Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Μισός αιώνας ζωής για το Λιμενικό Σώμα

Σχεδόν μισό αιώνα ζωής συμπλήρωσε την Τρίτη το Λιμενικό Σώμα καθώς ιδρύθηκε πριν από 97 χρόνια, στις 22 Μαρτίου 1919 με το νόμο 1753 επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου, το οποίο αρχικά στελεχώθηκε από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια (1936-2016) από την ίδρυση του αυτοτελούς υπουργείου Ναυτιλίας.

Μήνυμα υπουργού Ναυτιλίας

Με αφορμή τις δυο αυτούς επετείους ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, σε μήνυμά του αναφέρει ότι διαχρονικά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ήταν παρόντα σε όλες τις προκλήσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορικής πορείας. Από τους ηρωικούς πεσόντες της κατοχής υποπλοιάρχους Γεώργιο Κωτούλα, Ηλία Καζάκο, Ιωάννη Αρβανιτάκη, υποκελευστή Γρηγόριο Μουρμούρη, μέχρι και σήμερα, όπου στελέχη του Λιμενικού Σώματος σώζουν καθημερινά ζωές στα δύσκολα νερά του Ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους.

Έχοντας ήδη διασώσει 103.372 πρόσφυγες και μετανάστες από βέβαιο πνιγμό σε 2931 περιστατικά έρευνας και διάσωσης το 2015, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λ.Σ., αποτελούν παράδειγμα αυταπάρνησης και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Μέρα και νύχτα τα πληρώματα των σωστικών μέσων του Λιμενικού, αλλά και οι συνάδελφοί τους στην ξηρά, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας στην πράξη τα πανανθρώπινα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το Λιμενικό Σώμα ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται, ενισχύοντας τη δύναμή του, όχι μόνο σε έμψυχο υλικό, αλλά και σε επιχειρησιακά μέσα, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων. Ο σκοπός πλέον δεν είναι μόνο η στήριξη της ναυτιλίας. Αναπτύσσονται πολύπλευρες δραστηριότητες. Είναι πλέον αρμόδιο, για την επιτήρηση των συνόρων, την αστυνόμευση των λιμένων, την παροχή βοήθειας και διάσωσης, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.

Ο υπουργός απευθυνόμενος στην ηγεσία και στα στελέχη του Σώματος εξέφρασε την εκτίμησή του, λέγοντας ότι το έργο που επιτελούν με επαγγελματισμό, με ανθρωπισμό και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, τους έχει καταξιώσει στη συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας.

Πηγή: Χριστίνα Παπασταθοπούλου/Εφημερίδα των Συντακτών

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού:

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος(ΠΕΑΛΣ) με ανακοίνωσή της τονίζει ότι από την ίδρυση του μέχρι σήμερα «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και φρόνημα καταβάλλουν καθημερινά 24 ώες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και κάτω από αντίξοες συνθήκες, άοκνη προσπάθεια για να μπορέσουν να φανούν αντάξια του τιμητικού διπλού ρόλου που τους ανατέθηκε από την πατρίδα, της προάσπισης και προώθησης της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς και της ασφάλειας και αστυνόμευσης των ακτών, λιμένων και χώρων αρμοδιότητας. Απτή απόδειξη της αποτελεσματικής διεκπεραίωσης του διπλού αυτού ρόλου που έχουμε αναλάβει, είναι οι πλείστες επιτυχίες των στελεχών του ΛΣ στους τομείς της δίωξης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου, της λιμενικής αστυνομίας και της ναυτιλιακής πολιτικής, καθώς και σε καθημερινό επίπεδο η βέλτιστη και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας