Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βουλα

Τίμησαν τη Μαριέττα Γιαννάκου στη Βούλα (photos)

Μια γυναίκα που άφησε ένα ευδιάκριτο χνάρι στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας τίμησε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης της Νέας Δημοκρατίας.

Η Μαριέττα Γιαννάκου, όπως αποκάλυψε, έμενε επί μια δεκαετία στη Βουλιαγμένη και όπως είπε “είμαι ένας δικός σας άνθρωπος”. Όμως στην πραγματικότητα η ακτινοβολία της προσωπικότητάς της την ανάγει σε ένα σύγχρονο πρότυπο γυναίκας που νοηματοδότησε με ουσιαστικό τρόπο μια εθιμοτυπική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Την εκδήλωση προλόγισε μια άλλη “μάξιμουμ” γυναικεία προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην ομιλία της ανέφερε τις τομές που εισηγήθηκε η Μαριέττα Γιαννάκου ως υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε όμως και στην ανθρώπινη πλευρά της, την αγάπη για την κόρη της και συνολικά το ρόλο της ως μητέρας, αλλά και τη θαρραλέα αντιμετώπιση της περιπέτειας της υγείας της, που την καθήλωσε μέχρι σήμερα σε αναπηρικό καρότσι.

“Η Μαριέττα Γιαννάκου είναι μια γνήσια φιλελεύθερη πολιτικός, που από τη δεκαετία του 1980 μιλούσε για την ανάγκη εισαγωγής μεταρρυθμίσεων”, τόνισε μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη. “Μαριεττάκι, σε αγαπάμε και σε χρειαζόμαστε”, κατέληξε σε πολύ προσωπικό τόνο.

Νωρίτερα το βήμα κατέλαβε για ένα σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Για τη μεν Μαριέττα Γιαννάκου είπε πως “κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων ημών των νεοδημοκρατών”, για τη δε Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι “συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες γυναίκες πολιτικούς της Ευρώπης”.

Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει μια συνοπτική παρουσίαση της βιογραφίας του τιμώμενου προσώπου, ενώ στη συνέχεια παρέδωσαν στην Μαριέττα Γιαννάκου μια τιμητική πλακέτα.

“Μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα”

Αν και μίλησε εκτός κειμένου, η ομιλία της Μαριέττας Γιαννάκου στη Βούλα είχε σημαντικές ιστορικές και ιδεολογικές αναφορές και περιείχε στοιχεία ενός πολιτικού μανιφέστου μιας Δεξιάς που σήμερα δεν είναι ιδιαίτερα ορατή στο πολιτικό φάσμα της χώρας.

“Η διαδρομή που έκανα στην πολιτική ήταν για μένα ευχάριστη, αισθάνθηκα και συμμερίστηκα της ανάγκες των ανθρώπων, στην Ελλάδα και ευρύτερα”, συνόψισε σε λίγες φράσεις την πορεία της.

Σημαντική ήταν η αναφορά της στην πολιτική κληρονομιά της Μεταπολίτευσης, την οποία υπερασπίστηκε ως κομμάτι της, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις αντιπολιτικές απόψεις που ομαδοποιούν προσωπικότητες και ρεύματα με τη φράση “όλοι ίδιοι είναι”. Όπως είπε “στη χώρα μας πετύχαμε πολλά και ιδίως από το 1974 και μετά. Άλλαξε η χώρα, ο πολιτικός διάλογος, έχουμε πλέον κοινές θέσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτή η προσπάθεια έγινε κυρίως από τη δική μας πλευρά”, σημείωσε.

Ως προς τη θέση γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο είπε χαρακτηριστικά πως “ό,τι έχουμε κερδίσει μπορεί εύκολα να χαθεί αν δεν συνεχίσει να υποστηρίζεται”.

Αναλύοντας συνοπτικά την πολιτική της φιλοσοφία, είπε ότι “ο άνθρωπος είναι υποκείμενο της ιστορίας” και ανέφερε το σημερινό επίπεδο ευημερίας και ελευθερίας του δυτικού κόσμου ως αποτέλεσμα ενεργειών ανθρώπων που πίστεψαν στα φιλελεύθερα οράματα. “Η δύναμη και η γνώση του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει τα πάντα”, υπογράμμισε και κατέληξε στην ομιλία της με την εξής φράση: “Μπήκα στην πολιτική για να αλλάξω τα πράγματα και όσα ήταν καλά να τα κάνω καλύτερα”.

Παρουσίες

Η εκδήλωση συγκέντρωσε όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλο ενδιαφέρον και η αίθουσα “Ιωνία” δίπλα από το δημαρχείο της Βούλας γέμισε.

Παρόντες στις πρώτες σειρές καθήμενων οι βουλευτές της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Βλάχος, Γεωργία Μαρτίνου και Θανάσης Μπούρας, ο βουλευτής της Β’ Αθήνας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής Β’ Αθήνας του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.

Ακόμα, οι δήμαρχοι 3Β και Γλυφάδας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Γιώργος Παπανικολάου, ο αντιδήμαρχος των 3Β, Βασίλης Παπαμιχαήλ, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Σίνα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Δημήτρης Δαβάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νανά Καραγιάν και Διονύσης Γεωργουλόπουλος, η τοπική σύμβουλος Βούλας Ελπίδα Γεωργακοπούλου, η αντιδήμαρχος Γλυφάδας Άννα Καυκά, η δημοτική σύμβουλος Γλυφάδας Μαίρη Παπάζογλου, πρώην βουλευτές και υπουργοί, πολιτευτές της ΝΔ και πολλοί άλλοι.

Άλλωστε, στη διοίκηση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, συμμετέχουν πολλοί αιρετοί.

Πρόεδρός της είναι ο αντιδήμαρχος των 3Β, Μιχάλης Ανδριόπουλος, ο οποίος και διηύθυνε της εκδήλωση, ενώ μέλη του προεδρείου είναι ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αγαλιώτης, η πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης Άννα Λεντή και η τοπική σύμβουλος Βάρης Ελίνα Μελέτη.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 10 Μαρτίου 2018)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας