Αντιδράσεις προκαλεί σχόλιο Κρανιδιώτη για τον σύντροφο του Χατζησάββα

Αντιδράσεις προκαλεί σχόλιο Κρανιδιώτη για τον σύντροφο του Χατζησάββα

Σοκ και διχασμό προκάλεσε στο Διαδίκτυο η δήλωση που έκανε στο Facebook ο Φαήλος Κρανιδιώτης, άλλοτε «δεξί χέρι» του Αντώνη Σαμαρά, για τον Kώστα Φαλελάκη, τον επί 25 χρόνια σύντροφο του Μηνά Χατζησάββα, λίγο μετά την κηδεία του ηθοποιού:

«Μεγάλος ηθοποιός ο Χατζησάββας. Τον έχω δει στο θέατρο κι όποτε έβλεπα στην τηλεόραση πως συμμετέχει σε σειρά, ήταν κίνητρο να τη δω. Τώρα γιατί πρέπει να φάμε στη μάπα την αξύριστη “χήρα” του; Άμα ο εκλιπών ήθελε να μιλήσει για όλα αυτά, θα το είχε κάνει», έγραψε ο Φαήλος Κρανιδιώτης στο Facebook.

tspg

Ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης μπήκε κι αυτός στο χορό των σχολιαστών επαινώντας μέσω twitter τον Φ. Κρανιδιώτη για το θάρρος του:

«Τον @failosK για πολλά μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς αλλά σίγουρα όχι για το εάν έχει το θάρρος της γνώμης του».

Ο Κώστας Φαλελάκης, στον επικήδειο λόγο του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν προσπάθησε να παραλάβει από το νοσοκομείο τη σορό του συντρόφου του:

«Ήταν απίστευτο αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης… Ήμουν ο άνθρωπός του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του. Ακολούθησε μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία με υπεύθυνες δηλώσεις στην αστυνομία. Υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία, το λέω, που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν το έκρυψε ποτέ ο Μηνάς αυτό, δεν ντράπηκε ποτέ γι’ αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή τη δυνατότητα επιτέλους».

Όλος ο θεατρικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος της Αθήνας γνώριζε ότι ο Μηνάς Χατζησάββας ήταν ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος δεν το έκρυψε αλλά και ούτε το διαφήμισε στις κουτσομπολίστικες εκπομπές και τα κιτρινορόζ περιοδικά. (Όπως, για παράδειγμα, δεν διαφήμισε το γεγονός ότι έγραφε ποιήματα.) Στην Ελλάδα υπάρχει μια παράδοση: να σεβόμαστε όχι μόνο τους νεκρούς, αλλά και τους συγγενείς των νεκρών την ώρα του μεγάλου πόνου τους. Ο Κώστας Φαλελάκης ήταν ο πιο κοντινός άνθρωπος του Χατζησάββα, ασχέτως με το αν η σχέση τους δεν είχε επικυρωθεί με πολιτικό γάμο. Ήταν ο πιο στενός συγγενής του. Επομένως, όποια γνώμη και αν έχει κανείς για τον σύντροφο ενός ομοφυλόφιλου, καλό είναι να διαλέγει μια άλλη στιγμή για να την εκφράσει. Αν και το «αξύριστη χήρα» δεν είναι γνώμη, αλλά κάτι άλλο…

(Στη φωτογραφία ο Κώστας Φαλελάκης στο νεκροταφείο, μπροστά στο πορτρέτο του Μηνά Χατζησάββα.)