Επεκτείνεται το Μετρό της Αθήνας για να εξυπηρετήσει συγκοινωνιακά πυκνοκατοικημένες περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε μέσα σταθερής τροχιάς. Περιοχές των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας για άλλη μια φορά μένουν στο περίμενε…
Στις αρχές του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό, που θα ξεκινά από το Γαλάτσι και μέσω Κυψέλης, Εξαρχείων και Κολωνακίου, θα καταλήγει στον σταθμό του Ευαγγελισμού, ενώ υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες την ημέρα. Δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση για την πολυαναμενόμενη επέκταση της κόκκινης γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας από το Ελληνικό στην Γλυφάδα.
Το κόστος του τμήματος των 8,3 χλμ. ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί τουλάχιστον κατά 50% από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα. Ολόκληρη η νέα γραμμή, που θα συνεχίζει προς το Μαρούσι ακολουθώντας τη λεωφόρο Κηφισίας για να φτάσει ώς τη Λυκόβρυση, θα έχει μήκος 33 χλμ., θα διαθέτει 29 σταθμούς και θα κοστίσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.
Νέοι σταθμοί
Το πρώτο κομμάτι, που αναμένεται να παραδοθεί ώς το 2020, θα διαθέτει εννέα νέους σταθμούς:
– Αφετηρία θα είναι το άλσος Βεΐκου, όπου ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη διασταύρωση των οδών Ομορφοκκλησιάς και Τράλλεων. Σε επόμενη φάση θα γίνει η μικρή επέκταση προς τα βόρεια, ώστε να συνδεθεί με τον Ηλεκτρικό, στον σημερινό σταθμό του Περισσού.
– Το Γαλάτσι θα διαθέτει άλλον έναν σταθμό στη διασταύρωση της λεωφόρου Γαλατσίου με την οδό Αγίας Γλυκερίας. Δύο σταθμοί προβλέπονται στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, ο ένας στην κεντρική πλατεία και ο άλλος στη γωνία των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη, δίπλα στα Δικαστήρια.
– Ο πέμπτος σταθμός έχει χωροθετηθεί στην πλατεία Εξαρχείων και ο επόμενος θα είναι δίπλα σε αυτόν που ήδη λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο, με τον οποία θα έχει απευθείας σύνδεση, αλλά θα βρίσκεται λίγο βορειότερα.
– Θα συνεχίζει προς το Κολωνάκι, με πρόβλεψη να έχει έξοδο πάνω στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας. Το προσωρινό τέρμα θα είναι στον Ευαγγελισμό, πάλι σε συνδυασμό με τον σημερινό σταθμό, αλλά σε χώρο προς την πλευρά του πάρκου Ριζάρη. Από εδώ, εκτός από τη συνέχιση της γραμμής προς τα βόρεια, θα ξεκινά η διακλάδωση προς Βύρωνα που δεν αποκλείεται να φτάνει ώς τον Υμηττό.
– Η κατασκευή του πρώτου τμήματος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς σε ένα μεγάλο μέρος της θα περνά κάτω από πολυκατοικίες, με εξαίρεση τη διέλευση κάτω από τη λεωφόρο Βεΐκου, την οδό Αγίας Γλυκερίας, τη Μουστοξύδη και την Ακαδημίας.
Επεκτάσεις
Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα επέκτασης της γραμμής προς Πειραιά, όπου έχει ήδη κατασκευαστεί το 17% της σήραγγας. Εργοτάξια λειτουργούν στους υπό κατασκευή σταθμούς στην Αγία Ελεούσα στην Αγία Βαρβάρα, στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου στη Νίκαια, στη διασταύρωση των οδών Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη στα Μανιάτικα, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο κέντρο του Πειραιά και στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Β. Γεωργίου δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο.
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Κοντά στο φρέαρ της οδού Δεληγιάννη εντοπίστηκε βοτσαλωτό δάπεδο που μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο για να συντηρηθεί και να αναδειχθεί.
Η σειρά της Γλυφάδας;
Πρόκειται για μία επέκταση που υπάρχει στα σχέδια της Αττικό Μετρό, ήδη από την δεκαετία του 1990, όταν κατασκευάζονταν οι πρώτες γραμμές 2 και 3 και αφορά την επέκταση της κόκκινης γραμμής 2 από το Ελληνικό στην Γλυφάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypodomes.com και την επικοινωνία τους με την εταιρεία Αττικό Μετρό η επέκταση θα έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα και θα διαθέτει 2 σταθμούς με προσωρινές ονομασίες Άνω Γλυφάδα και Γλυφάδα
Το κόστος της επέκτασης υπολογίζεται περίπου σε 200εκ.ευρώ και επιδίωξη είναι αυτά τα χρήματα να αναζητηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σύμφωνα με τις πληροφορίε ς που υπάρχουνμέχρι στιγμής η Αττικό Μετρό ακόμα βρίσκεται στο στάδιο των μελετών για την επέκταση και την ωρίμανση του έργου.
Ορισμένα στοιχεία από το κείμενο και ο χάρτης της επέκτασης από την Εφημερίδα των Συντακτών