Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικες Εκλογες

Μια παράταξη …έτσι, χωρίς πρόγραμμα

Η περίπτωση του συνδυασμού Ανανέωση Όραμα για το Μέλλον

Η λέξη «όραμα» μπορεί άραγε να σταθεί μόνη της, κενή και γυμνή από κάθε άλλο προσδιορισμό ή εξειδίκευση; Την εύκολη λύση των μεγαλοστομιών που κρύβουν μεγάλο έλλειμμα περιεχομένου επέλεξε η παράταξη «Ανανέωση – Όραμα για το μέλλον» που δηλώνει ότι θα διεκδικήσει τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό έντυπο υλικό που δημοσιοποίησε η παράταξη και έχει κάποια ψήγματα προγράμματος εκτείνεται σε μόλις μία σελίδα με 13 σημεία,  όπου η παράταξη είτε υπόσχεται ιδέες που έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε προβάλλει άτοπες και ανεφάρμοστες σκέψεις, φανερώνοντας μια ασυγχώρητη άγνοια για τα δημοτικά δεδομένα.

Υπόσχεται ό,τι έχει ήδη γίνει

Η «δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης, παράλληλα με κέντρο πληροφορικής» είναι μια υποτιθέμενη πρόταση που αντέγραψε η παράταξη από τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Κωνσταντέλλου, ο οποίος αυτό το διάστημα ολοκληρώνει την ανακατασκευή του «κόκκινου κτηρίου» στη λεωφόρο Βασ. Παύλου στη Βούλα, το οποίο μίσθωσε από την Ακαδημία Αθηνών για τον σκοπό αυτό. 

Η «δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου» είναι επίσης ένα υποτιθέμενο όραμα, καθώς η κατασκευή του έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια στη Μηλαδέζα, με τη διοίκηση Κωνσταντέλλου να έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ενώ πλέον απομένουν μόνο δευτερεύουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις για να ξεκινήσει το έργο.

Στο «συνολικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων» χωρίς άλλες λεπτομέρειες ακούγεται ως αστεία πρόταση σε έναν Δήμο που έχει γίνει πρότυπο για όλη τη χώρα, καθώς από τη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη ξεκίνησε πανελλαδικά το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» για εξορθολογισμό της χρέωσης των δημοτικών τελών και την παροχή κινήτρων για ανακύκλωση. 

Η «εξασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης των δημοτών στις παραχωρημένες παραλίες» έχει υλοποιηθεί από την προηγούμενη θητεία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, καθώς αποτέλεσε όρο στις συμβάσεις που υπέγραψαν οι νέοι διαχειριστές των ακτών που συμβλήθηκαν με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Άλλη μία κλεμμένη πρόταση που στοχεύει να συσκοτίσει τα πράγματα. 

Η «επίσπευση διαδικασιών για τη διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι» αποτελεί άλλη μία κενή νοήματος αράδα στο φυλλάδιο, καθώς είναι παγκοίνως γνωστό ότι η δημοτική και η περιφερειακή αρχή, σε συνεργασία με την κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια πιέζουν κάθε διαδικασία ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Άλλωστε, δεν διαφωτίζει τους αναγνώστες η παράταξη αν σκοπεύει να κάνει κάτι διαφορετικό, προφανώς από πλήρη άγνοια των λεπτομερειών του θέματος.

Εξαγγέλλει ανεδαφικές ιδέες

Θυμηδία προκαλεί σε όποιον γνωρίζει στοιχειώδη τοπική ιστορία η ένταξη του μικροσκοπικού πετρόκτιστου ναού του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι στις «αρχαιότητες της περιοχής μας» που χρειάζονται κατά την παράταξη ανάδειξη, αφού ξεκίνησε να δημιουργείται τη δεκαετία του 1940.

Αλλά η πρόταση κατασκευής «αρχαιολογικού μουσείου στη Βάρη» είναι απορίας άξιο πώς εμφανίζεται σε ένα πρόγραμμα δημοτικού συνδυασμού, όταν πρόκειται ξεκάθαρα για μια πολύ σύνθετη αρμοδιότητα που αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Πολιτισμού. 

Ανάλογες απορίες εγείρονται και με τη θέση για «δημιουργία κέντρου ΚΔΑΠ ΑμεΑ», φανερώνοντας με πόση προχειρότητα οι συντάκτες του πενιχρού αυτού προγράμματος των 150 μόλις λέξεων αντιμετωπίζουν τα δημοτικά πράγματα. Δεν είναι δύσκολο να διασταυρώσει κανείς ότι δεν υπάρχει εντός του Δήμου ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός παιδιών με αναπηρίες για να στηριχθεί η λειτουργία ενός αυτόνομου ανάλογου ΚΔΑΠ και ότι αντιθέτως εξυπηρετούνται σήμερα άριστα στη Γλυφάδα, μαζί με άλλους γειτονικούς δήμους.

Αντίθετα με τα όσα ανεδαφικά ή αντιγραμμένα προβάλλει, ο συνδυασμός σιωπά για τα πραγματικά μεγάλα ζητούμενα της πόλης:

Ούτε λέξη δεν έχει αρθρώσει ο συνδυασμός για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη που μπλοκάρει σήμερα η δημοτική αρχή, καμία νύξη δεν διατυπώθηκε για το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται από επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή και την αναγκαία στάση του Δήμου, απόλυτη σιωπή για το μεγάλο όραμα διαχείρισης των κλειστών ακτών από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.  

Αναπάντητα ερωτήματα για την επικεφαλής

Είναι ένα ερώτημα κατά πόσο η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανανέωση – Όραμα για το μέλλον» Κλαίρη Σαραντάκου εκπροσωπεί πράγματι κάποια ανανέωση. Πρόκειται για πρόσωπο που επανειλημμένα έχει δοκιμαστεί στον εκλογικό στίβο, ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει λάβει ποτέ την επιβεβαίωση κάποιας επιτυχίας.

Υπήρξε υποψήφια δημοτική σύμβουλος το 2010 και το 2014 χωρίς να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό σταυρών για να εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το 2019 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής και κατετάγη 42η στους 42 υποψήφιους του συνδυασμού της. 

Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ισχύει από το βιογραφικό της. Κατά τις ευρωεκλογές, η επικεφαλής της παράταξης δήλωσε ότι διαθέτει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ δεν έχει τίτλο από το ίδρυμα αυτό. Στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε δηλώνει «πολιτικός επιστήμων», ενώ είναι δημόσιος υπάλληλος. Τα παλιότερα βιογραφικά της σημειώματα δείχνουν εντέχνως «φουσκωμένα» με ιδιότητες, ενώ τώρα έχει επιλέξει τη σιωπή και την αοριστία. Αυτές οι επιλογές δεν έχουν καμία σχέση με τη «διαφάνεια» που εξαγγέλλει.  


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 64, 28 Αυγούστου 2023

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement