Μοιραστείτε το
Το “πράσινο φως” της Περιφέρειας Αττικής να συνδράμει άμεσα και έμπρακτα ώστε το ιστορικό κολυμβητήριο του ΝΟΒ να αποκτήσει νέα σύγχρονη όψη και λειτουργίες έλαβε η πρόεδρος του Ομίλου Στέλλα Λαζάρου Τίγκα σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη 9 Μαρτίου με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.
Τα έργα προβλέπουν την ανακαίνιση, τη στατική αποκατάσταση της κολυμβητικής δεξαμενής (πισίνας), τη βελτίωση των βοηθητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου των εξεδρών, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να αποδοθεί στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης μια σύγχρονη, ασφαλής, λειτουργική και φιλική προς το περιβάλλον αθλητική υποδομή.
Σύμφωνα με τις μελέτες, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα εναρμονίζονται πλήρως με τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων, καθώς και με τον περιβάλλοντα φυσικό χώρο, αναδεικνύοντας το διαχρονικό ρόλο των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης ως εμβληματικού τοπόσημου της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου της Αττικής.
Η πρόεδρος του ΝΟΒ συνοδευόταν από το μέλος του ΔΣ του Ομίλου Ρένο Βελώνια και τον διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας διαχείρισης μελετών του έργου Φ. Καραγιάννη. Οι μελέτες συμφωνήθηκε να κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας προς έγκριση, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης Στέλλα Λαζάρου Τίγκα ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για τη βούλησή του να συνδράμει σε ένα σημαντικό έργο το οποίο, όπως ανέφερε, θα συμβάλλει στη χωρική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Ο Γιώργος Πατούλης επισήμανε τη βούληση της περιφερειακής αρχής “να συμβάλλουμε έμπρακτα προκειμένου αυτός ο ιστορικός αθλητικός όμιλος και η Βουλιαγμένη να αποκτήσουν ένα σύγχρονο και λειτουργικό κολυμβητήριο, υψηλών προδιαγραφών”.
Η ιστορία του κολυμβητηρίου
Η ιδέα της ανέγερσης του ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητηρίου που σήμερα διαθέτει ο ΝΟΒ γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και εμπνευστής της ήταν ο Γιάννης Τζελάτης, πολιτικός μηχανικός και διοικητικός παράγοντας του κολυμβητικού τμήματος του ΝΟΒ. Από το 1966 ως το 1977 ο Όμιλος εξυπηρετούνταν αποκλειστικά από ένα μικρό κολυμβητήριο μήκους 25 μέτρων που λειτουργούσε με θαλασσινό νερό. Πριν το 1966 το “κολυμβητήριο” του ΝΟΒ ήταν …φορητό, δηλαδή αποτελείτο από διαδρομές που έμπαιναν μέσα στη θάλασσα.
Τα έργα της ολυμπιακών διαστάσεων νέας πισίνας χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν και απαίτησαν την οικονομική συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τα εγκαίνια του κολυμβητηρίου που πήρε το όνομα του Γιάννη Τζελάτη έγιναν το 1977 από τον τότε υφυπουργό προεδρίας κυβερνήσεως Αχιλλέα Καραμανλή.
Στα 45 χρόνια λειτουργίας του μέχρι σήμερα καλλιέργησε με μοναδικό στη χώρα τρόπο μια μεγάλη αθλητική παράδοση που γέννησε κορυφαίους παγκόσμιας κλάσης αθλητές και αθλήτριες του υγρού στίβου, που έφεραν στη χώρα μας ολυμπιακές και όχι μόνο διακρίσεις.
Η σχεδιαζόμενη ανακατασκευή θα είναι η πρώτη τέτοιας έκτασης μετά από σχεδόν μισό αιώνα λειτουργίας.