Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Τα …μυστικά του μπλε κάδου ανακύκλωσης

Δύο είναι τα βασικά εμπόδια για να επεκταθεί η αναγκαία συνήθεια της ανακύκλωσης. Η έλλειψη ενημέρωσης των δημοτών και φυσικά η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών.

Ενώ οι κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και γενικότερα των νοτίων προαστίων διάκεινται στην πλειοψηφία τους θετικά απέναντι στην ανακύκλωση, κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση αποδεικνύονται απροετοίμαστοι θεσμοί για τη ζωτικής σημασίας επέκταση της ανακύκλωσης.

Δυστυχώς, είναι οι εξωτερικοί εξαναγκασμοί που πιέζουν το δυσκίνητο μηχανισμό του ελληνικού Δημοσίου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δηλαδή η επί χρηματικής ποινής πίεση που ασκείται στους Δήμους ώστε να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων που κατευθύνουν κάθε μέρα στις χωματερές των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Επειδή ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι πλέον, και επιπλέον μετά την αλλαγή στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, που δρομολόγησε έναν εναλλακτικό στρατηγικό σχεδιασμό ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, ξεκινούν δειλά προς το παρόν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης αλλά και ενεργού δράσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ψήφισε πρόσφατα έναν νέο Κανονισμό Καθαριότητας.

sotiropoulosΣήμερα στα 3Β είναι τοποθετημένοι και λειτουργικοί περίπου 1.000 μπλε κάδοι. Ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, όπως μας δήλωσε είχε ζητήσει άλλους 1.000 κάδους, όμως η αρμόδια υπηρεσία απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι οι κάδοι δίνονται στους Δήμους σε αναλογία με τον πληθυσμό και ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ήδη περισσότερους από όσους δικαιούται…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σκοπεύει να τυπώσει σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την ανακύκλωση που θα φτάσει πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια των τριών πόλεων. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό είναι οικολογικό στο σκεπτικό του, ωστόσο όπως φαίνεται εύκολα από τον παρακάτω κατάλογο, οι κανόνες της ανακύκλωσης δεν είναι καθόλου αυτονόητοι.

Σύμφωνα με τον εν ισχύ Κανονισμό στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η εναπόθεση υλικών συσκευασίας εμπορευμάτων ή ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων τιμωρείται με πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ η εναπόθεση μη ανακυκλώσιμων και οργανικών απορριμμάτων σε κάδους ανακύκλωσης επιφέρει πρόστιμο 250 ευρώ.

[Δείτε αναλυτικά εδώ όλα τα πρόστιμα που προβλέπονται].

Τα ναι και τα όχι

Στον μπλε κάδο της γειτονιάς μας μπορούμε να ρίξουμε:

Αλουμινόχαρτο, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, βαζάκια τροφίμων, την εξωτερική συσκευασία από τα καλαμάκια, κεσεδάκια από γιαούρτι, κεσεδάκια από βούτυρο, κουτάκια μπύρας, κουτάκια/μπουκάλια από αναψυκτικά (αλουμινένια, πλαστικά), κουτιά από δημητριακά, κουτιά από μπισκότα, κουτιά από μπογιές άδεια, κουτιά/μπουκάλια από απορρυπαντικά, κουτιά/μπουκάλια από λάδι. Μπουκάλια από αλκοολούχα ποτά, (πλαστικά/γυάλινα), μπουκάλια από είδη καθαρισμού (πλαστικά/γυάλινα), μπουκάλια κρασιού (γυάλινα, τετραπάκ), μπουκάλια από νερό (πλαστικά/γυάλινα), μπουκάλια από σαμπουάν (πλαστικά/γυάλινα), μπουκάλια/κουτιά από γάλα (γυάλινο, τετραπάκ, πλαστικό), χαρτί περιτυλίγματος, κουτιά πίτσας, πλαστικά ταψάκια φρούτων (π.χ. από φράουλες), πλαστικές θήκες CD/DVD, ποτήρια και πιάτα πλαστικά, σακούλες πλαστικές/χάρτινες, συσκευασίες τροφίμων, σωληνάρια από οδοντόκρεμες, συσκευασίες από CD/DVD, τενεκέδες από λάδι, τσίγκινα κουτιά από φέτα, χαρτί φαστ φουντ, χαρτοκιβώτια συσκευών.

Αν ο Δήμος δεν διαθέτει ξεχωριστό κάδο έντυπου χαρτιού, τότε επιτρέπεται εντός του μπλε κάδου να τοποθετηθούν επιπλέον:

Βιβλία, έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά.

Στον μπλε κάδο απαγορεύεται να ρίξουμε:

Βιντεοκασέτες, βούρτσες πλαστικές, γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα αντικείμενα, δισκάκια CD/DVD, ιατρικά απόβλητα, ηλεκτρικά είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καλαμάκια, κλαδιά, κούκλες και παιχνίδια, κράνη, δοχεία λαδιού από μηχανές, μαχαίρια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα, μελάνια, μπάλες, μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, οικοδομικά υλικά, παιχνίδια, πάνες, παπούτσια, παραϊατρικά προϊόντα νοσοκομείων, πλαστικά έπιπλα, πλαστικές γλάστρες, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, προφυλακτικά, ρολόγια και αξεσουάρ, ρούχα, σελοτέιπ, στρώματα, στιλό, τηλεκάρτες, υπολείμματα τροφών, υφάσματα, φελιζόλ, φιλμ φωτογραφίας, φυτά, φωτοβολίδες, φωτογραφίες, χαρτί κουζίνας, χαρτί μικρότερο από Α4, χαρτί υγείας, χόρτα και χώμα.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στον μπλε κάδο μπαίνουν όλες συσκευασίες δηλαδή: Αλουμινένιες, λευκοσιδηρές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες.

Βασικοί κανόνες της ανακύκλωσης είναι:

  • Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
  • Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
  • Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
  • Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
  • Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  • Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας. 

 

[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 19 Σεπτεμβρίου 2015]

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας