Νέα εικόνα σχεδιάζεται για την πλατεία Ηρώων στη Βάρη

Νέα εικόνα σχεδιάζεται για την πλατεία Ηρώων στη Βάρη

Αντικείμενο τεχνικής μελέτης που θα παραδοθεί σε έξι μήνες αποτελεί η ιστορικότερη πλατεία της Βάρης, η πλατεία Ηρώων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε προ ημερών μεταξύ του Δημάρχου και των μελετητών, το υπό σχεδιασμό έργο περιλαμβάνει την Πλατεία Ηρώων, τον προαύλιο χώρο του Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου καθώς και τμήμα της Λεωφόρου Αναγυρούντος στη Βάρη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπογραφείσα σύμβαση, “απώτερος σκοπός της μελέτης είναι αφενός η επίλυση του κυκλοφοριακού ζητήματος της
περιοχής αφετέρου στα πλαίσια της οικολογικής και αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι έννοιες της αισθητικής αναβάθμισης και της εξοικονόμησης ενέργειας”.

Οδηγία των τεχνικών υπηρεσιών προς τους μελετητές είναι να χρησιμοποιηθούν υλικά ανακυκλώσιμα ή φυσικά με αποφυγή του εμφανούς σκυροδέματος και υλικών που έχουν αυτή την υφή.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η κυκλοφοριακή μελέτη θα επιλύσει προβλήματα δεκαετιών στο συγκεκριμένο χώρο, όσον αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών ρυθμίζοντας μεταξύ των άλλων και το ζήτημα της άναρχης στάσης και στάθμευσης στην περιοχή πλησίον των εμπορικών καταστημάτων με την πρόταση διευθέτησής τους.

Στόχος άλλωστε θα είναι “η αισθητική εναρμόνιση της πλατείας με τον περιβάλλοντα χώρο, η κατά το δυνατόν «συνθετική» ενοποίηση των δύο τμημάτων της πλατείας, η σύνδεση του προαύλιου χώρου της εκκλησίας με την πλατεία, η ανάπλαση των πεζοδρομίων των οδών που την περικλείουν συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της Λεωφ. Αναγυρούντος και η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης ώστε να εξασφαλίζεται η διακίνηση των διερχόμενων πεζών”.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η λεπτομέρεια ότι οι μελετητές καλούνται να διευθετήσαουν το φωτισμό ώστε να διέπεται από τις αρχές εξοικονόμησης ενέργειας και όπου είναι δυνατόν να προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι το στάδιο της μελέτης από το στάδιο της υλοποίησης ενός έργου μπορεί να απέχει σημαντικά, χωρίς να πρέπει να λησμονήσει κανείς ότι πολλές μελέτες μένουν στα …συρτάρια.