Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Από την αρχή ο …νέος Καλλικράτης

Η αλλαγή στο τιμόνι του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν είναι αμελητέα.

Ένα ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Νίκος Βούτσης, έδωσε τη θέση του σε ένα ιστορικό στέλεχος προερχόμενο από τη σοσιαλδημοκρατία, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Μπορεί στην εποχή των μνημονίων οι πολιτικές αυτές αντιθέσεις να ηχούν κάπως …ντεμοντέ, η αλήθεια είναι όμως ότι σε ζητήματα όπως η δημοκρατική συγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και ο εκλογικός νόμος, η διάσταση απόψεων μπορεί να είναι πλήρης.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του νέου ΥΠΕΣ και του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας επιβεβαίωσε τις παραπάνω σκέψεις. Από την “κατάργηση του Καλλικράτη” του Νίκου Βούτση, πήγαμε στην “επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη” όπως δηλώθηκε στην τελευταία συνάντηση.

Η συζήτηση για τη χωροταξία των Δήμων “παγώνει” για δύο χρόνια σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Η συζήτηση για τη χωροταξία των Δήμων “παγώνει” για δύο χρόνια σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ άμεσα θα συσταθεί μικτή επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, η οποία σε καθημερινή βάση θα παρέχει ενδελεχή ενημέρωση προς την πολιτική ηγεσία ώστε να επιλύονται άμεσα οι όποιες εκκρεμότητες. Όπως τόνισε ο νέος υπουργός, “στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αυτενεργήσει, μέσα από μια ειλικρινή και καλόπιστη συνεργασία και την προσπάθεια όλων”. Προφανώς, η εποχή της σύγκρουσης έχει παρέλθει.

Ως προς τον “Καλλικράτη” συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα κιόλας θα συσταθεί ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, έργο της οποίας θα είναι η επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου. Ο υπουργός υπογράμμισε παράλληλα ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξει κοινή συνάντηση του ίδιου, της ΚΕΔΕ και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ώστε να συζητηθεί το θέμα της παράτασης του ΕΣΠΑ καθώς και αυτό των παιδικών σταθμών.

Για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού στους Δήμους, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να δοθεί από την ΚΕΔΕ λίστα με τους 40-50 δήμους που παρουσιάζουν τις περισσότερες ελλείψεις, ώστε σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, να διερευνηθεί με προσοχή το ζήτημα και πιθανοί τρόποι επίλυσής του.

Ο Γιώργος Πατούλης, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ήταν σαφής από την αρχή: “Η ΚΕΔΕ θα συμπλεύσει με την Κεντρική Κυβέρνηση, στις αποφάσεις που κρίνει ότι ωφελούν τους Δήμους, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί το δικαίωμα να διαφωνεί σε όσα θεωρεί ότι θίγουν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες”. Και συμπλήρωσε: “Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου για να ακουστούν οι απόψεις μας, αλλά και δεν θα διστάσουμε να βρούμε και πιο δυναμικούς τρόπους διεκδίκησης”.

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των δημάρχων έκανε ειδική αναφορά σε ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, τονίζοντας ότι “υπάρχουν εκκρεμότητες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως το μισθολογικό καθεστώς, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, αλλά και το πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ”.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα πάγια αιτήματα της αυτοδιοίκησης: Να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ με την απόδοση του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, με τη συνέχιση του προγράμματος απόδοσης των Παρακρατηθέντων, την επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους από το 2,5%, στο αρχικό 10%, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα για τα κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διασφαλιστεί τόσο η ομαλή και ποιοτική φιλοξενία των προσφύγων, όσο και η κανονική λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Ζητούμενο όπως είπε είναι να μην κληθούν οι δήμοι να επωμισθούν δυσβάσταχτες γι’ αυτούς δαπάνες.

Δήμαρχος ή …πρόεδρος της ΝΔ;

Ενώ είναι βέβαιο ότι από την πλευρά της κυβέρνησης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της με τους δήμους, μετά την ανάληψη του ΥΠΕΣ από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, η γραμμή της ΚΕΔΕ παραμένει γρίφος. Κι αυτό διότι ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, ανοιχτά δήλωσε το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι έχει ήδη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες από το Καταστατικό του κόμματος 50 υπογραφές μελών και στελεχών. Σύμφωνα με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως προς τη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ.

Δεν θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές πιθανό να αναλάβει ο Γιώργος Πατούλης την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κομματικότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ υπονομεύει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Η διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ είναι μόνο ένα από τα πολλά επεισόδια που δείχνουν ότι ο Γιώργος Πατούλης είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικό στέλεχος και έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες ιδιότητές του, ως προέδρου της ΚΕΔΕ και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 3 Οκτωβρίου 2015]

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας