Μαθαίνουμε τα χόλτερ ρυθμού

Μαθαίνουμε τα χόλτερ ρυθμού

Οι καρδιολόγοι στην Άνοιξη μάς μιλούν για τα χόλτερ ρυθμού και μας παρουσιάζουν κάποια βασικά γνωρίσματα.

Ιστορικά στοιχεία

Το όνομα της συσκευή χόλτερ ρυθμού προέρχεται από το όνομα ενός Αμερικανού Βιοφυσικού, του Norman Holter, που το 1949 κατασκεύασε την πρώτη συσκευή συνεχούς καταγραφής εξ αποστάσεως ενός υποτυπώδους ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Η κλινική εφαρμογή της μεθόδου άρχισε στην αρχή της δεκαετίας του 1960. Έκτοτε οι εξελίξεις της συσκευής είναι τεράστιες, μαζί με την τεχνολογία και έτσι από τις πρώτες συσκευές που έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατέγραφαν το καρδιογράφημα σε κασέτα ενώ άρχισαν να καταγράφουν με ψηφιακό τρόπο και τα αρκετά τελευταία χρόνια μικραίνουν συνεχώς σε μέγεθος, και σήμερα έχουν συχνά μέγεθος ενός αναπτήρα, με τα απαραίτητα συνοδευτικά τους καλώδια.

Χαρακτηριστικά λειτουργίας της συσκευής

H συσκευή χόλτερ ρυθμού καρδιάς, χρησιμοποιείται για να καταγράφει συνεχώς, μέρος ή και ολόκληρο το καρδιογράφημά σας, στην συνήθη καθημερινή δραστηριότητα ανάλογα τις δυνατότητές τους. Μπορεί να καταγράψει 2 ή 3 κανάλια καρδιογραφήματος για ένα ή δύο 24ωρα, και πλήρες καρδιογράφημα 12 καναλιών για 24 ώρες. Παραλλαγές της συσκευής καταγράφουν ένα κανάλι για 7-10 ημέρες, συνήθως όχι συνεχόμενα αλλά καταγράφοντας ότι η συσκευή θεωρεί ως σημαντικό. Στο τέλος του άρθρου θα αναφέρουμε την τελευταία εξέλιξη για Holter τριών ετών.

Σε τι μας χρησιμεύει;

Συνήθως για εντοπισμό και αξιολόγηση αρρυθμιών, για εκτίμηση επεισοδίων πόνου στο στήθος, για το πώς συμπεριφέρεται η καρδιά μετά από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, για την εκτίμηση καλής λειτουργίας ενός βηματοδότη, για τον έλεγχο επιτυχούς δράσης φαρμάκων, για να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα και η αιτία κάποιων παροδικών συμπτωμάτων, όπως δύσπνοια, αιφνίδια ζάλη κλπ. και γενικά για να καταγράψουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς για τουλάχιστον 24 ώρες σε πλήρη καθημερινή δραστηριότητα.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για την εξέταση;

Απλά συνιστάται, να μην φοράτε πολύ εφαρμοστά ρούχα στο πάνω μέρος του σώματος. Μια χαλαρή μπλούζα ή πουκάμισο είναι ό,τι πρέπει. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ό,τι θέλετε, να πάρετε κανονικά τα φάρμακά σας και γενικά να συμπεριφερθείτε όπως μια συνήθη ημέρα, εκτός αν ο γιατρός σας συμβουλεύσει κάτι άλλο. Μόνη προσοχή είναι να μην ιδρώσετε υπερβολικά.

Τι ακριβώς θα γίνει;

Αφού καθαριστούν καλά τα σημεία που θα μπουν τα ειδικά αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια (στους άντρες ίσως χρειαστεί τοπικό ξύρισμα), τα λεπτά καλώδια της συσκευής ενώνονται με αυτά, και το χόλτερ κρεμιέται στον λαιμό ή την μέση σας. Μην κάνετε μπάνιο! Τοπικό πλύσιμο με βρεγμένο σφουγγάρι καλύπτει τις ανάγκες καθαριότητας, την ημέρα της εξέτασης. Σε σύγχρονες συσκευές, δεν υπάρχουν επιδράσεις από την λειτουργία εξωτερικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα κλπ..

Σε κάθε περίπτωση, οι καρδιολόγοι στην Άνοιξη είναι εκεί για να μας βοηθήσουν και να μας λύσουν οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα χόλτερ ρυθμού και εκείνοι θα μας συμβουλέψουν για το πόσες ώρες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή, αφού οι ανάγκες και τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς διαφοροποιούνται.