Ανάσα: μείωση επιτοκίου για απλήρωτες πιστωτικές κάρτες

Ανάσα: μείωση επιτοκίου για απλήρωτες πιστωτικές κάρτες

Επιτέλους, μια είδηση που ΔΕΝ είναι γκρίζα: οι τράπεζες υιοθετούν ρυθμίσεις που οδηγούν στη μείωση του ύψους των δόσεων.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ημερησίας, εκρηκτικές διαστάσεις που έχουν πάρει οι απλήρωτες πιστωτικές κάρτες οδήγησαν τις τράπεζες σε αναθεώρηση στρατηγικής. Δεν μπορούσαν να μην προχωρήσουν βέβαια σε νέες ρυθμίσεις αφού έφτασαν στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ οι καθυστερούμενες οφειλές (πάνω από 90 ημέρες) από πιστωτικές κάρτες.
Οι τράπεζες μετά από συνεννόηση με τους κατόχους πιστωτικών καρτών ορίζουν προύποθέσεις για κούρεμα επιτοκίου και συνεπώς μείωση της δόσης.

Έτσι, η Alpha Bank μειώνει το επιτόκιο περίπου στο μισό και από το 20% “πέφτει” στο 11%. Ανάλογα μειώνεται και η δόση, με τον καταναλωτή να είναι ενήμερος αλλά να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα μέχρι την εξόφληση του υπολοίπου.


Η Εθνική ρυθμίζει τις οφειλές των “κόκκινων καρτών” με κατάργηση της κάρτας και χορήγηση νέου δανείου με επιτόκιο 10,1%, ενώ η δόση ρυθμίζεται ανάλογα με το εισόδημα.
Η Πειραιώς δίνει μια σειρά επιλογών, ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα οφειλές από κάρτες μπορεί να πέσουν στο 8% με 10%, ενώ για οικονομικά αδύναμες ομάδες μπορεί να υπάρξει ακόμα και “κούρεμα” ποσοστού της οφειλής, περίπου κατά 20% με 30%.
Η Eurobank ρυθμίζει τέτοιες οφειλές μέσω χορήγησης νέου δανείου με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.