Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Αρνήθηκε το βραβείο του Ευρωκοινοβουλίου το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού!

Η φωνή της αλληλεγγύης από το Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού έφτασε και στις Βρυξέλλες και ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Η συνέντευξη Tύπου των Γιώργου Βήχα (“Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού”) και Κώστα Πολυχρονόπουλου (“Κοινωνική Κουζίνα: ο Άλλος Άνθρωπος”) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνας Κούνεβα και Δημήτρη Παπαδημούλη, δόθηκε με αφορμή τον θεσμό του “Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη” που θέσπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμει κάθε χρόνο σε περίπου πενήντα πολίτες και οργανώσεις, αναγνωρίζοντας εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρουν για το πλησίασμα των πολιτών, τη διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία και την ανάδειξη του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Ως Έλληνες προς βράβευση για το 2015 προτάθηκαν η “Κοινωνική Κουζίνα: ο Άλλος Άνθρωπος” και το “Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού”. Οι εκπρόσωποί τους, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος και ο Γιώργος Βήχας βρέθηκαν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετέδωσαν το μήνυμά τους στα ΜΜΕ, εξηγώντας γιατί τους ήταν αδιανόητο να δεχθούν το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, ως μια συμβολική διαμαρτυρία για τις ευθύνες της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Με συγκλονιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις των περικοπών στις δαπάνες υγείας άνοιξε τη συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Βήχας, από το Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο:

DSC03793«Πρώτον, από το 2012 έχουμε αύξηση στους δείκτες παιδικής, βρεφικής και νεογνικής θνησιμότητας. Δεύτερον, για πρώτη φορά από το 1931, με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Τρίτον, έχουμε αύξηση αυτοκτονιών, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πάνω από το 60% των αυτοχείρων ήταν άνεργοι. Τέταρτον, στο ΜΚΙΕ έχουμε περιθάλψει 300 ανασφάλιστους καρκινοπαθείς. Ήρθαν άνθρωποι με διάγνωση καρκίνου 5-6 μηνών, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχουν πάρει καμιά θεραπεία. Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε 100%, και πολλοί έχασαν τη ζωή τους. Είχαμε γυναίκες με απολύτως θεραπεύσιμο καρκίνο του μαστού που δεν τα κατάφεραν, ακριβώς γιατί δεν πήραν έγκαιρα θεραπεία. Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές. Να σταματήσει η υγεία και οι δαπάνες γι’ αυτήν να είναι υπό οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

«Αυτή η κρίση και αυτές οι πολιτικές σκοτώνουν», ήταν το σχόλιο της Κ. Κούνεβα που συντόνιζε τη συνέντευξη, πριν δώσει τον λόγο στον Κώστα Πολυχρονόπουλο.

Ο εμπνευστής της «Κοινωνικής Κουζίνας», αφού ευχαρίστησε τους δύο ευρωβουλευτές, εξήγησε γιατί αρνήθηκε το βραβείο:

«Από το 2011 μαγειρεύουμε στον δρόμο, εκεί δηλαδή που υπάρχει ανάγκη. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι 6,3 εκατομμύρια ανθρώπων στην Ελλάδα ζουν με 420 ευρώ τον μήνα, και κάποιοι απ’ αυτούς με ακόμη λιγότερα χρήματα, πολύ κάτω από το όριο φτώχεια. Οι άστεγοι στην Αθήνα έχουν ξεπεράσει τους 30.000, την ίδια ώρα που υπάρχουν πάνω από 3.000 κτίρια κλειστά που ανήκουν στην εκκλησία ή στους δήμους. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: ποιοι μού δίνουν το βραβείο; Αυτή η Ευρώπη που προκάλεσε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι να παρακαλέσω- και δεν μού αρέσει που το λέω αυτό- να ξανασκεφτούν τις πολιτικές που ασκούν. Εμένα μου αρέσει η Ευρώπη του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της αγάπης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, όχι η Ευρώπη που βάζει το χρήμα πάνω από τους ανθρώπους, η Ευρώπη του κανιβαλισμού».

Ο Γιώργος Βήχας, του Κοινωνικού Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού, απαντώντας σε ερώτηση ιταλίδας δημοσιογράφου γιατί αρνήθηκε ένα βραβείο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν εμπλέκεται στην τρόικα, είπε:

«Παρ’ ότι γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει αποφασιστικό ρόλο, δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό για να σταματήσει αυτές τις πολιτικές. Όταν έκανε έρευνα για την τρόικα και τα μνημόνια, του στείλαμε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στην υγεία. Στο πόρισμά του δεν τα πήρε καθόλου υπόψη. Η άρνησή μας να πάρουμε τα βραβεία δεν έχει σκοπό να προσβάλει κανένα, αλλά να αφυπνίσει και το Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβει δράση. Η λιτότητα σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει και την οικονομία».

«Για να προσελκύσουμε την αλληλεγγύη πρέπει να δώσουμε την πραγματική εικόνα, να κάνουμε γνωστό ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι ό,τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ», είπε στο τέλος της συνέντευξης ο Κ. Πολυχρονοπουλος, τονίζοντας: «Είδα ακόμη κι εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, ανθρώπους άστεγους… Θέλουμε πράξεις αλληλεγγύης. Πρέπει να βάλουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο κίνημα αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, όλων των λαών, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε από κανέναν».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας