Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

Μαραθώνας: Η πτώχευση άργησε μια μέρα

Αντιδρά η κυβέρνηση. Φόβοι και ψίθυροι για ντόμινο πτωχεύσεων σε δήμους 

Σε πτώχευση κηρύσσει το Δήμο Μαραθώνα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχός του Ηλίας Ψινάκης. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο δήμος κηρύσσει αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, δηλαδή στάση πληρωμών. Η κυβέρνηση αντιδρά και εγκρίνει προκαταβολή προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια είναι η επόμενη μέρα για τον Μαραθώνα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Την Τετάρτη ο Ηλίας Ψινάκης κάλεσε τηλεοπτικά κανάλια για να ανακοινώσει ότι ο «Μαραθώνας έχει πτωχεύσει».

Αναλυτικά δήλωσε: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν, όπως είπε και ο Τρικούπης. Το πάρτι των 16 χρόνων που γινόταν στον Μαραθώνα τελείωσε και μου ήρθε εμένα ο λογαριασμός». Κατήγγειλε ακόμα ότι υπήρξε, όλο αυτό το διάστημα ένα οργανωμένο, όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο αποδόμησης όλων των υπηρεσιών του Δήμου που ως αποτέλεσμα έφερε την πτώχευση του.

Σε ερώτηση τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο, τη στιγμή που πτώχευση σημαίνει και παύση πληρωμών, είπε ότι «δεν πρόκειται να τους αφήσω έτσι, έχω εναλλακτική λύση, υπάρχει plan B΄», αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Απέκλεισε ωστόσο την προσφυγή σε δανεισμό, δεν είπε τίποτα εάν σκοπεύει ή όχι να αυξήσει τους φόρους και το μόνο που επεσήμανε είναι ότι «δεν έχω μία, βρίσκομαι σε πτώχευση» και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαραθώνας δεν είναι ο μόνος Δήμος που εδώ και πολλούς μήνες (χρόνια) βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας αλλά η ίδια απελπιστική κατάσταση επικρατεί στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές το θέμα της πτώχευσης ενός δήμου είνια εξαιρετικά σοβαρό και υπάρχουν φόβοι να δημιουργηθεί ένα είδος ντόμινο και για άλλους δήμους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυσκολίες στον δανεισμό τους (ή την αποπληρωμή των δανείων) ή ευκαιρία για αύξηση της δημοτικής φορολογίας.

Επιπλέον η παύση πληρωμών από τους Δήμους ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση με καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες και την αγορά.

Όχι στην πτώχευση από την κυβέρνηση
«Κανένας φορέας της γενικής κυβέρνησης, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κηρύξει πτώχευση», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος στον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος τον επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο, μετά τη δημόσια κήρυξη του δήμου σε πτώχευση.

Το υπ. Εσωτερικών ενέκρινε για τον δήμο Μαραθώνα προκαταβολή από τους τακτικούς πόρους, ύψους 400.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας