διαφορετικές προτεραιότητες.

zygouris2. Νίκος Ζυγούρης, περίπου 36 απουσίες. Ο εκπρόσωπος των Πολιτικών Μηχανικών και δραστήριος στα συνδικαλιστικά του χώρου, δημοτικός σύμβουλος, έχει βεβαρυμένο πρόγραμμα εξαιτίας της επιπλέον θέσης του ως αντιπροέδρου της Κτηματολόγιο ΑΕ. Παρόλ’ αυτά, όπως δήλωσε στην πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση του Γρ. Κωνσταντέλλου, θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

golfinopoulos3. Γιώργος Γκολφινόπουλος, περίπου 29 απουσίες. Στην “κόκκινη ζώνη” είναι και ο γιατρός του Δημοτικού Συμβουλίου που ναι μεν δεν δίνει ποτέ λαβές για σχόλια λόγω της αξιοπρεπούς του παρουσίας στις συνεδριάσεις, όμως οι επισκέψεις του είναι πολύ αραιές.

kasdaglis4. Ανδρέας Κάσδαγλης, περίπου 28 απουσίες. Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας και υποψήφιος Δήμαρχος το 2010 περιστασιακά μόνο συμμετέχει στις συνεδριάσεις. Είναι γεγονός πάντως ότι έχει δικαιολογήσει με ιατρικά πιστοποιητικά πολλές από τις απουσίες του.

anastasiou5. Δημήτρης Αναστασίου, περίπου 28 απουσίες. Αδικαιολόγητος είναι ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στα 3Β, που μόλις έφυγε από την κεντρική θέση στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων “χάθηκε” και από τις συνεδριάσεις. Ο πρώην Δήμαρχος Βάρης γνωρίζει καλά τις διαδικασίες και η στάση του έπρεπε να προϊδεάσει αρκετούς για την απόφασή του να μην κατέβει εκ νέου στις προσεχείς εκλογές.

pasakyriakos6. Κώστας Πασακυριάκος, περίπου 28 απουσίες. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επικαλείται τις αυξημένες επαγγελματικές του υποχρεώσεις για τις απουσίες του, όμως αυτές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα έπρεπε να τον προβληματίσει.

tsirigoti7. Ηλέκτρα Τσιριγώτη, περίπου 27 απουσίες. Η πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών έθεσε φαίνεται άλλες προτεραιότητες όταν απομακρύνθηκε από τη στενή ομάδα της Δημοτικής Αρχής, γεγονός που φάνηκε στη σποραδική της συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

agalioti8. Βερόνικα Αγαλιώτη, περίπου 20 απουσίες. Το νεότερο μέλος του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου πολλές φορές έλαμψε διά της απουσίας του αν και σε σχέση με τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, συμμετείχε σε πάνω από τις μισές συνεδριάσεις. Χωρίς αυτό να είναι αρκετό, οπωσδήποτε αναγνώρισε τις αυξημένες υποχρεώσεις της, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια.

vadasis9. Χρήστος Βαδάσης, περίπου 18 απουσίες. Στην επικίνδυνη ζώνη κινείται και ο σύμβουλος από τη Βάρη, με τη διακριτική παρουσία στα συμβούλια, αλλά και την ηχηρή απουσία του σε αρκετά από αυτά.

konstantellos10. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, περίπου 17 απουσίες. Οι απουσίες του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού διεκδικητή της δημαρχίας είναι αδικαιολόγητες, όχι μόνο λόγω του πλήθους τους αλλά και της ιδιαιτερότητας να συγκεντρώνονται σε μεγάλα διαστήματα απουσίας. Η επίκληση των επαγγελματικών υποχρεώσεων είναι μεν θεμιτή, ωστόσο κανείς πρέπει να δέχεται και τις συνέπειες των επιλογών του, ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν αποφάσεις για το κοινωνικό σύνολο.

Κόκκινη κάρτα” ο Κωνσταντέλλος;

 Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι νόμοι και οι κανονισμοί σε αυτή τη χώρα να μένουν κενό γράμμα, ανεφάρμοστοι και στην αφάνεια. Πολλές φορές μάλιστα, η αδυναμία εφαρμογής τους είναι η κινητήρια δύναμη που τους τροποποιεί για να ταιριάξουν στις πραγματικές καταστάσεις της ζωής. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα τους ενταφιάσουμε πριν την ώρα τους. Και για όσο ισχύουν απαιτείται ο σεβασμός τους, ειδικά από τα πρόσωπα που εκπροσωπούν ή επιθυμούν να εκπροσωπήσουν θεσμούς.

Αναφέρει λοιπόν ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε ισχύ και για το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο άρθρο 10 και την παράγραφο 4 που αφορά τις “Υποχρεώσεις και Δικαιώματα των Δημοτικών Συμβούλων”:

“Αν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου, μπορεί να τεθεί σε αργία κατά τις διατάξεις του άρθρου 234 του Ν.3852/2010 και σε περίπτωση υποτροπής να κηρυχθεί έκπτωτος”.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μέσα στο 2013 επανειλημμένα απουσίασε από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις. Η πιο χαρακτηριστική περίοδος, διότι απλώθηκε σε χρονικό διάστημα που κάλυψε πάνω από 4 συνεδριάσεις, ήταν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2013. Μέσα στον Μάιο του 2013 είχε γίνει το ίδιο. Φέτος, δηλαδή πολύ πρόσφατα, στις συνεδριάσεις που συγκλήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου, στις 3 Φεβρουαρίου (που αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας) και στις 6 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν πάλι απών.

Εκτός από τον Γρ. Κωνσταντέλλο, πολλοί σύμβουλοι που δεν εμφανίζονται στον κατάλογο με τους 10 έχοντες τις περισσότερες απουσίες, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς με τρεις συνεχόμενες απουσίες. Οι περισσότεροι απουσίασαν στις τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2013 και είχαν μοναδικό θέμα μια ρύθμιση παράτασης των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την απαλλοτρίωση οικοπέδου για το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βούλας. Τότε, αντί οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι να καταθέσουν την άποψή τους στο μικρόφωνο, την υπονόησαν διά της συντονισμένης απουσίας τους. Και επειδή γνώριζαν καλά τις συνέπειες της στάσης αυτής, αργότερα υποστήριξαν ότι δεν ειδοποιήθηκαν με τον νόμιμο τρόπο για τη συνεδρίαση…

Ήταν όλοι ενήμεροι

Ο κανονισμός είναι σαφής ως προς το ποιος βάζει “τάξη” στο χάος αυτό: “Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για τις αδικαιολόγητες απουσίες των δημοτικών συμβούλων καθώς και σε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους κατά τα ανωτέρω. Παράλειψη της υποχρέωσης αυτής από τον Πρόεδρο αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος”.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στα 3Β, Κυριάκος Κικίλιας υποστηρίζει ότι εκπλήρωσε απολύτως τις υποχρεώσεις του. Μέσα στον Δεκέμβριο απέστειλε διά της προβλεπόμενης οδού τα ακριβή στοιχεία των απουσιών και των συνεχόμενων απουσιών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, που είναι και η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, ελλείψει του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Ζητήσαμε με επίσημο τρόπο να λάβουμε και να δημοσιεύσουμε την επιστολή αυτή. Ακόμη επίσημη απάντηση στην αίτησή μας δεν λάβαμε και ο πρόεδρος κρατά τα στοιχεία επίμονα στο “συρτάρι”. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει η προφορική εξήγηση του νομικού εκπροσώπου του Δήμου, κ. Γιατρά, ο οποίος μας επισήμανε ότι το έγγραφο που ζητάμε περιέχει προσωπικά δεδομένα των συμβούλων και άρα, αν ζητηθεί η άποψή του, θα γνωμοδοτήσει ότι η επιστολή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν μπορεί να δοθεί σε κανέναν τρίτο ενδιαφερόμενο.

Οι ίδιοι πάντως οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν απολύτως ενήμεροι για το θέμα. Σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που έγινε τον Δεκέμβριο, πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου στο γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας στο Δημαρχείο Βούλας, ο Κυριάκος Κικίλιας ενημέρωσε τους συμβούλους για το θέμα. Εκεί όσοι βρίσκονταν κοντά άκουσαν και “φοβέρες”, όπως του Παναγιώτη Καπετανέα και του Διονύση Κοντονή προς τον πρόεδρο, ότι όφειλε οπωσδήποτε να γνωστοποιήσει τα στοιχεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δεν γνωρίζουμε ποιοι διαφώνησαν, όμως το θέμα όπως προκύπτει από τα παραπάνω πηγαίνει για …κουκούλωμα.

Υγεία η εναλλαγή προσώπων

Δεν θα σταθούμε στις κυρώσεις που θα έπρεπε να επιβληθούν στους συστηματικά απόντες. Αυτό ας το αναλάβουν οι αρμόδιοι μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης, που αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά βραδυκίνητοι. Βρισκόμαστε ούτως ή άλλως στο τέλος της δημοτικής περιόδου και αντικειμενικά δεν υπάρχει χρόνος να διερευνηθεί η υπόθεση όπως πρέπει, ώστε να μην αδικηθεί κανείς.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρακτικό ζήτημα με ηθικές και όχι μόνο πλευρές. Με δεδομένο ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχουν επιλαχόντες σύμβουλοι, που πολλές φορές έχασαν για λίγους σταυρούς, στα όρια του ανθρώπινου λάθους, την εκλογή τους, για ποιο λόγο κάποιοι κατά τεκμήριο αδιάφοροι γαντζώνονται σε μια καρέκλα; Πόσο διαφορετικό θα ήταν σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, αν στη θέση αυτών που έχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους, έρχονταν άνθρωποι με περισσότερη όρεξη; Στην Αριστερά υπάρχει η κουλτούρα της εναλλαγής προσώπων στις αιρετές θέσεις, μια πρακτική που φέρνει φρέσκα πρόσωπα στα πράγματα, δίνει σε περισσότερους την εμπειρία από τη συμμετοχή στα κοινά και βέβαια, μειώνει τον κακώς νοούμενο εγωισμό, που αναπτύσσεται σε θέσεις εξουσίας. Θα ήταν κακή ιδέα;

Του Γιώργου Λαουτάρη από τον Παλμό Γλυφάδας 16-2-2014

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας