Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Επιμένει η τρόικα σε αυξημένο ΦΠΑ 23% σε νερό και ρεύμα

Tεράστιες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα επιφέρει ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, κάτι στο οποίο οι θεσμοί επέμειναν και κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις.

Μόνον η αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος από το 13% στο 23% αναμένεται πως θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, αυξάνοντας τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη πηγή από τα 700 εκατ. ευρώ στο 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, εάν αναπροσαρμοσθεί ο συντελεστής στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο 23% ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.800 κιλοβατώρες θα κληθεί να πληρώσει 10% περισσότερο για το ρεύμα του σε σχέση με το τι πληρώνει σήμερα.

Η αύξηση τους κόστους του ρεύματος θα έλθει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η ΔΕΗ έχει «γονατίσει» από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς πελατών που αθροιστικά ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τα τιμολόγια ύδρευσης – αποχέτευσης με τους θεσμούς να θεωρούν πως στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ υπάρχει χώρος για αύξηση του ΦΠΑ.

Σε σχέση με τις διαδικασίες εξορθολογισμού εποπτείας του ΦΠΑ ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν ακόμη μέτρα ελέγχου της φοροδιαφυγής και καταπολέμηση της μεθόδου «καρουζέλ».

Τέλος, όσον αφορά στον ΦΠΑ η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στη κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας με στόχο να εξαλείψει τα υφιστάμενα κενά και να μειώσει το χρόνο είσπραξης από το Δημόσιο.

Πηγή: CNN greece

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας