Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Πιο φονικά από τον Έμπολα τα μανιτάρια (μέχρι στιγμής)

 

Παιδάκι 2,5 ετών χαροπαλεύει επειδή έφαγε δηλητηριώδη μανιτάρια!

Μετά τον θάνατο μιας 44χρονης γυναίκας από τη Χαλκιδική την περασμένη εβδομάδα λόγω της ηπατικής ανεπάρκειας που της προκάλεσε η κατανάλωση άγριων μανιταριών, ένα παιδί 2,5 χρόνων βρίσκεται σήμερα διασωληνωμένο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά τη δηλητηρίαση που υπέστη από κατανάλωση άγριων μανιταριών.

Νόστιμο, αλλά φονικό είναι το μανιτάρι όταν το συλλέγουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τα ξεχωρίσουν το εδώδιμο φυτό από το δηλητηριώδες. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι η κατανάλωση μανιταριών από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης είναι απόλυτα ασφαλής.

Αν και οι τοξικές ιδιότητες του μανιταριού είναι πασίγνωστες (ας αναλογιστούμε σε πόσα αστυνομικά μυθιστορήματα ο δολοφόνος χρησιμοποιεί τα μανιτάρια για να εξολοθρεύσει το θύμα του), πληθαίνουν οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις δηλητηριάσεων από την κατανάλωση άγριων μανιταριών. Μόνο από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη που προκαλούν δηλητηρίαση (πρόκειται για τα είδη muscaria και phalloides). Καθένα από αυτά προκαλεί συμπτώματα διαφορετικής βαρύτητας (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης: στην περίπτωση του είδους muscaria τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες.

Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρος. Εάν δεν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία (το αντίδοτο ονομάζεται σιλλιμπινίνη) μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια.

Συμπτωματικά, το τελευταίο τεύχος του «Γαστρονόμου», του ένθετου περιοδικού μαγειρικής της Καθημερινής, φιλοξενεί ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στα μανιτάρια με πολλές συνταγές για τους τρόπους παρασκευής τους. Εδώ ο αναγνώστης πληροφορείται ότι στην ελληνική αγορά σήμερα κυκλοφορούν πολλά είδη μανιταριών, νωπά και αποξηραμένα, τα οποία φυσικά μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς κανένα κίνδυνο. Ας είμαστε όμως δύσπιστοι απέναντι στα άγρια μανιτάρια τα οποία, αν και εξαιρετικά νόστιμα, μπορεί να είναι το τελευταίο γεύμα μας!

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας