Μια (σχεδόν) αρχαία τριήρης στη Μαρίνα Ζέας

Μια (σχεδόν) αρχαία τριήρης στη Μαρίνα Ζέας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ιστορική τριήρης του Πολεμικού Ναυτικού «Ολυμπιάς» βρίσκεται στη Μαρίνα Ζέας και μπορεί να την επισκεφθεί το κοινό στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά «Ημέρες Θάλασσας».

Η τριήρης «Ολυμπιάς» είναι ένα λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ. Κατασκευάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1985-1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, με βάση τις έρευνες του ιστορικού J.S. Morrison και του ναυπηγού J.F. Coates, με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι επιδόσεις της «Ολυμπιάδος» είναι εντυπωσιακές. Το σκάφος αυτό κατάφερε να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα φτάνοντας τους 9 κόμβους.

Έπλευσε, επί ώρες, με ταχύτητα 4 κόμβων με τους μισούς κωπηλάτες εκ περιτροπής. Εκτέλεσε στροφή πλοίου 180° σε χρόνο ενός μόνο λεπτού της ώρας και με τόξο μικρότερο των 2,5 μηκών του πλοίου.

Η ιστορική τριήρης θα παραμείνει στο λιμάνι της Ζέας έως την Κυριακή 28 Μαΐου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ.

Αν έχετε μικρά παιδιά, θα τους προσφέρετε μια αξέχαστη εμπειρία. Αλλά και αν δεν έχετε, αξίζει να επισκεφθείτε την «Ολυμπιάδα».