Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

5 ελληνικές πόλεις στην “Πρόκληση των Δημάρχων”

Το ίδρυμα Bloomberg Philanthropies ανακοίνωσε σήμερα ότι 155 πόλεις απ’ όλη την Ευρώπη κατέθεσαν προτάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Mayors Challenge (Η Πρόκληση των Δημάρχων) 2013-2014. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και 5 ελληνικές: Δήμος Αθηναίων, Δήμος Αχαρνών, Δήμος Ιωαννιτών, Δήμος Λάρισας και Δήμος Χανίων.  Σημειωτέον, το πρόγραμμα αφορά σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με στόχο να δώσει κίνητρα στις ευρωπαϊκές πόλεις ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες που επιλύουν σημαντικές προκλήσεις και βελτιώνουν τη ζωή στην πόλη, και οι οποίες θα μπορούσαν εν συνεχεία να εφαρμοστούν και σε άλλες πόλεις. Το 70% των πόλεων ανέπτυξε ιδέες που αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές ή οικονομικές προκλήσεις, όπως η ανεργία, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η παχυσαρκία και η τρίτη ηλικία. Το υπόλοιπο 30% των πρωτοβουλιών που ανέπτυξαν οι πόλεις εστιάζουν στη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του κράτους.

Βασισμένο στο μοντέλο ενός επιτυχημένου πρώτου διαγωνισμού στις Η.Π.Α., το πρόγραμμα Mayors Challenge θα απονείμει το έπαθλο των 5 εκατομμυρίων ευρώ στον μεγάλο νικητή και τέσσερα ακόμα έπαθλα 1 εκατομμυρίου έκαστο στις τέσσερις πόλεις που θα προτείνουν τις πλέον δημιουργικές και εφαρμόσιμες ιδέες.

«Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών χωρών στο πρόγραμμα Mayors Challenge υπερέβη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας» σχολίασε ο Michael R. Bloomberg, φιλάνθρωπος και 108ος Δήμαρχος της Νέας Υόρκης. «Οι δυναμικοί αυτοί ηγέτες πόλεων παλεύουν να βρουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο ασφυκτικές και συνήθεις αστικές προκλήσεις – από την ανεργία των νέων μέχρι την παχυσαρκία και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Το έργο της κριτικής επιτροπής δεν θα είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να επιλέξει μόλις 20 φιναλίστ, ανάμεσα σε πολυάριθμες αξιόλογες προτάσεις».

Οι 155 πόλεις που συμμετέχουν προέρχονται από 28 χώρες και εκπροσωπούν περισσότερους από 71 εκατομμύρια Ευρωπαίους, ενώ μικρές και μεγάλες πόλεις δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα Mayors Challenge. Το 49% εξ αυτών αριθμούν 100.000 έως 250.000 κατοίκους, το 28% 250.000 έως 500.000 κατοίκους και το 23% περισσότερους από 500.000 κατοίκους. Το ποσοστό συμμετοχής υπερέβη το αντίστοιχο ποσοστό για το πρώτο πρόγραμμα Mayors Challenge, καθώς 26% επιλέξιμων πόλεων υπέβαλε αίτηση στην Ευρώπη σε σύγκριση με 24% στις Η.Π.Α.

Οι συμμετέχουσες πόλεις προέρχονται από όλη την ήπειρο: το 35% από τη Νότια Ευρώπη, το 25% από τη Δυτική Ευρώπη, το 19% από την Ανατολική Ευρώπη, το 15% από τις Βρετανικές Νήσους και το 6% από τη Βόρεια Ευρώπη. 19 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατέθεσαν τις ιδέες τους στον διαγωνισμό.

Το πρόγραμμα Mayors Challenge κάλεσε τους ηγέτες επιλέξιμων ευρωπαϊκών πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων να καταθέσουν την πιο τολμηρή ιδέα για την πόλη τους. Οι πόλεις είχαν προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2014 να υποβάλουν τις ιδέες τους. Οι ιδέες πρέπει να επιλύουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, να ενισχύουν σημαντικά την αποδοτικότητα του κράτους ή/και να προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας