Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

Μετρήσεις καθαρότητας υδάτων σε Βάρκιζα, Βούλα και Βουλιαγμένη

Την εξαιρετική ποιότητα στις θάλασσες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης επιβεβαίωσε και φέτος η Γραμματεία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής η οποία πραγματοποιεί τις μοναδικές πιστοποιημένες και επίσημες εργαστηριακές μετρήσεις, βάσει των κοινοτικών οδηγιών και των διεθνών πρωτοκόλλων.

Και στα 13 σημεία των 3Β από όπου λαμβάνουν δείγματα τα συμβεβλημένα με το Υπουργείο εργαστήρια, το αποτέλεσμα των μετρήσεων κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο μεταφράζεται σε επίπεδο «εξαιρετικής ποιότητας» στην κλίμακα των προδιαγραφών.

Αυξημένες τιμές παρατηρήθηκαν κατά τον μήνα Μάιο στις ακτές του Καβουρίου, αλλά πάντα στα επίπεδα του χαρακτηρισμού της εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης, κατά τη δειγματοληψία της 23ης Ιουνίου στην Α’ πλαζ Βούλας εντοπίστηκαν ιδιαίτερα αυξημένες τιμές κολοβακτηριδίων (escherichia coli) που ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια. Όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο δύο επαναληπτικές μετρήσεις, στις 27 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου, με στόχο να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για περιστατικό βραχυχρόνιας μόλυνσης των υδάτων, όπως και τελικά αποδείχτηκε.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν στις 26 Μαΐου, στις 23 Ιουνίου και στις 21 Ιουλίου.

Πηγή: Διεύθυνση Υδάτων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
* Αποτελέσματα της επαναληπτικής δειγματοληψίας στις 27/6/2020, καθώς η αρχική έδειξε τιμές 34 (εντερόκοκκοι) και 840 (κολοβακτηρίδια) και σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ακολούθησε ακόμη μία δειγματοληψία στις 3/7/2020 με τιμές 0 (εντερόκοκκοι) και 1 (κολοβακτηρίδια)

Προδιαγραφές Ποιότητας Νερών Κολύμβησης σύμφωνα με την οδηγία 2006/77/ΕΕ:

Στον αντίποδα της αξιοπιστίας και της επιστημονικής επάρκειας κινήθηκε και φέτος το ΠΑΚΟΕ ένας ιδιωτικός φορέας που όπως κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ανακοινώνοντας ένα δικό του πίνακα μετρήσεων και βαφτίζοντας «κατάλληλες» και «ακατάλληλες» ακτές στις οποίες υποστηρίζει ότι κάνει μετρήσεις.

Το ΠΑΚΟΕ έχει δικά του εργαστήρια και μεθοδολογία λήψης και επεξεργασίας δειγμάτων, ενώ πολλές φορές προκαλεί εύλογα ερωτηματικά στην κοινή γνώμη ο χαρακτηρισμός ως «ακατάλληλου» ενός σημείου μιας παραλίας και «κατάλληλου» του ακριβώς διπλανού. Στο παιχνίδι αυτό εντυπώσεων βρέθηκε φέτος η παραλία της Βάρκιζας και η παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, με το ΠΑΚΟΕ να «κοκκινίζει» κάποια σημεία τους. Όπως φαίνεται πάντως από τις επίσημες μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις ακτές αυτές.

Να σημειωθεί ότι τα πιστοποιημένα εργαστήρια καταγράφουν και μια σειρά από άλλα δεδομένα για τις ακτές. Συγκεκριμένα, τα νερά ερευνώνται για κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ και άλλα απορρίμματα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η κατάσταση της υδάτινης επιφάνειας και η διεύθυνση του ανέμου τη στιγμή της δειγματοληψίας και το σημαντικότερο, αν σημειώθηκε βροχόπτωση κατά την ημέρα της έρευνας ή την προηγούμενη. Ως γνωστόν, η βροχή επηρεάζει σημαντικά την καθαρότητα της θάλασσας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι ακτές επιβαρύνονται σημαντικά από την απορροή των ομβρίων υδάτων μέσω των αγωγών στις πόλεις. Οι παράγοντες αυτοί για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήταν όλοι αρνητικοί, εξ ου και δεν σημειώνονται στον πίνακα που δημοσιεύει ο «Δημοσιογράφος».


Πηγή: Εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 23, Αύγουστος 2020

Χρόνια πολλά, Μαίρη Φουρναράκη

Χρόνια πολλά, Λιάνα Σκουλάξενου

κλειδαράς Σπανός

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement