Θάνος Ματόπουλος: Συνέντευξη στην Εποχή για τον Αστέρα

Θάνος Ματόπουλος: Συνέντευξη στην Εποχή για τον Αστέρα

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ του ΤΑΙΠΕΔ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και το Ψήφισμα που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατά πλειοψηφία, σχολιάζει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Εποχή ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Θάνος Ματόπουλος.

Το σχετικό απόσπασμα από το άρθρο του Αλέξανδρου Μαυρογένη:


«Είχαμε ζητήσει να γίνει στο δημοτικό συμβούλιο ενημέρωση για το νέο ΕΣΧΑΔΑ. Αυτό σήμαινε ότι θα γινόταν παρουσίαση κάποιων στοιχείων από τη δημοτική αρχή. Δεν αναμέναμε να παρουσιαστεί κλιμάκιο με τον κ. Πιτσιόρλα.

Παρουσιάστηκε μια ωραιοποιημένη εικόνα του σχεδίου, ενώ αρκετοί χάρτες τους οποίους εμφάνισαν δεν περιέχονται στο ΕΣΧΑΔΑ. Το κυριότερο πρόβλημα όμως ήταν ότι για ένα πολύ μεγάλο πόνημα με 500 σελίδες και πολλούς χάρτες οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να αποφασίσουν χωρίς να το έχουν μελετήσει όσο θα έπρεπε. Όλη η μελέτη έπρεπε να είχε γίνει πριν την κατάθεση του ψηφίσματος».

Παρότι, όμως, είχαν μικρό χρονικό διάστημα για να μελετήσουν τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου, ο Θάνος Ματόπουλος αναφέρεται στα συμπεράσματα τα οποία έχουν καταλήξει σήμερα.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω δόμηση στην περιοχή, αποκλεισμό της από τους πολίτες και εγκλωβισμό του δάσους και των αρχαιοτήτων, οι οποίες δεν πρόκειται ποτέ να αναδειχτούν».

Για τον επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης ενδεικτικές των προθέσεων του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι δηλώσεις του Στέργιου Πιτσιόρλα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν εξαιρούνται της συμβάσεως. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το ναό του Απόλλωνος Ζωστήρα. Για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι δεν θα εκποιηθούν ή δεν θα συμπεριληφθούν στη σύμβαση. Το είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ότι η εξαίρεση των χώρων, η οποία συνέβη στην περίπτωση του ΟΛΠ δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εμείς ζητάμε ξεκάθαρα να εξαιρεθούν. Δεν μπορεί χώροι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην ανώτερη ζώνη προστασίας μνημείων από την αρχαιολογική υπηρεσία να εγκλωβίζονται σε ένα ακίνητο, το οποίο εκποιείται σε ιδιώτες για τουριστική αξιοποίηση».