Η λαϊκή της Βάρης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Η λαϊκή της Βάρης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Τη νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς της Βάρης συζητά την ερχόμενη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. 

Η συνεδρίαση έχει οριστεί για την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 15:30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός).

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το 6ο θέμα έχει ως εξής: “Χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς Βάρης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ημέρα Παρασκευή (Ζ’ Αττικής). (Εισηγητής ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σ. Κοροβέσης)”.

Η λαϊκή της Βάρης έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημείο τριβής των κατοίκων, λόγω της πολύχρονης λειτουργίας της στο δημοτικό πάρκινγκ της λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου, κάθε Παρασκευή.

Στα τέλη Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έλαβε απόφαση να μετακινήσει τη λαϊκή ως εξής:

Για 9 μήνες, πλην καλοκαιρινής σεζόν, δηλαδή Σεπτέμβριο – Μάιο, αποφασίστηκε η λαϊκή αγορά να βρίσκεται στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας. Και για τους καλοκαιρινούς μήνες να πηγαίνει στην οδό Μουτούση της Βάρης, δίπλα από το χώρο στάθμευσης του σχολικού συγκροτήματος (Λύκειο, Γυμνάσιο, 1ο Δημοτικό Βάρης).

Η πρόταση αυτή ήταν μάλιστα ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βάρης, η οποία υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην πράξη ουδέποτε εφαρμόστηκε η απόφαση αυτή και η λαϊκή αγορά παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα στη θέση της.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο 3vita.gr, η δημοτική αρχή θέλοντας να εκβιάσει τους παραγωγούς, άφησε σωρούς από χώματα στο δημοτικό πάρκινγκ της Βάρης. Έγιναν μάλιστα “ομηρικοί” καυγάδες για να φύγουν οι πάγκοι, οι οποίοι όμως έμειναν στη θέση τους – μέχρι σήμερα τουλάχιστον. 

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αν τυχόν εγκρίνει τη νέα χωροθέτηση, είναι οριστική και εκτελεστέα, χωρίς μάλιστα να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των λαϊκών αγορών, μιας και ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών δεν υφίσταται πλέον.

Πρόκειται όμως για ένα ζήτημα που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία και για το οποίο ζητείται μια “Σολομώντεια λύση”.