Connect with us

Hi, what are you looking for?

περιφερεια Αττικης

Μπαλάκι οι ευθύνες για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Μπλέξιμο αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και των δήμων της Ανατολικής Αττικής προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη, Πέτρου Φιλίππου.

Ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής στην Ανατολική Αττική, δηλώνει ότι η ευθύνη καταπολέμησης των κουνουπιών εντός του αστικού ιστού είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων που οφείλουν να προχωρήσουν σε επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Όπως τονίζεται σχετικά, “στις αστικές περιοχές αναπτύσσεται το κοινό κουνούπι τύπου culex, κύριος διαβιβαστής του ιού του Δυτικού Νείλου”, όμως “οι περισσότεροι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής δεν εφαρμόζουν πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στον αστικό ιστό”!

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση που απευθύνεται στις υπηρεσίες των δήμων:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής σας ενημερώνει, ότι το πρόγραμμα (προνυμφοκτονία) καταπολέμησης των κουνουπιών, με συντονιστή την Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, ξεκίνησε αρχές Απριλίου με δειγματοληψίες παρακολούθησης, καταγραφής εμφάνισης και αφθονίας προνυμφών κουνουπιών σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής και από 14.04.2015 με διεξαγωγή εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους και από αέρος σε περιοχές – σημεία (ρέματα, κανάλια, στάσιμα νερά, κλπ) στον περιαστικό ιστό όλων των Δήμων και στα φυσικά συστήματα (οικολογικά προστατευόμενες περιοχές) της Ανατολικής Αττικής.

Όσον αφορά την καταπολέμηση κουνουπιών εντός του αστικού (οικιστικού) ιστού, την ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που σας έχουμε αποστείλει έγκαιρα, έχετε την υποχρέωση να εφαρμόσετε πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με ψεκασμούς σε φρεάτια όμβριων υδάτων και σε επιφάνειες με στάσιμα νερά, αφού έχει γίνει σχολαστική καθαριότητα των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων και τακτικός καθαρισμός όλων των φρεατίων όμβριων υδάτων της πόλης.

Επίσης θα έπρεπε να γίνει ενημέρωση των πολιτών αφενός να μη διοχετεύουν ακάθαρτα νερά στο δρόμο και αφετέρου να καθαρίζουν τους χώρους γύρω από την οικία τους ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη εστιών κουνουπιών.

Επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες (κυρίως Αύγουστο & Σεπτέμβριο) ο αριθμός προνυμφών κουνουπιών του γένους culex που είναι οι κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση, καλείστε άμεσα να πάρετε μέτρα περιορισμού ανάπτυξης των κουνουπιών.

Συγκεκριμένα :

α) Να ενημερωθούν οι πολίτες με κάθε ενδεικνυόμενο μέσο (τοπική εφημερίδα ή ραδιοφωνικό – τηλεοπτικό σταθμό, κλπ.) να φροντίζουν να μην δημιουργούνται εστίες στο οικιακό περιβάλλον με στάσιμα νερά μικρής ή μεγάλης έκτασης (από πιατάκια γλαστρών έως δεξαμενές συγκέντρωσης νερού [κολυμβητικές δεξαμενές, δεξαμενές ποτίσματος, κλπ)], να τοποθετηθεί πλέγμα στα φρεάτια επισκεψιμότητας και εξαερισμού όλων των βόθρων.

β) Να καθαρίσετε όλα τα φρεάτια του Δήμου σας και να απομονώσετε όλες τις τυχόν παράνομες συνδέσεις – αγωγούς που διοχετεύουν λύματα ή άλλα ακάθαρτα νερά στο δίκτυο όμβριων υδάτων.

γ) Να εφαρμόσετε άμεσα ψεκασμούς εφόσον δεν έχετε πρόγραμμα σε ισχύ ή να συνεχίσετε εντατικά τους ψεκασμούς, με εγκεκριμένα προνυμφιοκτόνα σκευάσματα σε όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων της πόλης σας και στοχευμένα σε υδάτινες συλλογές (στάσιμα νερά) που βρίσκονται σε σημεία – περιοχές του Δήμου σας.

Η αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών, όπως σας είχαμε επισημάνει με εγκυκλίους, είναι απόρροια ταυτόχρονων δράσεων από την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους. Όπως τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος το πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε έγκαιρα και περιαστικά έχουμε καταφέρει να μειώσουμε δραστικά την ανάπτυξη των κουνουπιών. Ειδικά το είδος ανωφελές των κουνουπιών που είναι ο κύριος διαβιβαστής του πλασμωδίου της ελονοσίας και αναπαράγεται σε ελώδη νερά ποτάμια και λίμνες.

Τα καλά όμως αυτά αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής αναιρούνται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, παρά τα σχετικά έγγραφά μας, δεν εφαρμόζουν πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στον αστικό ιστό ούτε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι στις αστικές περιοχές αναπτύσσεται το κοινό κουνούπι τύπου culex, κύριος διαβιβαστής του ιού του Δυτικού Νείλου.
Επομένως οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες πολιτών για ενοχλήσεις καθώς και το ενδεχόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουμε κρούσματα λοίμωξης από τον ιο του Δυτικού Νείλου την ευθύνη φέρουν οι Δήμοι.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement