Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Το μετέωρο βήμα μιας δημόσιας υπαλλήλου

Η ιστορία ενός εγγράφου το οποίο πριν ανακληθεί κατ’ απαίτηση του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη, αξιοποιήθηκε εντατικά με στόχο να παρουσιαστεί η δημοτική αρχή των 3Β ως εχθρική προς τους πολίτες και η υπογράφουσα Κλαίρη Σαραντάκου ως προστάτιδα των πολιτών

Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να πολιτεύεται ένας δημόσιος υπάλληλος. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένας δημόσιος υπάλληλος χρησιμοποιεί τη θέση του για την άσκηση προσωπικών πολιτικών τακτικών;

Αυτή την ευαίσθητη αλλά σαφή ισορροπία που ορίζει ότι ο υπάλληλος της δημόσιας διοίκησης αφήνει τα πολιτικά του πάθη έξω από το γραφείο του και δεν χρησιμοποιεί τη σφραγίδα του για τη διευθέτηση προσωπικών ζητημάτων φαίνεται ότι διατάραξε η Κλαίρη Σαραντάκου, που εκτός από υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι σήμερα και πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ενώ στο παρελθόν υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στα 3Β (το 2010 με τον Ανδρέα Κάσδαγλη, το 2014 με τον Δημήτρη Δαβάκη) και υποψήφια ευρωβουλευτής, χωρίς να έχει ποτέ εκλεγεί.

Με έγγραφό της στις 8 Απριλίου 2021 και με την ιδιότητά της ως “προϊσταμένης Διεύθυνσης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ”, η Κλαίρη Σαραντάκου κάλεσε τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θέτοντας μάλιστα προθεσμία “εντός 10 ημερών” να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούσαν μια καταγγελία που φέρεται να κατέθεσε ο καλλιτέχνης και διαχειριστής μιας τοπικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, Βαγγέλης Πανάτος, στις 31 Μαρτίου 2021. Ο πολίτης ισχυριζόταν ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν απάντησε σε αιτήματά του.

Φυσικά είναι παγκοίνως γνωστό σε όσους ασχολούνται με τη δημόσια διοίκηση – και την αυτοδιοίκηση πιο συγκεκριμένα – ότι αρμοδιότητα διοικητικού ελέγχου στους ΟΤΑ έχουν αποκλειστικά οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κάθε περιφέρειας και όχι το Υπουργείο Εσωτερικών. Όσο για τη νεοσύστατη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ και το νομοθετικό πλαίσιο που πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε για τις διαδικασίες συγκρότησης ανάλογων μονάδων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, φαίνεται ότι η προϊσταμένη της είτε δεν γνώριζε είτε προσποιήθηκε ότι δεν γνωρίζει τα όρια της δικαιοδοσίας της. Η ειρωνεία του θέματος είναι ότι το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο έχει περάσει προσωπικά από την επεξεργασία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ως εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ) κατά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Άλλωστε το πόσο “άκυρο” ήταν το έγγραφό της παραδέχτηκε η ίδια, 18 ημέρες μετά την αποστολή του προς τον Δήμο, με νέο έγγραφο με το οποίο γνωστοποίησε στον Δήμο των 3Β ότι “ανακαλείται η υπ’ αριθ. 6294/8.4.2021 επιστολή η οποία εστάλη εκ παραδρομής“. Και συμπλήρωσε: “Η από 31.3.2021 καταγγελία του κ. Ευάγγελου Πανάτου, της οποίας έχετε λάβει γνώση, διαβιβάστηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τυχόν δικές της ενέργειες”.

Όμως στο μεσοδιάστημα πριν ανακληθεί, το πρώτο έγγραφο Σαραντάκου αξιοποιήθηκε εντατικά ως μέσο για να παρουσιαστεί η δημοτική αρχή ως εχθρική προς τους πολίτες και η ίδια η Κλαίρη Σαραντάκου ως προστάτιδα των πολιτών.

Το αρχικό έγγραφο περιέργως διέρρευσε προς την τοπική εφημερίδα Εβδόμη στην οποία αρθρογραφεί και εμφανίζεται τακτικά η Κλαίρη Σαραντάκου, η οποία το δημοσίευσε αυτούσιο αρχικά στις 21 Απριλίου στη σελίδα της στο Facebook και έπειτα στο φύλλο της, της 24ης Απριλίου, με πρωτοσέλιδο τίτλο “Το Υπουργείο Εσωτερικών εγκαλεί το Δήμο ΒΒΒ για παράλειψη καθήκοντος απέναντι σε δημότη”.

Η ηλεκτρονική εκδοχή του εγγράφου αναπαρήχθη στο Facebook ως μια προσωπική πολιτική παρέμβαση της Σαραντάκου απέναντι στον ίδιο τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. “Επιτέλους, κάποιος έπρεπε να τρίξει τα δόντια στην αλαζονεία του Δημάρχου των 3Β” γράφει ένας χρήστης που πρόσθεσε και τη φωτογραφία της υπαλλήλου δίπλα από το έγγραφό της.

Στην ίδια και σε άλλες δημοσιεύσεις άλλοι χρήστες δίνουν “συγχαρητήρια” στην Κλαίρη Σαραντάκου, η οποία απαντά ότι απλώς εκτελεί τον νόμο και τις εντολές των ανωτέρων της, δηλαδή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Κι όμως, όπως μάθαμε ήταν απαίτηση του υπουργού Μάκη Βορίδη να ανακληθεί το έγγραφο, κάτι που αποδεικνύει ότι η σύνταξη του εγγράφου ήταν πρωτοβουλία της υπαλλήλου ερήμην της ηγεσίας.

Το μυστηριώδες αίτημα

Βεβαίως εκτός από το ζήτημα των αρμοδιοτήτων όπου φαίνεται μια ξεκάθαρη υπέρβαση, υπάρχει και το ζήτημα της ίδιας της καταγγελίας του πολίτη για το αίτημά του το οποίο φέρεται να αγνόησε ο Δήμος. Αυτή η στάση του Δήμου οδήγησε τον Βαγγέλη Πανάτο όχι στον Συνήγορο του Πολίτη ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αλλά στο γραφείο της Κλαίρης Σαραντάκου. Εδώ βρίσκεται άλλωστε το όποιο “μεμπτό” μπορεί να βαραίνει τη δημοτική διοίκηση, αν και το περιεχόμενο του αιτήματος με την επίκληση του απορρήτου πουθενά δεν αναφέρθηκε στις πληθωρικές αναδημοσιεύσεις της πρώτης επιστολής και τα σχόλια που την συνόδευσαν.

Ευτυχώς, ο ίδιος ο Βαγγέλης Πανάτος είχε φροντίσει να την δημοσιεύσει αυτούσια στην ιστοσελίδα του, προφανώς προβλέποντας ότι το “αίτημά” του θα έμενε αναπάντητο.

Στο έγγραφο αυτό που το υπογράφει ως “ιδιοκτήτης ενημερωτικής διαδικτυακής εφημερίδας notiansvoice.gr” ο Βαγγέλης Πανάτος ζητά να λάβει:

Στοιχεία που αφορούν κοπές δέντρων, φυτεύσεις, αναδασώσεις, αντίγραφα αποφάσεων, πορίσματα από τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη κοπής μεγάλων δέντρων στην πόλη και γενικά ό,τι σχετικό στοιχείο για το διάστημα 2014-2020 με σκοπό να το δημοσιοποιήσω μέσω της ιστοσελίδας προς έγκυρη και πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών“.

Είναι εμφανές ότι ο αιτών δεν έχει κάποια προσωπική υπόθεση ή αίτημα που τον αφορά. Επιθυμεί να κάνει μια μεγάλη και διαχρονική δημοσιογραφική έρευνα για την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ζητώντας δηλαδή από κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους να του προσκομίσουν όλο το αρχείο της υπηρεσίας σε βάθος επταετίας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δημοσιογραφικό αίτημα, από αυτά που οι επαγγελματίες της ενημέρωσης πάγια απευθύνουν στα γραφεία Τύπου των φορέων ή στους πολιτικούς προϊσταμένους και όχι βέβαια στο θυρωρείο του Δημαρχείου για να λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο όσων ζητά ο ενδιαφερόμενος, όπως οι αποφάσεις κοπής των δέντρων καθώς και όλες οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι δημοσιευμένο στη Διαύγεια του Δήμου, διαθέσιμο στον καθένα με μια γρήγορη αναζήτηση. Αυτό άλλωστε πρότεινε και προφορικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον ίδιο τον Βαγγέλη Πανάτο σε τυχαία συνάντησή τους στο Δημαρχείο, όπως είπε στο 3vita.gr μετά από ερώτησή μας ο Δήμαρχος: “Ψάξε ό,τι θες, υπάρχουν όλα στη Διαύγεια” ήταν η εύλογη προτροπή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Άλλωστε, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία για την ψηφιακή διακυβέρνηση (ν. 4727/2020) τα έγγραφα των δημόσιων φορέων “διατίθενται από τη στιγμή της ανάρτησης, δημοσίευσης ή αρχικής διάθεσής τους, ελεύθερα προς περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια του ενδιαφερομένου ή πράξη της διοίκησης”. Στο άρθρο 62 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι “αν δεν είναι δυνατή η διαδικτυακή διάθεση των εγγράφων … κάθε ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση εγγράφων προς περαιτέρω χρήση”. Προφανώς, η προϊσταμένη του ΥΠΕΣ αγνοούσε αυτό το νόμο.

“Μα δεν υποχρεούται κάθε δημόσια υπηρεσία να απαντά σε κάθε αίτημα ενός πολίτη;”, θα ρωτήσουν εύλογα πολλοί στη συνέχεια. Η απάντηση είναι “όχι”, διότι η νομοθεσία έχει προβλέψει ότι οι υπηρεσίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση απάντησης “αν το αίτημα είναι εμφανώς παράλογο, αόριστο, ακατάληπτο ή επαναλαμβάνεται κατά τρόπο καταχρηστικό”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα εμφανώς παράλογο και αόριστο αίτημα, αλλά η Κλαίρη Σαραντάκου είχε φαίνεται διαφορετική άποψη.

Δημοσιεύσεις της ιστοσελίδας Πανάτου για την Κλαίρη Σαραντάκου

Η σύνδεση Πανάτου – Σαραντάκου δεν είναι αυτονόητη, ούτε βέβαια και τυχαία. Δεν είναι απλώς ότι στο “χωριό” των 3Β και δη της Βάρης πολιτευόμενοι και εκδότες όλοι γνωρίζονται. Ο μεν Βαγγέλης Πανάτος έχει αφιερώσει αρκετό χώρο στο site του για την Κλαίρη Σαραντάκου, με δημοσιεύσεις που έχουν π.χ. τίτλο “Μεγάλη ήττα Κωνσταντέλλου: Η Κλαίρη Σαραντάκου πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης“. Η δε Κλαίρη Σαραντάκου δείχνει με τις αντιδράσεις της στις δημοσιεύσεις του Βαγγέλη Πανάτου στο Facebook ότι έχουν ένα μεγάλο βαθμό οικειότητας.

Επρόκειτο λοιπόν για ένα καταφανώς προσχεδιασμένο “ατόπημα” με στόχο να κινήσει τις εφήμερες αντιπολιτευτικές στον Δήμαρχο εντυπώσεις και να ανεβάσει παράλληλα τις “μετοχές” μιας δημόσιας υπαλλήλου της οποίας οι πολιτικές φιλοδοξίες καλύπτουν ακόμη και το πλαίσιο των υπηρεσιακών της καθηκόντων. Ένα μετέωρο βήμα που δεν υπηρέτησε κανένα δημόσιο συμφέρον, παρά μια συγκυριακή προσωπική τακτική.

Επικαιροποίηση 9/5/2021:

Με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του στις 8 Μαΐου, ο Βαγγέλης Πανάτος, προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο στο παζλ της υπόθεσης “φωτογραφίζοντας” πρόσωπα με “προσωπικές πολιτικές μικροφιλοδοξίες”. Αποκαλύπτει λοιπόν τίνος ήταν η πρωτοβουλία περί καταγγελίας:

“Κάποιοι άνθρωποι που ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου με σκοπό όπως είπαν, να βοηθήσουν το αίτημα μου να ικανοποιηθεί γρηγορότερα, μου ζήτησαν να τους αποστείλω σχετική αναφορά καταγγελία”.

Ο Πανάτος προσθέτει μιλώντας για την κίνησή του να ζητήσει στοιχεία από τον Δήμο: “Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω η κίνηση μου αυτή να χρησιμοποιηθεί από κάποιους για να ικανοποιήσουν προσωπικές πολιτικές μικροφιλοδοξίες ή να αναρριχηθούν σε κομματικές θέσεις ή να πείσουν μερίδα ανθρώπων πως ασκούν ισχυρή επιρροή στην διοίκηση του κράτους”.

Δείτε ολόκληρη τη δήλωσή του στο notiansvoice.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement