Δύσκολες ώρες για το «μαγαζάκι της γωνίας»

Δύσκολες ώρες για το «μαγαζάκι της γωνίας»

Ανησυχητικά για τον κλάδο της μικρής λιανικής (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, παντοπωλεία) είναι τα πορίσματα της κλαδικής μελέτης “Καταστήματα Μικρής Λιανικής” που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε. και δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η πτωτική πορεία στις πωλήσεις αυτών των καταστημάτων συνεχίζεται: το 2014 οι πωλήσεις παρουσίασαν μείωση κατά 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ μείωση 2.5% παρουσίασε και ο συνολικός αριθμός αυτών καταστημάτων που ανέρχονται σε περίπου 31.4000 σε όλη την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός στο σύνολο των καταγεγραμμένων καταστημάτων μικρής λιανικής, τα περισσότερα βρίσκονται στο νομό Αττικής (6,4 χιλ. καταστήματα). Μάλιστα στην Αττική καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση (4,5%) στον αριθμό των καταστημάτων το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, ο αριθμός τους το 2015 εμφανίζεται μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το 2013. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή της πρωτεύουσας πλήττεται περισσότερο από την κρίση σε σχέση με την επαρχία.