Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βαρη

Ολόκληρο το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βάρης

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου στον ιστότοπο της Διαύγειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Βάρης.

Δείτε το ολόκληρο εδώ.

Δείτε εδώ τον χάρτη του ΓΠΣ που συνοδεύει το ΦΕΚ για την κατανόηση όλων των λεπτομερειών.

Υπάρχουν πάντως ορισμένα σημεία του ΓΠΣ που λίγο έχουν φωτιστεί:

Μετεγκατάσταση Νεκροταφείου Βάρης

“Προτείνεται η σταδιακή μετεγκατάσταση του νεκροταφείου Βάρης σε περιοχή εκτός του κεντρικού αστικού ιστού, και πιο συγκεκριμένα προτείνεται η διερεύνηση θέσης του νέου νεκροταφείου εντός της Ζώνης Α΄, όπως αυτή έχει καθορισθεί με τη Ζ.Ο.Ε. Μεσογείων. Ο χώρος του υφιστάμενου νεκροταφείου προτείνεται να αποκατασταθεί, παραμένοντας κοινόχρηστος, με τη δημιουργία μνημείου και την παράλληλη ανάδειξη του βυζαντινού ναού των Αγίων Πάντων”.

Δημιουργία Περιοχών Ειδικής Προστασίας

“Δημιουργούνται Νέες Περιοχές Ειδικής Προστασίας (Π.Ε.Π) ως εξής:

α. Π.Ε.Π.1.

Αυτή περιλαμβάνει το Λόφο Λαθούριζας, όπου αποκαλύφθηκε πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, και ευρύτερη περιοχή του κτήματος
Κανελλόπουλου και του Ιδρύματος Φλέμιγκ. Μέχρι την οριστικοποίηση των όρων προστασίας της περιοχής αυτής στα πλαίσια του ν. 3937/2011, καθόσον ανήκει στις προστατευόμενες με τον νόμο αυτόν περιοχές, καθώς και την οριοθέτηση των ζωνών προστασίας των αρχαιολογικών χώρων που
βρίσκονται στη περιοχή αυτή εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

Στις μη δασικές και μη αναδασωτέες εκτάσεις καθώς και στους μη κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπονται:

Πολιτιστικές εγκαταστάσεις (υπαίθριες ή μικρά περίπτερα)

Εγκαταστάσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων μη εντατικού χαρακτήρα

Κατοικία συνολικής επιφάνειας μέχρι 220 τ.μ., με μέγιστο ύψος 5,5 μ.

Κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας ορίζονται τα 20 στρέμματα και κατά παρέκκλιση τα τέσσερα στρέμματα για την αρτιότητα, εφόσον έχει συντελεστεί μέχρι τη θέση σε ισχύ του από 13.12.1979 π.δ/τος (Δ΄707) ΖΟΕ Αττικής.

Στις περιοχές της Π.Ε.Π. 1 απαγορεύεται η λατόμευση και η εξόρυξη οικοδομικών υλικών που θίγουνε το ανάγλυφο.

Ως προς τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις του από 24-5-1985 π.δ/τος (Δ΄270), όπως ισχύει.

β. Π.Ε.Π.2.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται δυτικά της Βάρκιζας, μεταξύ των οδών Αφροδίτης και Βορεάδων και προτείνεται ως περιοχή προστασίας και περιαστικού πρασίνου.

Στις μη δασικές και μη αναδασωτέες εκτάσεις και στους μη κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Π.Ε.Π.2 επιτρέπονται μόνο τα υπαίθρια καθιστικά καθώς και ένα αναψυκτήριο μέχρι 100 τ.μ.

Στην Π.Ε.Π.2 απαγορεύεται η λατόμευση και εξόρυξη οικοδομικών υλικών που θίγουν τα ανάγλυφα”.

Μόλις έγινε γνωστή στα μέσα Απριλίου η δημοσίευση του ΓΠΣ σε ΦΕΚ, η δημοτική αρχή δήλωσε:

“Η δημοσίευση του ΓΠΣ ανοίγει το δρόμο προκειμένου να λυθούν όλα τα πολεοδομικά ζητήματα της περιοχής που τόσα χρόνια ταλαιπωρούν τους κατοίκους και να αποκτήσει επιτέλους η Δ.Ε. Βάρης τις υποδομές που απαιτούνται”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας