Ποτέ και πουθενά χωρίς το κινητό μου!

Ποτέ και πουθενά χωρίς το κινητό μου!

Πάνω από 1.500 φορές την ημέρα χρησιμοποιεί ο μέσος χρήστης το «έξυπνο» κινητό του τηλέφωνο (smartphone), σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα την οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η χρήση ξεκινά από τις επτάμισι το πρωί. Πολλοί χρήστες, ελέγχουν τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και το facebook, διαβάζουν τις τελευταίες ειδήσεις ή ενημερώνονται για τον καιρό, προτού καν σηκωθούν από το κρεβάτι τους με… την τσίμπλα ακόμη στο μάτι. Η έρευνα που έγινε από την εταιρεία μάρκετινγκ Tecmark σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 χρηστών, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μάιλ», αποκαλύπτει ότι ο μέσος χρήστης κάνει χρήση του κινητού του επί τρεις ώρες και 16 λεπτά ημερησίως, δηλαδή συνολικά περίπου μια ολόκληρη ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα χρήστες παραδέχονται ότι χωρίς το κινητό τους νιώθουν σαν χαμένοι και αρκετοί δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους τόσο ενστικτωδώς, χωρίς να μην συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Δύο στους τρεις είπαν ότι έχουν καταφέρει «να μπαίνουν στο facebook χωρίς καν να σκέφτονται».

Η εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τα κινητά μεγαλώνει διαρκώς, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, ο τυπικός χρήστης τα χρησιμοποιεί για να κάνει 221 διαφορετικές εργασίες στη διάρκεια της ημέρας, από ηλεκτρονικά ψώνια και διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές έως «χάζεμα» στο διαδίκτυο και παίξιμο παιγνιδιών. Συγκριτικά, στον παραδοσιακό επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή τους οι χρήστες κάνουν κατά μέσο όρο λιγότερες εργασίες (140) την ημέρα.

Τα πορίσματα αυτά δεν ισχύουν ΜΟΝΟ για τη Βρετανία. Όποιος χρησιμοποιεί τα μαζικά μέσα μεταφοράς ή βρίσκεται συχνά σε δημόσιους χώρους δεν μπορεί να μην έχει παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω του είτε μιλούν στο κινητό είτε ακούνε μουσική με ακουστικά από το κινητό τους ή ελέγχουν τα μηνύματά τους κ.λπ. ενώ το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τις νεαρές ηλικίες.

 

 

 

3vit