Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Διπλασιασμός της παράνομης μετανάστευσης το 2014

Για το ζήτημα της αντιμετώπισης του διαρκώς αυξανόμενου κύματος μη καταγεγραμμένων μεταναστών μίλησε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.  Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος για το οποίο οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να γίνουν κοινωνοί και να συνδράμουν.  Μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια απεύθυναν αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 63 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση τρεχόντων λειτουργικών εξόδων και η αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας θα τεθεί και εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού για το 2015.  Επιπλέον ειπώθηκε πως ενώ φέτος το ετήσιο επιχειρησιακό κόστος θα αγγίξει τα 76.341.809 ευρώ η ετήσια οικονομική συνεισφορά της Frontex είναι μόνο 2.851.257 ευρώ όταν οι αριθμοί των μεταναστών που εντοπίζονται αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Όπως επεσήμανε ο Μ. Βαρβιτσιώτης το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πολεμικό κλίμα και τις συγκρούσεις σε Λιβύη, Παλαιστίνη, Συρία και Ιράκ και πως τους επόμενους μήνες αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της μεταναστευτικής ροής . Σημειώθηκε ότι το 95% των μεταναστών από τη Συρία δεν κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως οι μετανάστες από τη συγκεκριμένη χώρα έχουν στόχο να πάνε προς χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η συνθήκη του Σένγκεν μας απαγορεύει, όταν διαπιστώσουμε, ότι ο εισελθών στη χώρα μας, δε πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για να του χορηγηθεί άδεια παραμονής, να του επιτρέψουμε να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ. ΟΙ μετανάστες λοιπόν εγκλωβίζονται στο έδαφός μας και η Ελλάδα έχει πλέον την ευθύνη να αναζητήσει τρόπους για να τους απομακρύνει.

Με αριθμούς επισημάνθηκε, ότι το 2014 σε σχέση με το 2013 παρατηρείται αύξηση κατά 55,08% ενώ έως το τέλος του έτους ο αριθμός των συλλήψεων θα αγγίξει τις 31.287 όταν πέρυσι ήταν 17.639. Αύξηση κατά 39,2% καταγράφεται και στον αριθμό των συλλήψεων διακινητών.

 

Ούτε ξέφρενο αμπέλι, ούτε πλωτοί τάφοι

Ο υπουργός επιχείρησε να συνδυάσει την ανθρωπιστική διάσταση του φαινομένου με την ανάγκη αστυνόμευσης και φύλαξης των συνόρων.  Πρώτο μήνυμα που έστειλε είναι ότι:   «Κατ’ αρχάς, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σύνορά μας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι. Θα συνεχίσουμε να τα επιτηρούμε, θα συνεχίσουμε να τα ελέγχουμε, τόσο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας, όσο και για την προστασία πάνω από όλα των συνοριακών ελέγχων που πρέπει να γίνονται».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προσπαθούμε να σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσα και είναι πραγματικά δραματικά τα νούμερα και η αυξανόμενη τάση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης». Και πρόσθεσε πως «μόνο τη φετινή χρονιά από τη θάλασσα από 1ης.1.2014 έχουν διασωθεί περίπου 6.500 άνθρωποι, σε έναν αριθμό 15.500 ανθρώπων που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας».

Επεσήμανε ακόμη πως μόνο την Τετάρτη το βράδυ διεσώθησαν 172 άνθρωποι ενώ 105 εντοπίστηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ κατευθύνονταν προς τη χώρα μας και ενημερώθηκαν οι τουρκικές ακτές. Επιπλέον 38 μετανάστες εντοπίστηκαν στην ξηρά.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι ως τώρα το Λιμενικό δεχόταν κριτική για απάνθρωπη συμπεριφορά, ενώ, όπως είπε, «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συντριπτική θα έλεγα ποσοστό 99% επιτυχία».

 

 

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας