Στην 23η θέση η Ελλάδα στις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής

Στην 23η θέση η Ελλάδα στις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) πρόσφατα κυκλοφόρησε την επίσημη έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, σε μία βαθιά έρευνα που, φυσικά, δεν εξετάζει μόνο την οικονομική υγεία των χωρών σε όλο τον κόσμο, αλλά και την κανονική υγεία των κατά τόπους πληθυσμών.

Το WEF κατέταξε τις 144 χώρες της έρευνας βάσει του μέσου όρου στο προσδόκιμο ζωής που κατέγραψε η έρευνα. Έτσι προκύπτουν και οι χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη.

tspg

Όπως θα περίμενε κανείς, οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, είναι σε γενικές γραμμές πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής λόγω της πρόσβασης σε ένα υψηλό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σε πιο υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές βρέθηκε να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από ό,τι αναμενόταν, λόγω της ανόδου της σε θέματα ψυχικής υγείας, που σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών.

Στην 1η θέση σε όλο τον κόσμο όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον το Χονγκ Κονγκ, όπου οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο 83,5 χρόνια. Στην 2η θέση είναι η Ιαπωνία (83,1 χρόνια) και στην 3η η Ιταλία με 82,9 χρόνια.

Είναι αξιοσημείωτο και ταυτόχρονα κακό για την Ελλάδα, ότι χώρες με παρόμοιες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, όπως η Ιταλία (3η θέση) και η Ισπανία (7η θέση με 82,4 χρόνια) είναι πολύ πιο ψηλά από την χώρα μας στην σχετική λίστα. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μόλις στην 23η θέση, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του WEF, ο μέσος όρος ζωής ανέρχεται στα 80,6 χρόνια. Η Κύπρος βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά, στην 32η θέση με 79,6 χρόνια.

Δείτε στον σχετικό πίνακα ποιες χώρες είναι κοντά στην Ελλάδα στο προσδόκιμο ζωής:

11

Πηγή: iatropedia