Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Μικρασιατικό Φεστιβάλ Βούλας: Ημέρες μνήμης

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μετά την  επιτυχία των επτά προηγούμενων φεστιβάλ, τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 25.000 άτομα, διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά, εκδηλώσεις για το Μικρασιατικό Ελληνισμό, με τίτλο, Η Μικρά Ασία της καρδιάς μας – Ημέρες Μνήμης στις 15, 16 & 17 Σεπτεμβρίου 2023 στην πλατεία Ιμίων, κεντρική πλατεία Βούλας. 

Ο Δήμος έχει υποδεχτεί πολλούς πρόσφυγες το ’22, που δημιούργησαν μια δυναμική κοινότητα και διακρίθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν φωτογραφική – κινηματογραφική έκθεση, προβολή ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου, ομιλίες για την Μικρασιατική Καταστροφή, μουσικοχορευτικά δρώμενα, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της Πόλης μας,  2 ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις, με τίτλο,“’Αγιος Φονιάς” και “Τάγματα Εργασίας – αμελέ ταμπουρού: η πορεία προς το θάνατο”,  2 μεγάλες συναυλίες με την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και την ορχήστρα Εστουδιαντίνα και με την με την Ελένη Τσαλιγοπούλουκαι την ορχήστρα της.

Αναλυτικότερα:

Παρασκευή 15/9/23 – Ημέρα μνήμης – Ώρα έναρξης: 20.:30, Πλατεία Ιμίων, κεντρική πλατεία Βούλας 

           ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 

  • “Η Σμύρνη της καρδιάς μας”. Προβολή ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου και αρχειακού υλικού της ΕΡΤ, σε κείμενα – επιμέλεια Βασιλικής Λάζαρη.
  •   Ιστορικό- μουσικοχορευτικό, θεατρικό αφιέρωμα, με τίτλο:“Σμύρνη μου για σένα είπαν…”. 

Μέσα από επιλεγμένα λογοτεχνικά αποσπάσματα και μουσικές από παραδοσιακή ορχήστρα, ζωντανά, επί σκηνής, ο ηθοποιός Γιώργος Γεροντιδάκης, ως κεντρικός αφηγητής, θα μας ταξιδέψει στο χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής στην ιστορία, στο πριν και στο μετά της Σμύρνης.Συμμετέχουν η Πέπη Μυλωνά στο τραγούδι, η ορχήστρα του Γιάννη Φουρλάνου και το χορευτικό συγκροτήμα του Σύλλογου “Ανεμόεσσα” με τη χοροδικάσκαλο, Έλλη Καζάκου. Επιλογή κειμένων – σκηνοθεσία: Τάσος Αλατζάς. 

  • “Από τη συνθήκη των Σεβρών στη συνθήκη της Λωζάνης”. Ομολία.

Ο ιστορικός αναλυτής κ. Σάββας Καλιντερίδης μιλάει για  το χρονικό της καταστροφής με τη βοήθεια video και αρχειακού υλικού  και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το διεθνές πολιτικό σκηνικό και τους λόγους που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, 

  • Τάγματα εργασίας – αμελέ ταμπουρού»

Θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο «Νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη και το «Χρονικό των δέκα ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη–Βενέζη, με τους Γιώργο Γεροντιδάκη, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Γιάννα Ζιάννη και συνοδεία ζωντανής ορχήστρας. Ελεύθερη διασκευή, απόδοση, σκηνοθεσία, φωτισμοί, σκηνικά:Τάσος Αλατζάς.

Σάββατο 16/9/23  Ώρα έναρξης: 21:00  Πλατεία “Ιμίων”, κεντρική πλατεία Βούλας

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Η δεύτερη μέρα του Μικρασιάτικου Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με  μια μεγάλη συναυλία με την Ελένη Βιτάλη και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και την ορχήστρα Εστουδιοαντίνα.  Ένα ταξίδι στους δρόμους της Μικράς Ασίας με τραγούδια της Πόλης, της Σμύρνης, της προσφυγιάς, ρεμπέτικα και τραγούδια Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από τον μύθο και την ιστορία του Ιωνικού Πολιτισμού. Τραγούδια και ορχηστρικά θέματα από την πλούσια παράδοση της Σμύρνης και των σπουδαίων συνθετών της, που είτε γράφτηκαν στη Σμύρνη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, είτε αργότερα από Σμυρνιούς συνθέτες στην Ελλάδα. Τραγούδια από τα έργα Μικρά Ασία και Βυζαντινός Εσπερινός του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Πυθαγόρα και Λ. Παπαδόπουλου. 

Κυριακή 17/9/23  Ώρα: 19:00

Θεατρική παράσταση “’Αγιος Φονιάς”,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία “Ιωνία”.

Ο “Άγιος Φονιάς”, το νέο έργο του Γιώργου Κοζυράκη, ένα ιστορικο-θρησκευτικό δράμα, σε σκηνοθεσία της Αλίκης Πήτερσον, με τους Ιωάννη Κοζή,Ειρήνη Αποστόλου,Δημήτρη Έξαρχο. Στο Χορό, Σοφία Σαμαρά.  και στο τραγούδι Έλενα Εσκενάζη και η Βίβιαν Ναζεντιάδου.  Στα τραγούδια, η Αντωνία Μηλιώνη και η Σοφία Σαμαρά.

Ο Πέτρος, ο ήρωας του έργου, είναι ιερέας στο νεκροταφείο της πόλης, και ζει, σε ένα καλύβι, μια εντελώς ασκητική ζωή. Ο Πέτρος είναι προσωποποιημένος ο 101ος Ψαλμός του Δαυίδ. Ποτέ δεν χρειάστηκε να κοιτάξει το πρόσωπό του σε καθρέφτη, γιατί πάντοτε έβλεπε ξεκάθαρα τον εαυτό του στον Ψαλμό αυτό και συνέχιζε την αυτοτιμωρία του. 

Είχε γεννηθεί σε ένα χωριό της Μικράς Ασίας, και στην ηλικία των 14 ετών περίπου, έφτασε στην Ελλάδα μόνος του, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τέλη Σεπτέβρη του 1922 

  • “Τα μονοπάτια της μνήμης”- Φωτογραφική- κινηματογραφική έκθεση . 

 15 έως 22 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πάρκο Εθνικής Αντιστάσεως (Πνευματικής Εστίας Βούλας). Ώρες λειτουργίας: 09.00-14.00&18.00-22.00

Έξι μικρά «σπιτάκια – κιβωτοί» τοποθετημένοι σε έναν «περίπατο – μονοπάτι» μέσα στο Πάρκο Εθνικής αντιστάσεως (Πνευματικής Εστίας Βούλας). Σε κάθε «κιβωτό μνήμης» φυλάσσεται υλικό από βίντεο και  φωτογραφίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Ιδέα, επιμέλεια: Γιάννης Παλαμιδάς, Τάσος Αλατζάς.                                                                                                                                                                                            

Μαίρη Φουρναράκη

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement