Σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο νέος ΕΝΦΙΑ

Σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο νέος ΕΝΦΙΑ

Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ για το 2016 για περισσότερους από 600.000 φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και αμετάβλητο ή και μειωμένο φόρο για περίπου 6.000.000 νοικοκυριά φέρνει η ρύθμιση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2016 με στόχο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και να επιτευχθεί φέτος ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ ξεκινούν από 50 ευρώ και φθάνουν μέχρι τις 3.425 ευρώ για τους έχοντες ακίνητη περιουσία πολύ μεγάλης αξίας.

Πιο συγκεκριμένα ο νέος ΕΝΦΙΑ «καίει»:

Φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Πρόκειται για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα, οικόπεδα, αγρούς, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους αυτούς προκύπτουν με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου έως και 200%.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα «τσουρουφλίσει» περισσότερο όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία που κινείται μεταξύ 400.000 έως 600.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ να αυξάνει κατά 150% έως 325%.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ, εκτός από τον βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι εκτοξεύεται στα 425 ευρώ φέτος (αύξηση 325 ευρώ).

Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα είναι αυξημένοι από 23%-25%.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Φορολογουμένους που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Ιδιοκτήτες ακινήτων και οικοπέδων. Οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23%-25%.

Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.

Οι κατοικίες

Στους κερδισμένους των νέων ρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι όσοι διαθέτουν κατοικίες.

Ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες θα υπολογιστεί και φέτος με τις ίδιες κλίμακες και τους ίδιους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν μία ή περισσότερες κατοικίες θα πληρώσουν είτε το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλαν το 2015 ή μικρότερο λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου η μείωση της τιμής ζώνης υποχώρησε αισθητά αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα στον Δήμο Παπάγου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.500 ευρώ/τ.μ. στα 2.050 ευρώ/τ.μ. Κι όμως, η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ.

Αντίστοιχα, μια κατοικία στην Πεύκη συνεχίζει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ το τ.μ. παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε από τα 1.950 ευρώ στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές όπου η αλλαγή των τιμών ζώνης φέρνει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ άνω του 20%.
Στον σχετικό κατάλογο υπάρχουν οι ακριβές ζώνες του Χολαργού, του Χαλανδρίου, του Νέου Ψυχικού, της Καλλιθέας, των Βριλησσίων κ.λπ.

Πηγή: Έθνος