Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β λαμβάνοντας θετική γνωμοδότηση, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σε μια ιδιαίτερη συνεδρίαση που έγινε διά ζώσης αλλά κεκλεισμένων των θυρών και με τους συμβούλους να κάθονται με αποστάσεις μεταξύ τους, η μελετήτρια του έργου Βασιλική Τζανετάτου παρουσίασε βασικές πλευρές του έργου που αφού περάσει τη φάση του master plan – παίρνοντας γνωμοδότηση και από το Περιφερειακό Συμβουλίου Αττικής – πλέον οδεύει στο βήμα έκδοσης των αδειών.
Σύμφωνα με τη μελέτη (δείτε μια εκτεταμένη περίληψη εδώ) στόχος του έργου είναι η συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών της μαρίνας “έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής”, ενώ “με τα προτεινόμενα έργα θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη μαρίνα, δυναμικότητας 59 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μεγάλου μεγέθους (super- και mega-yachts)”.
Η μαρίνα θα είναι ανοιχτή σε όλους “προσφέροντας ένα ευχάριστο και ποιοτικό περιβάλλον αναψυχής”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Κατά τους μελετητές, το νέο αυτό έργο “εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη που περιλαμβάνει μία παγκόσμιας εμβέλειας μαρίνα – προορισμό σε συνέργεια με το κορυφαίας κλάσης ξενοδοχειακό τουριστικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στόχος της ολοκληρωμένης αυτής ανάπτυξης είναι η δημιουργία ενός μοναδικού πόλου τουρισμού και αναψυχής, αντάξιου μίας εξαιρετικής μητροπολιτικής ριβιέρας, όπως η Αθηναϊκή, ικανού να προσελκύσει τους κορυφαίους επισκέπτες σε διεθνές επίπεδο”.
Η ανάγκη εκσυγχρονισμού των σημερινών εγκαταστάσεων είναι πλέον αδήριτη, κάτι που παραδέχονται και οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της επένδυσης του Αστέρα. Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος των 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, “έχουμε μια λιμενική εγκατάσταση από τη δεκαετία του ’60 που έχει απωλέσει τα χαρακτηριστικά λειτουργικότητας που έπρεπε να έχει ενώ έχει σχεδιαστεί βάσει μια απαρχαιωμένης πλέον περιβαλλοντικής αντίληψης”.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, οι επενδυτές και οι μελετητές προσάρμοσαν την πρότασή τους στις ιδιαιτερότητες της περιοχής, περιορίζοντας σημαντικά τη δόμηση του χερσαίου κομματιού της μαρίνας από τον συντελεστή 0,2% που τους έδινε ο νόμος στο 0,09%. “Είναι μια μεγάλη και σύγχρονη επένδυση που θα δημιουργήσει την ομορφότερη μαρίνα της χώρας”, κατέληξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προσκαλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει το έργο.
Τα βασικά χαρακτηριστικά
Η νέα μαρίνα στην πραγματικότητα θα παραμείνει στα υφιστάμενα θαλάσσια όρια με επέκταση του βραχίωνα κατά περίπου 27 μέτρα για την ασφαλέστερη πρόσδεση των σκαφών.
Παρόλο που ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων γίνεται με κύριο μέλημα να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα σημερινά σκάφη αναψυχής που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μήκος και μέγεθος, η δυναμικότητα της μαρίνας θα μειωθεί αισθητά. Συγκεκριμένα, σήμερα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 103 σκαφών μήκους ως 50 μέτρα. Με τη νέα διαρρύθμιση των εγκαταστάσεων, η δυναμικότητα θα πέσει στις 59 θέσεις σκαφών, με μόλις 1 θέση να προορίζεται για μεγάλο σκάφος άνω των 70 μέτρων.
Οπτικά και λειτουργικά, οι όγκοι της νέας μαρίνας δεν θα διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τις σημερινές διαμορφώσεις. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την ανανέωση των υδάτων στον κόλπο, η μελετήτρια τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί κυματολογικές μελέτες που αξιολογούν ως πολύ χαμηλού αντίκτυπου τις παρεμβάσεις.
Στα νέα στοιχεία της μαρίνας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον συγκαταλέγονται το ελικοδρόμιο, ο υπόσκαφος χώρος στάθμευσης για 400 οχήματα που θα κατασκευαστεί, αλλά και η υπόγεια σύνδεση αποκλειστικά για πεζούς και ελαφρά οχήματα με το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το Moorings θα διατηρηθεί όπως και η μικρή παραλία στα νότια της μαρίνας.
Συνολικά ο πίνακας με τους ενδεικτικές επιφάνειες δόμησης είναι ο παρακάτω:
Υπέρ και κατά
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από μια ευρεία πλειοψηφία, καθώς την στήριξαν 27 στους 31 παρόντες συμβούλους. Εκτός από την παράταξη Κωνσταντέλλου, η παράταξη Δαβάκη επίσης υπερψήφισε τη Μελέτη. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε ότι “επί της αρχής δεν συμφωνούμε με μια μαρίνα για mega yacht, όμως δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό της μαρίνας και την προσέλκυση υψηλού τουρισμού”.
Κατά του έργου τάχθηκε η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών. Ο Θάνος Ματόπουλος υποστήριξε ότι η περιοχή είναι εκτός σχεδίου και δασική και υπογράμμισε: “Η εγκατάσταση γιγαντώνεται εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή η γιγάντωση εξυπηρετεί τα κέρδη της επιχείρησης, δεν θα παραμείνει διαμάντι η περιοχή με τη μεγέθυνση του λιμενοβραχίωνα”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο Κώστας Πασακυριάκος τόνισε ότι το έργο εντάσσεται στην συνολική επέμβαση στο παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού η οποία θα έχει αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις. “Θα αυξήσει ένα τέτοιο έργο τις θέσεις εργασίας; Έχει αποδειχτεί ότι ισχύει το αντίθετο, οι επενδύσεις αυτές όπου δοκιμάστηκαν διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις και οδήγησαν σε μειώσεις μισθών”, τόνισε.
Ο Μανώλης Δασκαλάκης “ως άνθρωπος του τουρισμού”, όπως είπε τάχθηκε υπέρ, θέτοντας ερωτήματα στη μελετήτρια για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανακατασκευή της μαρίνας στις συγκεντρώσεις της άμμου στην παραλία. Όπως τόνισε, υπάρχει ανάλογη αρνητική εμπειρία από τη Σητεία της Κρήτης και ζήτησε να δει τις σχετικές μελέτες.
Οι προερχόμενοι από τη Βουλιαγμένη δημοτικοί σύμβουλοι υπερθεμάτισαν της επένδυσης: “Χαίρομαι με την αναβάθμιση της περιοχής μας”, είπε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Μαίρη Φουρναράκη, ενώ με τοποθετήσεις τους ζήτησαν διάφορες διευκρινίσεις ο Διονύσης Γεωργουλόπουλος και ο Σωτήρης Ελευθερίου. Η Μαρία Σίνα αποχώρησε πριν την ψηφοφορία, ενώ ο Παντελής Κασιδόκωστας δήλωσε “παρών”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συνεδρίαση παρακολούθησαν από το γραφείο Δημάρχου και τη μεγάλη οθόνη των τηλεδιασκέψεων το διοικητικό δίδυμο του Αστέρα Βουλιαγμένης, Τζέφρι Μακ Ντόναλντ και Πέννυ Ζαγλαρίδου.
