Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Λαϊκή Συσπείρωση: Ακτές για όλους, όχι για επιχειρηματική αξιοποίηση

Ανακοίνωση για τη δημοπρασία της Β’ πλαζ και του Κάμπνιγκ Βούλας εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επισημαίνοντας τις θέσεις της παράταξης για την πρόσβαση όλων των πολιτών στις ακτές και το μοντέλο αξιοποίησής τους. 

Συγκεκριμένα αναφέρει η παράταξη του Κώστα Πασακυριάκου:

“Τετάρτη 24 Απριλίου και τα δύο παραλιακά «φιλέτα» του Camping και της Β’Πλαζ παραχωρήθηκαν σε επιχειρηματικά σχήματα προς εμπορική αξιοποίηση, με τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Στην «Ακτή Β’ Βούλας» οι επιχειρηματίες με «συνεταίρους» δήμο και ΕΤΑΔ θα μοιράζονται τα κέρδη από το εισιτήριο στην πλάζ και βέβαια τα κέρδη από τις εμπορικές χρήσεις μέσα στην πλαζ. Από αυτά τα κέρδη των επιχειρηματιών ο δήμος θα παίρνει ένα προκαθορισμένο ετήσιο μίσθωμα και θα αποδίδει το 20% στην ΕΤΑΔ.

Στην «Α’ Ακτή Βούλας» (camping) δεν θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου αλλά οι εμπορικές χρήσεις και τα όσα θα ζητάνε οι επιχειρηματίες ως αντίτιμο για τη χρήση των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών από τους κατοίκους και της πόλης αλλά και του Λεκανοπεδίου, είναι προφανές ότι αντικειμενικά θα λειτουργήσουν ως φρένο για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Τμήματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας, μεταξύ των οποίων και οι δύο αυτές παραλίες, θα επισκεφτούν αύριο, Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Πρωτούλης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Κώστας Πασακυριάκος.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη καλό είναι να πούμε και να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, σε μια αποστροφή του λόγου του, άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και η δωρεάν είσοδος των δημοτών σε όλες τις παραλίες όπου υπάρχει εισιτήριο, μπορεί αύριο να μην ισχύει, αφού κάτι τέτοιο εξαρτάται από την ΕΤΑΔ και τους επιχειρηματίες.

Και έχει απόλυτο δίκιο.

Γιατί είναι διαχρονική η πολιτική των διοικήσεων του Δήμου μας από το 2011 μέχρι σήμερα, να μοιράζουν κάρτες ελευθέρας εισόδου στους δημότες, προκειμένου να τούς μετατρέψουν σε «χειροκροτητές» μιας πολιτικής που αργά ή γρήγορα θα στραφεί σε βάρος των ίδιων των κατοίκων του Δήμου μας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Δήμαρχος είπε ότι πρέπει να κάνουμε τα καλά παιδιά σαν δημοτικοί σύμβουλοι και σαν δημότες για να έχουμε το προνόμιο να μπαίνουμε δωρεάν στις παραλίες, δηλαδή σε δημόσιο χώρο και σε δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους μας!

Στην τοποθέτησή του, ο Κώστας Πασακυριάκος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, δήλωσε με αφορμή την παραπάνω αναφορά του Δημάρχου:

«Εάν οι δημότες μας που μπαίνουν σήμερα δωρεάν στις παραλίες, δεν παλέψουν και δε διεκδικήσουν να μπαίνουν όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου δωρεάν στις παραλίες, τότε πολύ σύντομα και οι ίδιοι οι δημότες μας δεν θα μπορούν να μπουν δωρεάν στις παραλίες».

Είναι γνωστό ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει παλέψει με όλες της τις δυνάμεις και μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για παραλίες, ανοιχτές για το λαό, χωρίς εισιτήριο.

Και για όσους αρέσκονται σε μηδενισμούς και αφορισμούς και υποστηρίζουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από το 2011 μέχρι σήμερα το πόσο χρήσιμο είναι να διαχειρίζονται τις παραλίες οι επιχειρηματίες, αφού μόνο έτσι παραμένουν καθαρές και «γίνονται στολίδια και κοσμήματα», τούς θυμίζουμε το εξής:

Η Β’ Πλαζ της Βούλας, έχει καταντήσει πραγματικά μία τεράστια εστία μόλυνσης, χώρος διακίνησης ναρκωτικών, ένας απέραντος σκουπιδότοπος, ακριβώς επειδή ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ – ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004 – ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ, η οποία όταν είδε ότι δεν είχε το προσδοκώμενο κέρδος, έβαλε λουκέτο πήρε τα κλειδιά και έφυγε για πιο κερδοφόρα …νερά.

Αυτή είναι η βάση της διαφωνίας και της αντίθεσης της Λαϊκής Συσπείρωσης στην παραχώρηση παραλιών, σε επιχειρηματίες. Οτι δεν είναι δυνατό να εξαρτάται η ανάγκη για αναψυχή, για ένα μπάνιο για τις οικογένειές μας, από το εάν θα έχει κέρδη ο εκάστοτε επιχειρηματίας.

Επίσης, για όσους ισχυρίζονται ότι δεν είναι δυνατό να γίνει δημόσια επένδυση από ένα δήμο για να κάνει ένα τέτοιο έργο και να το διαχειριστεί, καλά θα κάνουν να δουν το παράδειγμα του Δήμου Πάτρας. Εκεί όπου στη νότια πλευρά της πόλης ένας σκουπιδότοπος μετατράπηκε σε ένα υπέροχο πάρκο για όλο το λαό από τον ίδιο το Δήμο με τις υποδομές και τους εργαζόμενούς του και με δαπάνη του Δήμου, παρά τις ενστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ που είχε σχεδιάσει την παράδοσή του σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Βέβαια, στις συνθήκες που ζούμε σήμερα, ο αγώνας για δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες για όλο το λαό, πρέπει να συνδυάζεται με μια δημοτική αρχή που θα διεκδικεί την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων για να υπάρχει προσωπικό που θα δουλέψει για να φτιάξει έργα προς όφελος του λαού, που θα έχει την πολιτική βούληση να φορολογήσει με μεγαλύτερους συντελεστές τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για να έχει έσοδα και ταυτόχρονα να ελαφρύνει όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.

Και όχι δημοτικές αρχές που απλά υλοποιούν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και συντάσσουν μνημονιακούς προϋπολογισμούς περικοπών, όπως γίνεται από το 2011 μέχρι και σήμερα από όσους έχουν διοικήσει”.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement