Μοιραστείτε το
Η ζοφερή πραγματικότητα των έντονων καιρικών φαινομένων ήρθε να επιβεβαιώσει την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην προσπάθειά τους να επισπευσθεί το έργο για τη διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι.
Η μεγάλη βροχόπτωση της 7ης Σεπτεμβρίου είχε εμφανείς και δυσμενείς επιπτώσεις στη Βάρη. Σύμφωνα με τοπικό μετεωρολογικό σταθμό, η περιοχή του Δήμου δέχτηκε 102 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγη ώρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στη μισή μέση ετήσια βροχόπτωση. Τα ορμητικά ύδατα δημιούργησαν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα και ζημιές σε κάποιες περιουσίες.
Είναι εμφανές ότι οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Βάρης από εδώ και στο εξής κοστίζει. Μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά. Το επόμενο καιρικό μεγα-φαινόμενο δεν επιτρέπεται να θεωρείται από κανέναν μακρινό.
Αυτή ήταν άλλωστε η τεκμηριωμένη με επιστημονικές μελέτες επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκειμένου η αποχώρηση της εργολήπτριας εταιρείας από το έργο να μην καθυστερήσει την υλοποίησή του και άλλα χρόνια.
Η επιλογή της προσφυγής σε απευθείας διαπραγμάτευση με 5 νέους υποψήφιους αναδόχους και όχι η εκ νέου εκκίνηση των μακρόσυρτων γραφειοκρατικών διαδικασιών ενός ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού που μπορούν να τινάξουν τον προγραμματισμό του έργου, δεν είχε καμία οσμή αδιαφάνειας και καμία δυσμενή επίπτωση στα δημόσια οικονομικά. Ήταν αντιθέτως μια επιλογή οικονομίας χρόνου.
Το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε δυστυχώς άλλη γνώμη. Το Κλιμάκιο αμφισβήτησε την οφειλόμενη σε απρόβλεπτα γεγονότα κατεπείγουσα ανάγκη που επικαλέστηκε η Περιφέρεια και ο Δήμος. Οι δικαστές έκριναν ότι προέχει ο τύπος και όχι η ουσία.
Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες, κατά την συζήτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης στο 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η απόφαση θα αναθεωρηθεί. Είναι εμφανές όμως ότι εκτός από νομικά επιχειρήματα, στην προκειμένη περίπτωση χρειαζόμαστε και πολιτική βούληση.
Η Περιφέρεια Αττικής, γνωρίζοντας πλέον όλες τις παθογένειες του συστήματος, οφείλει να κάνει μια συνολική θεσμική παρέμβαση ώστε η αδειοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων και η υλοποίησή τους να απαγκιστρωθούν από τη γραφειοκρατία. Να φύγουμε από την παράλυση των ατέρμονων διαδικασιών και να περάσουμε στην αποτελεσματικότητα.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να πείσουμε την κεντρική εξουσία ότι η αυτοδιοίκηση έχει γυρίσει σελίδα. Ότι η αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται παραλυτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ότι μπορεί να ενεργήσει με ταχύτητα και προλαβαίνοντας καταστροφές, όχι μόνο διαχειριζόμενη τις συνέπειές τους.
Η «Αττική μπροστά» του Νίκου Χαρδαλιά μπορεί να προχωρήσει αυτές τις τομές. Θα είμαστε κοντά σε αυτή την προσπάθεια με γνώση, με αποφασιστικότητα και με αγάπη για τον τόπο μας.