Μαρία Ευθυμίου: Απομυθοποιώντας την παγκόσμια ιστορία

Μαρία Ευθυμίου: Απομυθοποιώντας την παγκόσμια ιστορία

Η τοπική κοινωνία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν είναι συνηθισμένη σε ομιλίες ακαδημαϊκών.

Θα αρκούσε αυτός ο λόγος για να δώσει κανείς συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών του Δήμου Απολλωνία, ο οποίος προσκάλεσε την καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Αθήνας, Μαρία Ευθυμίου, για να παρουσιάσει το τελευταίο της βιβλίο στις 14 Οκτωβρίου 2018. Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα “Ιωνία” της Βούλας, με τους πολλές δεκάδες όρθιους ακροατές όλων των ηλικιών έδειξε πέρα από κάθε πρόβλεψη ότι ο επιστημονικός λόγος από μόνος του είναι ένα ελκυστικό …event.

tspg

Όμως η Απολλωνία αυτή τη φορά χτύπησε φλέβα, καθώς η εκδοχή της παγκόσμιας ιστορίας που παρουσίασε η Μαρία Ευθυμίου, συνοψίζοντας σε μια σχετικά σύντομη ομιλία τα κεντρικότερα και κοινώς αποδεκτά πορίσματα της ιστορικής έρευνας σήμερα, διέλυσε μια σειρά από μύθους και στερεωμένες αντιλήψεις που …ίπταντο στην αίθουσα.

Με καμβά έναν παγκόσμιο χάρτη, η Μαρία Ευθυμίου εξιστόρησε την πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη από τα πρώτα του βήματα μέχρι σήμερα. Μια πορεία όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στην υδρόγειο. Η σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους, οι μεταναστεύσεις και οι εδραιώσεις των παγκόσμιων αυτοκρατοριών ξεδιπλώθηκαν σαν ένα μάθημα γεωγραφίας.

Δεν είναι σήμερα δυστυχώς όλες οι κοινά αποδεκτές επιστημονικές αλήθειες κοινό κτήμα. Όπως για παράδειγμα ότι κοιτίδα της ανθρωπότητας υπήρξε η Αφρική, μια πραγματικότητα που τραβά το χαλί κάτω από τις ρατσιστικές θεωρίες και βέβαια στερεώνει τη θεωρία της εξέλιξης, εξοβελίζοντας οριστικά στη σφαίρα του μύθου τη θέση περί δημιουργίας του ανθρώπου και τις φυλετικές θεωρίες.

Η Μαρία Ευθυμίου, εκτός από την Αφρική, πέρασε τον laser δείκτη της σχεδόν από όλα τα σημεία χάρτη, υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση για την πορεία του ανθρώπου. Το στίγμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ως μια στιγμή σε αυτή την πορεία, οπωσδήποτε όχι η πρώτη ούτε η σημαντικότερη, όπως αρκετοί πίστευαν ή περίμεναν. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, προς απορία πολλών, δεν αναφέρθηκε καν, μετά τη Ρωμαϊκή.

Αντιθέτως, η ιστορικός επέμεινε στο ρόλο της πρόσβασης των λαών στη θάλασσα ως παράγοντα πολιτικής κυριαρχίας, ενώ εμμέσως κατέδειξε την υλική παραγωγή και τη συσσώρευση πλούτου ως κινητήριο μοχλό της ιστορίας, διά των τεχνικών επαναστάσεων.

Η Μαρία Ευθυμίου έκλεισε εκτιμώντας ότι ζούμε σε μια μεταβατική γεωπολιτική περίοδο, κατά την οποία οι υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε μια διαπάλη ηγεμονίας.

Μια ομιλία μεστή και παραστατική που σίγουρα άνοιξε πολλές συζητήσεις.

Ο Δήμαρχος των 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προλογίζει τη Μαρία Ευθυμίου

Κυριολεκτικά κατάμεστη η αίθουσα “Ιωνία” της Βούλας