Καταργείται η επέκταση της Αττικής Οδού στον Υμηττό

Σημαντικές εξελίξεις για την ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων περιέχει το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021 που το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προώθησε για δημόσια διαβούλευση.

Τους σχετικούς χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο με θέμα την οριστικοποίηση των αναπτυξιακών επιλογών για το “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021” μπορείτε να τους δείτε εδώ.

Συνοπτικά οι θετικές για το περιβάλλον αλλαγές είναι:

  • Καταργείται η επέκταση της Αττικής Οδού (Δυτική Περιφερειακή Υμηττού) στον Υμηττό, πάνω από την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη.
  • Προωθείται υπόγεια σύνδεση στην περιοχή της Ηλιούπολης του υφιστάμενου οδικού άξονα Λ. Κατεχάκη-Καρέα με την Λ. Βουλιαγμένης και αναβάθμιση της Λ. Βουλιαγμένης μέχρι το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, καθώς και της Λ. Αλίμου.
  • Γίνεται κατ’ αρχήν δεκτή η πρόταση για τη σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς του Ελληνικού με το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα.

Με ανακοίνωσή της, η  Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού μιλώντας για την κατάργηση επέκτασης της Αττικής Οδού, σημειώνει ότι πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, που “αποτελεί κατάληξη ενός πολύχρονου αγώνα που ξεκίνησε το 1989 η “Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού” στην Ηλιούπολη και επεκτάθηκε στην συνέχεια στους γειτονικούς Δήμους Βύρωνα, Υμηττού, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας”.

Η Επιτροπή ακόμη τονίζει ότι “από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να καταργηθεί η υπερτοπική κυκλοφορία οχημάτων στον διερχόμενο από Ηλιούπολη-Αργυρούπολη οδικό άξονα (Λ. Ελ. Βενιζέλου – Λ. Αργυρουπόλεως), που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων αυτών των Δήμων και της Διαδημοτικής Επιτροπής για την διάσωση του Υμηττού”.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι “παραμένει ανοικτό το ζήτημα της οδικής σύνδεσης Ελληνικού- Αεροδρομίου Σπάτων με νέο αυτοκινητόδρομο διαμέσου του Υμηττού”.