Μητρόπολη Γλυφάδας: Αμαρτία το μπάνιο με άλατα!

Μητρόπολη Γλυφάδας: Αμαρτία το μπάνιο με άλατα!

Γλυφάδα

Η αλατοθεραπεία και τα αλατοσπήλαια απειλούν τους χριστιανούς και την Ορθοδοξία; Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Μητρόπολη Γλυφάδας, η αλατοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές θεραπείες και είναι ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη πίστη και ζωή.

Ιδού τι αναφέρουν στο σχετικό ενημερωτικό κείμενο προς τους πολίτες:

tspg

«Η αλατοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές «θεραπείες», οι οποίες στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και έχουν χαρακτηρισθεί ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας. Όταν ομιλούμε περί αλατοθεραπείας φυσικά δεν εννοούμε την απλή χρήση ενός ευλογημένου προϊόντος που έδωσε ο Θεός.

» Δεν εννοούμε δηλαδή την απλή πρόσληψη αλατιού στο φαγητό μας, ή τη χρήση αλατόνερου, αλλά μια ‘ολιστική μέθοδο, η οποία συνιστά εμπειρία αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος’, σύμφωνα με τους ίδιους τους υποστηρικτές της.

» ‘Η αλατοθεραπεία αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή σε ένα αλατοσπήλαιο’, όπου εισπνέοντας κανείς, θεωρείται ότι ‘ισορροπεί σώμα και πνεύμα’ και ότι θεραπεύει, μεταξύ άλλων ‘αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, δερματολογικές παθήσεις και αλλεργίες’, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αλατοθεραπευτών. Στα αλατοσπήλαια βρίσκει κανείς λάμπες φτιαγμένες από κρυστάλλους αλατιού, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αντικείμενα φτιαγμένα από αλάτι, ενώ σε κάποια αλατοσπήλαια υπάρχουν και μηχανήματα που ‘διοχετεύουν κονιορτοποιημένα μόρια αλατιού [sic] στον αέρα’, ώστε εισπνέοντάς τα να επέλθει η θεραπεία!

» Η αλατοθεραπεία προωθείται και στην Ελλάδα μέσω αποκρυφιστικών φεστιβάλ, ιστοσελίδων και εντύπων και μάλιστα προτείνεται και ως μέθοδος ‘καθαρισμού των [υποτιθέμενων] τσάκρας’, αφού βασική αποκρυφιστική πεποίθηση είναι, ότι ‘το αλάτι εξαγνίζει το φυσικό και αιθερικό σώμα’.

» Η θεωρία αυτή, που είναι παρούσα σε αρκετές αποκρυφιστικές ιστοσελίδες, κάνει χρήση αποκρυφιστικής ορολογίας και έχει μεταφυσικό προσανατολισμό.

» Στα αλατοσπήλαια η αλατοθεραπεία συνήθως συνδυάζεται με χρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και διαλογισμό. Η αλατοθεραπεία μάλιστα θεωρείται βοηθητική στον διαλογισμό, ενώ στις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσα στα αλατοσπήλαια βρίσκει κανείς μεταξύ άλλων και γιόγκα, τάι τσι, ρεφλεξολογία, ρέικι, σιάτσου κ.ά.»

Το κείμενο καταλήγει, καλώντας τους χριστιανούς που επιθυμούν να διατηρήσουν την ορθόδοξη χριστιανική τους ιδιότητα «να είναι προσεκτικοί, να μην καταφεύγουν σε εναλλακτικές ‘θεραπείες’ ή αποκρυφιστικές πρακτικές και να μην ειδωλοποιούν προϊόντα, μεθόδους και χώρους.

» Σε εποχές σύγχυσης, πνευματικής, αλλά και οικονομικής εκμετάλλευσης, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί σε ό,τι νέο μας προτείνεται.»

Πληροφορίες από newsroom ΔΟΛ