Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Από τον Μαραθώνα ξεκινάει η μάχη της ΚΕΔΕ για τα μάρμαρα

Την κινητοποίηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος της, Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Οι δύο αυτοδιοικητικοί άνδρες παρουσίασαν τους στόχους της δραστηριοποίησής τους στην κατεύθυνση αυτή, ωστόσο απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ότι «είναι στη νέα κατεύθυνση της ΚΕΔΕ να μην αποτελεί απλά έναν αυτοδιοικητικό συνδικαλιστικό φορέα. Η ένωση των δήμων γίνεται για το καλό της χώρας, άρα δεν θα μπορούσε να μην συνδεθεί με τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η συνένωση δήμων δεν ξεκινά από τις κεντρικές εξουσίες προς τα κάτω, αλλά ξεκινά από τους πολίτες προς την κεντρική εξουσία».

Αφετηρία της προσπάθειας της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει η δημιουργία Αμφικτυονίας Ιστορικών Δήμων της χώρας, με έδρα τον Μαραθώνα, που στόχο θα έχει την προστασία και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως είπε ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕΔΕ, θα αναλάβει επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Ένωσης, έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την Αμφικτυονία, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σπύρος Μερκούρης: «Πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της» 

Την ικανοποίησή του για την κίνηση αυτή, εξέφρασε ο αδερφός της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Στην Ελλάδα σε κάθε βήμα που κάνεις, αν σκύψεις και σκάψεις, αναβλύζει πολιτισμός». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 19 επιτροπές σε διάφορα κράτη σε όλο τον κόσμο για την επιστροφή των Μαρμάρων. Πρέπει να τις καλέσουμε για να καθοριστεί μια κοινή στρατηγική», ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα «επικοινωνιακά πολύ σπουδαία», ωστόσο «η προσέγγιση για μια νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων είναι επικίνδυνη. Τα Μάρμαρα χρειάζονται πολύ περισσότερα από τη διεκδίκηση αυτή».

Γιατί όμως από το Μαραθώνα;

Αμφίσημα σχόλια προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη στη διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα. Κάποιοι θεωρούν ότι σε αυτή την πρωτοβουλία θα χρειαζόταν συμμετοχή όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι προσωποποίηση της εκστρατείας στο πρόσωπο του Ψινάκη ή του αδελφού της Μελίνας Μερκούρη λόγω του συμβολισμού του ονόματος.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας