Μοιραστείτε το
Αν ψάξει κανείς για το βιογραφικό της Κλαίρης Σαραντάκου, θα βρει μόνο ένα κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, από την περίοδο που κατέβηκε υποψήφια ευρωβουλευτής.
Εκεί, για κάποιο δικό της λόγο, δεν θέλει να παραδεχτεί ότι αποφάσισε να λάβει πανεπιστημιακή εκπαίδευση ως ενήλικη και χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις, φοιτώντας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μια επιλογή που τιμά φυσικά όποιον το πράττει.
Αντίθετα, γράφει ψευδώς ότι είναι «απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών», μολονότι το στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν πάτησε ποτέ και επιπλέον δεν διαθέτει καν τέτοιο τμήμα. Παρότι της δόθηκε η δυνατότητα να διορθώσει την ανακρίβεια τώρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, δεν το έπραξε.

Ανάλογη διάθεση παραπλάνησης όμως έδειξε και σε άλλες δύο περιπτώσεις.
Πρώτα, όταν απέσυρε την υποψηφιότητά της το 2021 για να ανανεώσει τη θητεία της στην προεδρία της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στα 3Β. Τότε είχε ξεκινήσει κανονική προεκλογική εκστρατεία, με συνεντεύξεις σε τοπικά έντυπα, πληθωρικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν ήθελε όμως να παραδεχτεί ότι φοβόταν την ήττα από τον αντίπαλό της Νίκο Μακρή (ο οποίος εξελέγη τελικά με μεγάλη διαφορά έναντι ενός άλλου υποψηφίου). Και όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τη μάχη, αντί να γράψει την αλήθεια ή απλώς να μην πει τίποτα, επέλεξε παραπλανητικά να υποστηρίξει ότι την εμποδίζει στην υποψήφιότητά της κάποιο αόριστο «ασυμβίβαστο», το οποίο όμως δεν προκύπτει από πουθενά, δηλαδή το καταστατικό της ΝΔ εν προκειμένω.
Φαίνεται ότι το κόλπο αυτό έπιασε σε κάποιους, οπότε η υποψήφια το επανέλαβε στις 30 Ιανουαρίου. Είχε μέχρι τότε μια κάποια κάποια κομματική αρμοδιότητα, από την οποία δήλωσε παραίτηση πάλι «λόγω ασυμβίβαστου», ανύπαρκτου φυσικά. Αφού δεν προβλέπεται κάπου κάτι σχετικό, εικάζουμε ότι την …παραίτησαν κεντρικά από τη Νέα Δημοκρατία.
Και τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε πραγματική σημασία, αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν διεκδικούσε ένα σημαντικό δημόσιο αξίωμα, αυτό της Δημάρχου. Η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια είναι από τα πλέον σημαντικά στοιχεία χαρακτήρα που οφείλουν να διαθέτουν όσοι επιθυμούν να ασκήσουν δημόσια εξουσία. Τα έχει η Κλαίρη Σαραντάκου;
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 53, Φεβρουάριος 2023
