Μοιραστείτε το
Δημοτικές Εκλογές χωρίς συζήτηση και για τους νέους ανθρώπους δεν υπάρχει.
Σε κάθε προεκλογική περίοδο πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για τους νέους, αλλά πολύ λίγοι προσπαθούν να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τη νέα γενιά να νιώσει ότι μπορεί να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Να συμμετέχει δηλαδή πιο ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν αυτήν.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι νέοι στην εποχή μας ξέρουν ακριβώς τι ζητούν, γιατί μπορούν να αντιληφθούν και να προσαρμοστούν στους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι άριστοι χρήστες της τεχνολογίας, γνώστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και καλοί αναγνώστες και συνομιλητές.
Στην τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ακούμε τις ανησυχίες αλλά και τις εισηγήσεις των δημοτών μας, και να προτείνουμε λύσεις. Δεν είμαστε παντογνώστες και γι’ αυτό είναι καθήκον μας να είμαστε ανοικτοί σε εισηγήσεις, τόσο από τους πιο ειδικούς, όσο και τους απλούς δημότες. Πόσο μάλλον να ακούμε κυρίως τους νέους δημότες μας ,τι έχουν να μας προτείνουν. Οι νέοι μπορούν να μας εφοδιάσουν με νέες ιδέες, ενώ οι πιο παλιοί με την εμπειρία τους.
Για έναν νέο, η «φωνή», η δυνατότητα να εκφράσει τις ιδέες του και κάποιος να τον ακούσει, ίσως να είναι το κυριότερο κίνητρο για να αρχίσει να ασχολείται πιο ενεργά με τα κοινά της περιοχής του. Και για αυτό προτείνω στον δήμαρχο μας που αγαπάει αποδεδειγμένα τους νέους ανθρώπους, να ενεργοποιήσουμε στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων για την ανάδειξη των αναγκών της Νεολαίας μας σε τοπικό επίπεδο, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, την μέριμνα για τη λήψη μέτρων με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με άλλα Τοπικά Συμβούλια Νέων σε όμορους δήμους, αλλά και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μέσα από τη συμμετοχή μας στο Συμβούλιο αυτό θα μάθουμε κυρίως τον διάλογο: Θα μάθουμε ότι ο λόγος μας έχει αξία και ότι πρέπει να τον χειριζόμαστε με σύνεση, αποφεύγοντας κάθε τι διχαστικό, καθώς για να έχει νόημα ο διάλογος πρέπει να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε. Άλλωστε τα τοπικά προβλήματα δεν έχουν ούτε χρώματα, ούτε κόμματα. Ακόμα, ενδυναμωνόμαστε έτσι ως κοινωνική ομάδα.
Έτσι θα θα μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε ποιοι είμαστε και να εκπροσωπούμε ευρύτερα τη νεολαία της περιοχής μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε οι ανάγκες της να γίνονται κατανοητές και να λαμβάνονται υπόψη.
Και μέσα απ’ όλες τις δράσεις του συμβουλίου πολιτικοποιούμαστε ταυτόχρονα, για να είμαστε η αυριανή γενιά Ενεργών Πολιτών του Δήμου μας.
Οι νέοι μας είναι το μέλλον. Και η πόλη που εμπλέκει τους νέους από νωρίς στη δημόσια ζωή της ευεργετείται μακροπρόθεσμα. Γιατί αποκτώντας ως νέοι την ταυτότητα του ενεργού πολίτη, τη διατηρούμε για όλη μας τη ζωή, με αποτέλεσμα η πόλη μας, μέσω του Τοπικού Συμβουλίου Νέων είτε ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, να εξασφαλίζει τις επόμενες γενιές ενεργών πολιτών διασφαλίζοντας έτσι το μέλλον της.
Αξίζει θεωρώ ο δήμος μας να αναπτύξει και να δημιουργήσει για το μέλλον του ένα δραστήριο Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας. Όποιος ζει σε δήμο με ένα τέτοιο συμβούλιο, πιστεύω μπορεί να καταλάβει το γιατί. Αυτό το Συμβούλιο Νεολαίας θα είναι είναι ένα φυτώριο ενεργών πολιτών για την Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη που ονειρευόμαστε τα επόμενα χρόνια .
Παίρνω την πρωτοβουλία αυτή σαν ο νεώτερος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης μας και καλώ τους νέους του Δήμου μας να στηρίξουν την πρόταση μου και να την αγκαλιάσουν, ώστε σύντομα να γίνει μια πραγματικότητα .
Οι Νέοι του Δήμου μας αξίζει να βγουν μπροστά.
Και με μπροστάρη τον Δήμαρχο μας Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που είμαι βέβαιος ότι θα μας στηρίξει, μπορούμε να πάμε σίγουρα ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο ψηλά!
Ο Μάριος (Ιωάννης) Λεμπέσης Μάραντος είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τον συνδυασμό του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, Πόλη για να Ζεις.