Μεγάλη διεθνής διάκριση για τη Μαρία Φαραντούρη

Μεγάλη διεθνής διάκριση για τη Μαρία Φαραντούρη

Μια πολύ σημαντική διάκριση για τη χώρα μας είναι η απονομή του Βραβείου Τένκο (Premio Tenco) για το 2014 στη Μαρία Φαραντούρη. Η τελετή απονομής έγινε το Σαββατοκύριακο στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, ενώ το βραβείο παρέδωσε στην καλλιτέχνιδα ο καθητητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, που είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το βραβείο απονέμεται στη μεγάλη τραγουδίστρια της Ελλάδας, της Ευρώπης, του Κόσμου, Μαρία Φαραντούρη. Όλοι είμαστε σύμφωνοι ότι στο πρόσωπό της το βραβείο απευθύνεται και σ’ όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που πληρώνουν τον λογαριασμό της κρίσης και αντιστέκονται και για όλους εμάς».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η Μαρία Φαραντούρη ευχαρίστησε θερμά για την τιμή που της έγινε: « Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου και εκ μέρους των Ελλήνων συνθετών και ιδιαίτερα του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Σας συγχαίρω για το έργο σας και την αγάπη που εκφράζετε για το ποιοτικό τραγούδι που δεν έχει σύνορα.
Αντιστέκομαι είναι το ρήμα που πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή μας. Να αντιστεκόμαστε εναντίον της βαρβαρότητας και της ασκήμιας παντού και πάντα, όπως και εναντίον του κακού γούστου στην καθημερινότητά μας».

 

444016_luigi tenco

Το βραβείο αυτό καθιερώθηκε το 1974 προς τιμήν του Luigi Tecno, ενός ταλαντούχου  Ιταλού τραγουδιστή και μουσικού που πέθανε πολύ νέος, μόλις 29 χρονών, το 1967. Έκτοτε, με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί κορυφαίοι ερμηνευτές και τραγουδοποιοί όπως οι ακόλουθοι: Ντομένικο Μοντούνιο, Σέρτζιο Εντρίγκο, Ζορζ Μπρασένς, Ζακ Μπρελ, Τομ Γουέιτς, Τζόνι Μίτσελ, Ράντι Νιούμαν, Έλβις Κοστέλο, Νικ Κέιβ, Λόρι Άντερσον, Πίτερ Χάμιλ και πολλοί άλλοι. Και ύστερα από 40 χρόνια από την καθιέρωσή του, το βραβείο παραδίδεται σε ελληνικά χέρια…