Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Μειώνεται ο Συντελεστής Δόμησης στη Βούλα

Μετά από μελέτη που αποδεικνύει τις υπερβάσεις στην πραγματοποιηθείσα δόμηση της συνοικίας “Εξοχή”, ο Δήμος σταματά την έκδοση νέων αδειών και ζητά αλλαγή των όρων δόμησης στα άδεια οικοδομικά τετράγωνα, όπου σχεδιάζεται μια μεγάλη οικιστική επένδυση

Μια κίνηση …ματ για την εξασφάλιση ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων στη Βούλα πραγματοποιήθηκε από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. Το σώμα με μεγάλη πλειοψηφία υιοθέτησε την πρόταση να μειωθεί ο Συντελεστής Δόμησης σε συγκεκριμένα αδόμητα οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή “Εξοχή” της Βούλας από 0,6 σε 0,3 και παράλληλα αποφάσισε να ανασταλούν μέχρι να γίνει αποδεκτή η βούληση της τοπικής κοινωνίας η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και η έναρξη οικοδομικών εργασιών στην περιοχή.

Καίριο εργαλείο για να δομηθεί το επιχείρημα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήταν μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την πραγματοποιηθείσα δόμηση στην ευρύτερη γειτονιά που παρουσιάστηκε στην ίδια συνεδρίαση και έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο ομοφώνως. Σύμφωνα με αυτήν, ενώ οι όροι δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή όριζαν συντελεστή 0,6, οι μέχρι σήμερα δομηθείσες ιδιοκτησίες με πολλές υπερβάσεις – άλλες “τακτοποιημένες” και άλλες όχι – ανέβασαν την πραγματική δόμηση στο 0,9.

Οι πιστοποιημένες μετρήσεις για τα πολεοδομικά δεδομένα της γειτονιάς πραγματοποιήθηκαν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας χρησιμοποιώντας drone και από την αποτύπωση αυτή μετρήθηκαν με συντηρητικούς υπολογισμούς οι όγκοι των 1.216 κτισμάτων της συνοικίας “Εξοχή”. Η τεχνική αυτή μελέτη θα ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη Πολεοδομική Μελέτη της Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία θα πάρει τον δρόμο της στη διοικητική γραφειοκρατία ώστε να στηρίξει τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής.

Δεν αναφέρθηκε ρητά στη συνεδρίαση, όμως πρόκειται για την περιοχή όπου σχεδιάζεται η μεγάλη οικιστική επένδυση, μετά την πώληση των οικοπέδων Κόνιαρη από το Ίδρυμα του Μουσείου Μπενάκη. Παρόλο που η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η βούληση του Δήμου δεν μπορεί να δεσμεύσει την απόφαση του κράτους, καθώς παρεμβάλλεται μια σειρά από πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις μέχρι αυτή να γίνει πράξη, η κίνηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως μια ιδιαίτερης βαρύτητας πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της κοινοχρησίας και τον περιορισμό της δόμησης αν αυτή τελικά προχωρήσει, μετά τις αποφάσεις για απαλλοτρίωση των οικοπέδων που παραμένουν σε ισχύ, όπως τόνισε ο Δήμαρχος – παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να τις υλοποιήσει λόγω έλλειψης των κολοσσιαίων ποσών που απαιτούνται για την αποζημίωση της γης.

Υπέρ των επενδυτών η παράταξη Δαβάκη

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη στάση της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς ήταν η μόνη παράταξη που δεν στήριξε τη μείωση του συντελεστή δόμησης. Σύμφωνα μάλιστα με την επιχειρηματολογία του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Δαβάκη και μηχανικού, Νατάλη Πέτροβιτς, “ο συντελεστής αυτός είναι τιμωρητικός για τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη”, δηλαδή το επενδυτικό fund Henderson Park & Hines που αγόρασε τα 71 στρέμματα. Ο σύμβουλος αντιπρότεινε να απαλλοτριώσει ο Δήμος ένα αντί για όλα τα οικοδομικά τετράγωνα (με ένα κόστος που κατά τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο κυμαίνεται στα 12 εκατ. ευρώ) ώστε αφήνοντας αυτά αδόμητα “έμμεσα να πέσει ο συντελεστής δόμησης”.

Αντί επιχειρημάτων, ο Δημήτρης Δαβάκης επέλεξε άλλη …οδό, κατηγορώντας τον Δήμαρχο: “Πουλάς άχυρο στους περιοίκους για ψηφοθηρία, θα καταλάβουν ότι τους δουλεύεις”, είπε μεταξύ άλλων και η παράταξή του ψήφισε “λευκό”, ίδια στάση που είχε άλλωστε κρατήσει και κατά την ψηφοφορία για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στήριξαν υπερθεματίζοντας την απόφαση της διοίκησης. Τόσο ο Κώστας Πασακυριάκος (Λαϊκή Συσπείρωση) όσο και ο Θάνος Ματόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) τόνισαν ότι την ίδια μεθοδολογία θα μπορούσε ο Δήμος να την εφαρμόσει και σε άλλες περιοχές. Μανώλης Δασκαλάκης και Μαρία Σίνα είπαν επίσης “ναι”, όπως και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αθανασίου.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement