Λίμνη Βουλιαγμένης: Αυθαίρετα, κατεδαφιστέα αλλά πλέον ...νόμιμα και “τακτοποιημένα”

Λίμνη Βουλιαγμένης: Αυθαίρετα, κατεδαφιστέα αλλά πλέον …νόμιμα και “τακτοποιημένα”

Θλίψη αλλά και περισυλλογή για το περιβάλλον και για το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται στη χώρα μας προκαλούν οι εξελίξεις της διένεξης για τη Λίμνη Βουλιαγμένης.

Με απόφασή του τον Αύγουστο, το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, απέρριψε την προσφυγή της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης και του Χρήστου Διονυσόπουλου και δέχτηκε ότι η υπαγωγή των αυθαίρετων κτισμάτων της Λίμνης στο νόμο περί τακτοποίησής τους (δηλαδή σε καθεστώς νομιμοποίησης και …μονιμοποίησης) από την ιδιοκτήτρια Εκκλησία της Ελλάδος και την εταιρεία που εκμεταλλεύεται εμπορικά το χώρο έγινε σύννομα και κανονικά.

Είναι πράγματι εξοργιστικό ένας νόμος για την αυθαίρετη δόμηση να δίνει “άφεση πολεοδομικών αμαρτιών” σε ένα χώρο που έχει χαρακτηρισθεί από διάφορους αρμόδιους φορείς διαδοχικά ως “τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους”, ως “σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο το οποίο πρέπει να μείνει άθικτο από ανθρώπινες επεμβάσεις”, ως “χώρος ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος”, ως “ειδική ζώνη διατήρησης” του δικτύου Natura 2000 και τέλος ως “διατηρητέο μνημείο της φύσης”.

Το ίδιο άλλωστε υποστήριξαν και με Έκθεσή τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου.

Με επείγον έγγραφό τους τον Φεβρουάριο κάλεσαν τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης “να ανακαλέσει αρμοδίως την υπ’ αρ. 3063698/1.10.2015 δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013” που αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων εντός της Λίμνης Βουλιαγμένης. Το ΣΥΠΟΘΑ είχε όπως αποδεικνύεται αντίθετη άποψη.

Η Λίμνη Βουλιαγμένης κατακλύζεται σήμερα από αυθαίρετα κτίσματα.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 1999 τα μέτρησε σε 865 τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και ημιυπαίθριων χώρων! Τον Φεβρουάριο του 2003 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ51/4-2-03) που ανακήρυξε τη Λίμνη ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και καθόρισε τις ζώνες προστασίας της. Σύμφωνα με αυτό, όλες οι δραστηριότητες και τα κτίσματα που αντίκεινται στη μόνη επιτρεπόμενη χρήση, αυτήν του υδροθεραπευτηρίου, θα έπρεπε να απομακρυνθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005.

Ουδείς αρμόδιος έσπευσε, όπως ήταν καθήκον του, να εφαρμόσει το Προεδρικό Διάταγμα.

Πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία αυθαιρεσίας και απραξίας. Και ήρθε ουρανοκατέβατος ο νόμος 4178 για να κλείσει το κεφάλαιο αυτό, εις βάρος του περιβάλλοντος και προς όφελος της οικονομικής δραστηριότητας που φέρνουν οι νέες χρήσεις και τα αυθαίρετα κτίσματα της Λίμνης.

Θα υπάρξει συνέχεια; Ο Χρήστος Διονυσόπουλος λέει “ναι”.

Διονυσόπουλος: Η Λίμνη θα σωθεί

xristos-dionysopoulos

Με δήλωσή του στον Παλμό, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης, Χρήστος Διονυσόπουλος, σχολίασε την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ:

Το ΣΥΠΟΘΑ υιοθέτησε τους ισχυρισμούς της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και των εννέα δικηγόρων και μηχανικών, εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εταιρείας Εκμετάλλευσης των Ιαματικών Λουτρών της Λίμνης που βασίστηκαν σε μια αντισυνταγματική παράγραφο του νόμου 4178/2013 περί τακτοποιήσεων αυθαιρέτων και απέρριψε την προσφυγή μου, επικαλούμενο πολεοδομικές διατάξεις που δεν είναι εφαρμόσιμες στην περίπτωση της Λίμνης, λόγω του προέχοντος χαρακτήρα της ως μέρους της φυσικής μας κληρονομιάς, το οποίο προστατεύεται ευθέως από το άρθρο 24 του Συντάγματος, όπως έκρινε το ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 369/1995 γνωμοδοτική απόφασή του.

Το θέμα θα έχει συνέχεια. Η καταστροφική για τη Λίμνη απόφαση θα ακυρωθεί. Η Λίμνη θα σωθεί. Τα στοιχεία του οικοσυστήματός της που έχουν διαταραχθεί από ανθρώπινες επεμβάσεις (ανέγερση αυθαιρέτων, μπάζωμα μικρής Λίμνης και Λασπολίμνης, αλλοίωση τμήματος της φυσικής παραλίας της) θα αποκατασταθούν και θα παραδοθεί στο κοινό αλώβητη, όπως μας την κληροδότησαν οι πρόγονοί μας”.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 15 Οκτωβρίου 2016)