Μοιραστείτε το
Η δημοτική σύμβουλος και τ. αντιδήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Μαίρη Φουρναράκη εκφώνησε τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2024 τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, μετά τη δοξολογία που εψάλη στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη. Το κείμενο του λόγου είναι το ακόλουθο:
Τιμούμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου 1940. Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη, ένα χρέος.
Δύο είναι οι μεγάλες επέτειοι του ελληνικού έθνους. Η 25η Μαρτίου που μας θυμίζει τη μεγάλη Επανάσταση ενάντια στον Τούρκο κατακτητή και η 28η Οκτωβρίου που τιμούμε σήμερα και μας θυμίζει την άμυνα της χώρας στην ιταλογερμανική φασιστική επιδρομή.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε όπως είναι γνωστό τον Σεπτέμβριο του 1939. Οι Ιταλοί από καιρό προκαλούσαν διάφορα επεισόδια με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του πλοίου “Έλλη” στις 15 Αυγούστου 1940. Όλα αυτά έδειχναν ην απειλή που πλησίαζε στην Ελλάδα μας. Έτσι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα επέδωσε τελεσίγραφο στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ιωάννη Μεταξά. Τελεσίγραφο με το οποίο ο Μουσολίνι ηγέτης της Ιταλίας ζήτησε την κατοχή ορισμένων ελληνικών περιοχών. Εν ολίγοις, ζήτησε την παράδοση της χώρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε “ΟΧΙ”. Ακριβώς αυτή ήταν η ιστορική στιγμή γνωρίζοντας πως μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν υπάρχει. Έτσι άρχισε ο πόλεμος.
Οι Έλληνες πολέμησαν σαν λιοντάρια. Ο Μουσολίνι και οι 100.000 στρατιώτες που είχε συγκεντρώσει στην Αλβανία πίστευε πως θα κατακτούσε την Ελλάδα με ευκολία. Όταν όμως αντιλήφθηκε πως δεν υπήρχε για τον στρατό του σωτηρία, ζήτησε τη βοήθεια του Χίτλερ. Έτσι τον Απρίλιο του 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Και στην δεύτερη αυτή εισβολή οι Έλληνες απάντησαν και πάλι “ΌΧΙ¨.
Μόνοι τους αντιμετώπισαν δύο μεγάλες δυνάμεις. Επαναστάτησαν με πίστη και δύναμη κατά του εισβολέα. Ο ελληνοϊταλικός αρχικά και ελληνογερμανικός στη συνέχεια πόλεμος θα κρατήσουν συνολικά 216 ημέρες, μέχρι τις 31 Μαΐου 1941 οπότε λήγει και στην Κρήτη κάθε οργανωμένη αντίσταση. Όλα αυτό το διάστημα στα βουνά της Πίνδου, στο Αργυρόκαστρο, στο Τεπελένι, στην Πρεμέτη η προέλαση των Ελλήνων στο αλβανικό έδαφος και η άτακτη υποχώρηση των Ιταλών συνθέτουν το ρέκβιεμ της επίθεσης του Μουσολίνι. Οι βουνοκορφές από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη, από το Καλπάκι μέχρι τα Οχυρά του Ρούπελ και του Εχίνου αντιλαλούν με τον αέρα των πολεμιστών μας ενώ τους εμψυχώνει η φωνή της τραγουδίστριας Σοφίας Βέμπο.
Το κρύο, η πείνα και άλλες κακουχίες ακόμη και ο θάνατος δεν πτοούν τους Έλληνες φαντάρους που από ξηρά, θάλασσα και αέρα παραδίδουν μαθήματα θάρρους, ανδρείας, αλληλεγγύης και αυτοθυσίας. Η Αεροπορία και το Ναυτικό παρόλες τις ελλείψεις τους αποκαλύπτουν με τον αγώνα τους το υψηλό φρόνημα. Είναι όλοι αυτοί οι ανώνυμοι Έλληνες που θα κάνουν την κοινή γνώμη της Ευρώπης να υποκλιθεί μπροστά στο μεγαλείο τους και τον τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ να πει “μέχρι τώρα ότι οι Έλληνες πολεμούσαν σαν ήρωες, τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες”.
Ο Τύπος της εποχής παρομοίαζε την αντίσταση των Ελλήνων με εκείνη κατά των Περσών 2.500 χρόνια πριν, μιλώντας για νέο Μαραθώνα και για την γενναιοψυχία των Ελλήνων. Ο Άγγλος αρθρογράφος Halifax έγραψε: “Φωτίζει ο ήλιος ένα σκοτεινό κόσμο”. Επίσης, οι New York Times έγραψαν: “Σε έναν μόλις μήνα το μικρό αυτό κράτος διέλυσε τον κακό εφιάλτη που σκότιζε το πνεύμα του δημοκρατικού κόσμου”.
Το ιστορικό “ΟΧΙ” της ελληνικής κυβέρνησης στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι και ο αγώνας για την ελευθερία που ακολούθησε έφεραν την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ακόμα και ο Αδόλφος Χίτλερ, αν και εισβολέας, θα πει στη γερμανική βουλή στις 4 Μαΐου 1941: “Χάριν την ιστορικής αλήθειας, οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνο οι Έλληνες εξ όλων των αντιπάλων με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο”. Επαληθεύοντας έτσι και τα λόγια του Κωστή Παλαμά: “Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα”.
Αυτούς τους ήρωες τιμούμε σήμερα. Τους οφείλουμε την ελευθερία μας και την εθνική μας υπόσταση. Το “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαρύ νόημα. Γιατί θα συμβολίζει: Την πάλη του δικαίου με το άδικο. Την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η 28η Οκτωβρίου θα παραμένει πάντα μια ζωντανή δύναμη και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας. Τους ήρωες που δοκιμάστηκαν και θυσιάστηκαν με εθνικό ομοψυχία και πίστη, τίμησαν υπερβατικά με μια υπέροχη στάση τις πανανθρώπινες αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία αλλά και η εθνική υπερηφάνεια. Μην ξεχνάμε και τη φράση του Στράτη Μυριβήλη: “Η 28η Οκτωβρίου είναι ακόμα ένα φανέρωμα της φυλής μας. Ορκιζόμαστε να μείνουμε πάντα Έλληνες της 28ης Οκτωβρίου”. Χάρη σε αυτούς του ήρωες λοιπόν μπορούμε να βροντοφωνάζουμε κάθε χρόνο τέτοια ημέρα: Ζήτω το Έθνος! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!
Τέλος, μαζί με τους ήρωες τιμούμε σήμερα και ευγνωμονούμε την υπεραγία Θεοτόκο, την άλλοτε υπέρμαχο Στρατηγό των Ρωμιών που στα χέρια της και με τη βοήθειά της οι Έλληνες ήρωες του 1940 εμπιστεύτηκαν για μια ακόμη φορά τον αγώνα τους.