Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βουλα

Εικόνες από το 4ο Μικρασιατικό Φεστιβάλ Βούλας

Ένας θεσμός για την ιστορική μνήμη της μικρασιατικής καταστροφής εξελίσσεται και ριζώνει στη Βούλα.

Το 4ο Μικρασιατικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018, πιο ώριμο ίσως από κάθε άλλη χρονιά, άφησε ένα πολύ ποιοτικό στίγμα.

Χωρίς διδακτικές ομιλίες, χωρίς πολιτικά ή δημοτικά σχόλια, επικεντρωμένο στις μαρτυρίες για τα γεγονότα και με ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα μοιρασμένο στις ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής:

Ήταν μια δύσκολη συνταγή, η οποία όμως απέδωσε χάρη στην έμπειρη πια ομάδα ανθρώπων του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου (ΟΑΠΠΑ).

Η καθιερωμένη έκθεση ντοκουμέντων στην Πνευματική Εστία Βούλας φέτος είχε ως κεντρικό έκθεμα αυθεντικές φορεσιές από τη Σμύρνη.

Επιμελητής της έκθεσης αλλά και πολύ πρόθυμος ξεναγός ήταν ο Στέφανος Χατζηστεφάνου

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με ένα λιτό ιστορικό των ημερών και με προβολή από το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ, που περιείχε σημαντικές μαρτυρίες.

Τη σκηνή κατέλαβε έπειτα η ταλαντούχα Μουσικοθεατρική Ομάδα Μαθητών και Αποφοίτων του 2ου Λυκείου Βούλας, που παρουσίασε την παράσταση “Ξεριζωμός”, μια διασκευή από το θρυλικό θεατρικό έργο “Το μεγάλο μας τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Οι δυνατές ερμηνείες και τα καθαρά πρόσωπα των παιδιών έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η τέχνη είναι πάνω από όλα τρόπος επικοινωνίας και ζωής, μέσο κοινωνικοποίησης και τρόπος σύνδεσής μας με το παρελθόν. Οι σκηνοθετικές οδηγίες της Δέσποινας Φραγκεδάκη για άλλη μια φορά έκαναν τη διαφορά, χαρίζοντας ένα αξιόλογο θέαμα.

Ένα από τα πιο προικισμένα παιδιά της Ομάδας είναι ο Θοδωρής Μυστιλόγλου που με το βιολί, τον μπαγλαμά και τη φωνή του πρωταγωνίστησε με το δικό του τρόπο στη συναυλία που ακολούθησε την παράσταση.

Φωνή έκπληξη ήταν αυτή της Λίνας Ροδοπούλου που ερμήνευσε μικρασιατικά τραγούδια συνοδεία του συγκροτήματος “3μισι έγχορδα”

Η βραδιά έκλεισε με τις χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Απολλωνία και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρυάλη Βούλας.

Αφηγητής και παρουσιαστής της πρώτης ημέρας ήταν ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας (στη φωτογραφία περιστοιχισμένος από τη Μαρία Μπραϊμνιώτη και τη Νανά Καραγιάν)

Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε παράδοξα, με τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να έχει κεντρικό ρόλο στην αφήγηση της όχι τόσο γνωστής ιστορίας του Έισα Τζένινγκς, ενός Αμερικανού πάστορα που διέσωσε με την επιμονή και τις ενέργειές του εκατοντάδες χιλιάδες (κυριολεκτικά) πρόσφυγες.

Ολόκληρη η ομιλία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου:

Η βραδιά κορυφώθηκε με τη συναυλία του συγκροτήματος που διηύθυνε επί σκηνής ο Σταύρος Ξαρχάκος

Ένα ζωντανό εκφραστικό “όργανο” που σωματοποιούσε τη μελωδία και το συναίσθημα των ήχων που έβγαιναν από τα ηχεία

Το τριήμερο αφιέρωμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με επιμνομόσυνη δέηση στα θύματα της μικρασιατικής εκστρατείας, που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλο, στο μνημείο της Μικράς Ασίας στη Βούλα

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας