Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Πάμε προς νέα…συμφωνία της Βάρκιζας!

Φως στην άκρη του τούνελ

Το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές είναι θέμα ημερών,  ίσως και ωρών σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές. Η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ «κλειδώνει», μόνο που το κλείδωμά της δεν θα είναι και τόσο ανακουφιστικό για τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

H ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να βάλει στο ψυγείο όλες σχεδόν τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να αποδεχτεί τις κύριες απαιτήσεις των δανειστών.

Μεγάλο αγάθι παραμένουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, προτείνουν αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022, αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων και αφαίρεση της φορολογίας σε τομείς που για πρώτη φορά θα υπήρχαν ανάλογες ρυθμίσεις.).

 

Η νέα «βελτιωτική», όπως χαρακτηρίστηκε, ελληνική πρόταση εξασφαλίζει μεν την αποφυγή κάποιων κακών (π.χ., μείωση συντάξεων), όμως φέρνει αρκετά άλλα «κακά» (αύξηση ΦΠΑ για αρκετές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, χαράτσια που διατηρούνται κ.ά.).

Με σχετική ανακούφιση υποδέχθηκαν στην πλειονότητά τους οι φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας, ωστόσο, την έντονη ανησυχία τους για τον υφεσιακό χαρακτήρα των προτεινόμενων μέτρων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πολλοί εξ αυτών καλούν την κυβέρνηση να προτάξει μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών σε αντικατάσταση της υπερφορολόγησης.

Πάντως, οι εξελίξεις αναμένονται δραματικές καθώς αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου δηλώνει, διά στόματος των υπουργών Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και Ν. Παππά, ότι η μη ψήφιση της συμφωνίας από την κυβερνητική πλειοψηφία θα σημάνει εμπλοκή και προσφυγή στις κάλπες (παρ’ όλο που πιθανότατα η συμφωνία θα υπερψηφιστεί στη Βουλή με τις ψήφους του Ποταμιού.)
Η συμφωνία λοιπόν έρχεται, χωρίς αυτο να σημαίνει ότι ο διάβολος δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι εταίροι δεν θα προβάλουν την τελευαία στιγμή κάποια νέα απαίτηση… Το σίγουρο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται θερμό, θερμότατο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας